ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
                                  


                       ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

       Ο Λάμπρος Βρεττός γεννήθηκε το έτος  1931  στους Τσουκαλάδες Λευκάδας  και διαμένει μόνιμα στην Πάτρα.

       Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε διάφορες σχολικές μονάδες της χώρας, ενώ συνταξιοδοτήθηκε  το έτος 1986. Έκτοτε ζει στη πόλη μας  και συνεχίζει την συγγραφική και πνευματική του δραστηριότητα.

        Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ιστορία, την πεζογραφία και την ποίηση.

        Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ενώ εργασίες του έχουν φιλοξενηθεί σε έγκυρα  περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες.
        Είναι μέλος  της Εταιρείας  Ελλήνων Λογοτεχνών της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδας και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου της ,του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, της Εταιρείας Λευκαδιτών Μελετών  της ΄Ένωσης Καθηγητών και Διανοουμένων για την προαγωγή της Φιλοσοφίας στην Εκπαίδευση(Ε.Κ.Δ.Ε.Φ.) και  πολλών μορφωτικών και πολιτιστικών συλλόγων.

        Έχουν κυκλοφορήσει σε  αυτοτελή βιβλία τα εξής έργα του:

1.«ΜΟΝΑΞΙΕΣ»  Ποίηση. Αμφιλοχία 1964

2.«ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»    Θέατρο-Ποίηση Αμφιλοχία 1965.Το ΜΟΝΌΠΡΑΚΤΟ «Ω Παναγία μου πελατεία» του έργου αυτού  έλαβε έπαινο από το Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πάτρας  σε Παναχαϊκό Διαγωνισμό.

3.«ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ» Στ΄ Τάξεως Δημοτικού Πάτρα 1979 (Α΄ έπαινος Υπουργείου Παιδείας 1979,δεύτερο σε πανελλήνιο διαγωνισμό.)

4.«ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ» Εκδόσεις Κονιδάρη  Αθήνα 1979

5.«ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ» (Πατριδογνωσία) Πάτρα 1982 (Συνεργασία με Παναγιώτη  Καρύμπαλη)

6.«ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΙΩΑΝΝΗ» ( Έμμετρη Μετάφραση με εισαγωγή και σχόλια ).Εκδόσεις Κονιδάρη . Αθήνα 1983

7.«Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». Έμμετρη Ιστορία του Ιερού Βράχου από την αρχαιότητα ως σήμερα. Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη  Αθήνα 1985

8.«ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ». Αχαϊκές Εκδόσεις  Πάτρα 1986

9.«ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» Ποιήματα. Πάτρα 1988(Το ποίημα της συλλογής «Το μοιραίο γράμμα» βραβεύθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια ΄Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) Δελφοί 2001.

10.«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΘΗΝΑ» Διηγήματα που αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα του Εμφυλίου. Αχαϊκές  Εκδόσεις  Πάτρα 1989(Μέσα στο χρόνο 2016 θα κυκλοφορήσει και συμπληρωματική έκδοση.)

11.«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ» (Ιστορία, Λαογραφία, Προτάσεις Αξιοποίησης)  Α΄ Βραβείο του περιοδικού «Πολιτιστική Έκφραση» Αχαϊκές Εκδόσεις Πάτρα 1993

12.«ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ»  Έκδοση Κοινότητας Τσουκαλάδων Λευκάδος 1998

13.«ΠΑΤΡΑ» (Οδηγός Πληροφόρησης )(Ιστορία, Μνημεία, αξιοθέατα, Άνθρωποι του Πνεύματος, Πολιτιστικοί Φορείς) Αχαϊκές Εκδόσεις  Πάτρα 1998

14.«ΛΕΞΙΚΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» 1η Έκδοση 12/ 1999, Δεύτερη έκδοση  6/2.002 .Και Τρίτη έκδοση 4/2008. Εκδόσεις Κονιδάρη

15.«ΓΑΜΟΣ, ΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ». εκδόσεις ΣΑΒΒΑΛΑΣ 7/2003 ΄Έπαινος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών-Βραβείο «Μάρκου Αυγέρη» Ιανουάριος 2004

16. «ΜΑΡΙΑ: Mιά απούσα παρουσία».Πάτρα 2013 Εκτός εμπορίου. 
΄Έχει ανέκδοτη εργασία. Το ανέκδοτο διήγημ’α του «Παιδία της Ειρήνης» βραβεύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας με Πρώτο Βραβείο σε Λογοτεχνικό διαγωνισμό παιδικού διηγήματος (1990)

 ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 Για τα έργα του έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις:

1. Για το έργο του «Το Κάστρο της Πάτρας» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Περιοδικού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

2. Για το βιβλίο του «Ιστορία των Νεωτέρων Χρόνων» τιμήθηκε με έπαινο από το  Υπουργείο Παιδείας (κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό ).
3. Για το  Μονόπρακτο θεατρικό έργο του «Ω Παναγιά μου Πελατεία»  Τιμήθηκε με Α΄ έπαινο του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών σε Παναχαϊκό Διαγωνισμό.
4.Για το ανέκδοτο διήγημά του «ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο σε διαγωνισμό παιδικού διηγήματος από το Πολιτιστικό Κέντρο του Ο.Τ.Ε.
5.Τιμητική πλακέτα (Καβασίλεια 2003-Βραβείο Νικολάου Καβάσιλα) από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καβασίλων και την Εταιρεία Φίλων Γραμμάτων και Τέχνης Ηλειακού Κάμπου, για την προσφορά του στα γράμματα.
6.Τιμητική πλακέτα από το 24ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών για την προσφορά του στο σχολείο, τη λογοτεχνία και την ανάπτυξη της ιστορίας της Πόλης μας.(Ιούνιος 2008)
7.Δίπλωμα από το Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών για τη μεγάλη συμβολή του και προσφορά στην επιτυχία του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος και Δοκιμίου του έτους 2001 ως μέλους της κριτικής επιτροπής (Ιαν.2002)
8.Επαινο από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων για την προσφορά του στα Γράμματα και ειδικότερα στο χώρο της ιστορίας(Ιαν.2013)
9.Τιμητική διάκριση από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για την πολύχρονη προσφορά του σ’ αυτή και στη Λογοτεχνία (Μάιος 2014)
10.Α΄Επαινος από το Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων σε πανελλήνιο διαγωνισμό ιστορικού διηγήματος για το διήγημα «Δωδεκάχρονος στην αντίσταση» (30 Μαρτίου 2016).

           Έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία  πληθώρα διαλέξεων και ομιλιών  κυρίως στην πόλη των Πατρών στα πλαίσια των φιλολογικών βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος και των εκδηλώσεων του Συλλόγου Λευκαδιτών της Πάτρας αλλά και από άλλους  εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς  στην Πάτρα αλλά σε  άλλες  πόλεις της χώρας.

            Το συνολικό αλλά και το επί μέρους συγγραφικό έργο του Λάμπρου Βρεττού έχει αποσπάσει κολακευτικές κριτικές από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων  αλλά και από κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου