ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Toν περασμένο Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 189 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα της 4ης Σεπτεμβρίου 1821 που έπεσε έξω από την πόρτα της Μονής Ομπλού χτυπημένος όχι από βόλι των εχθρών τούρκων αλλά από βόλι συναγωνιστών του ο πρωτοκαπετάνιος πατρινός λαϊκός αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ.
Τυφλωμένοι από το μίσος που εξέθρεψαν με υποψίες που διέσπειραν οι πρόκριτοι της Αχαΐας, περί δολοφονίας του Σταμάτη Κουμανιώτη στην πολιορκία του Κάστρου των Πατρών από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Καρατζά, η ζηλοφθονία που είχε φωλιάσει στις καρδιές των Κουμανιωταίων για τις επιτυχίες του Καρατζά και ο φόβος των προκρίτων ότι ο Καρατζάς ήταν με τη δράση του ο φυσικός Ηγέτης του επαναστατημένου λαού των Πατρών κάτι που διεκδικούσαν για τον εαυτό τους ,κατάφεραν με τη δολοφονία του, να τον βγάλουν από την μέση.
«Φρικώδες αποτέλεσμα του πάθους και του φθόνου», χαρακτηρίζει σε ένα ελεγείο του ο ποιητής και δάσκαλος του Γένους Τριαντάφυλλος Σπονδής, τη δολοφονία του Καρατζά.
Ο Καρατζάς αδικημένος από την ιστορία και όχι αντάξια τιμημένος από την πολιτεία παραμένει αγνοημένος από τους νεοέλληνες.
Η ιστορία φάνηκε φειδωλή για τον γενναίο Οπλαρχηγό όπως και για πολλούς άλλους ,όχι όμως και η Δημοτική Μούσα που αντίθετα ύμνησε τα κατορθώματά του και θρήνησε τον άδικο χαμό του.
Στο Πάνθεο των Ηρώων που έστησε η ευγνωμοσύνη μας υπήρξαν μορφές που δεν άξιζαν τις τιμές που τους δώσαμε.
Η αλήθεια μαθαίνεται δύσκολα και καθυστερημένα.
Ο Παναγιώτης Καρατζάς υπήρξε ένας λαϊκός πρωτοκαπετάνιος που με τα παλικάρια του άρχισε την επανάσταση στην Πάτρα στις 21 του Μάρτη του 1821 .
Ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα και διαδραμάτισε τον πρώτο ρόλο στην έναρξη της Επανάστασης.
Επικεφαλής ξεσηκωμένων οπλισμένων πατρινών χτύπησε τους Τούρκους μέσα στην πόλη της Πάτρας και τους εξανάγκασε να κλειστούν στο κάστρο του οποίου κατέστρεψε το υδραγωγείο, καί στέρησε τους πολιορκημένους το νερό κι ακόμη επεχείρησε να καταστρέψει μέρος των τειχών με υπονόμευση και πυροδότηση
Η πολιορκία του Κάστρου ήταν δική του καθαρά επιχείρηση την οποία συνέδραμαν Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινοί με τους Γερακάρη και Λειβαδά με κανόνια που είχαν φέρει από τα καράβια τους καθώς και οι Κουμανιωταίοι.
Αυτή η πολιορκία ήταν η πρώτη σημαντική οργανωμένη και συντονισμένη επαναστατική απελευθερωτική πράξη του Λαού των Πατρών υπό την άξια ηγεσία του Καρατζά.
Για την αποτυχία άλωσης του Κάστρου δεν ευθύνεται , αφού στις εκκλήσεις του για βοήθεια, οι Πρόκριτοι, δεν ανταποκρίθηκαν.
Η δεύτερη σημαντική επαναστατική πράξη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ήταν η μάχη με τους Τούρκους στη θέση Γηροκομείο της Πάτρας. Πρόκειται για την πρώτη τακτική μάχη που κίνησε το θαυμασμό όλων.
Ο Καρατζάς απέδειξε ότι δεν ήταν μόνο μεγάλο παλικάρι αλλά και στρατιωτικό μυαλό.
Στη Μάχη του Γηροκομείου οι Επαναστάτες του Καρατζά έχασαν 20 συντρόφους τους ενώ οι Τούρκοι έχασαν 100 στρατιώτες και αξιωματικούς και υποχρεώθηκαν καταδιωκόμενοι να ξανακλειστούν στο κάστρο.
Βέβαια ο άσημος τσαγκάρης των Πατρών, κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής εξορίας του στη Ζάκυνθο είχε καταταγεί εθελοντής στο 3ο Τάγμα της Ελληνικής Λεγεώνας της Γραμμής και υπηρέτησε εκεί για τρία χρόνια και απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και πολλές στρατιωτικές γνώσεις. Για τις ικανότητές του και τις γνώσεις του έλαβε και προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Ήθελε μ΄ αυτή του την πράξη να βοηθήσει την πατρίδα υπό καλύτερες προϋποθέσεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Καρατζάς είχε την βοήθεια και τη στήριξη του επίσης άλλου αγνοημένου της Επανάστασης μεγαλέμπορου και οικονομικού στυλοβάτη της και Διοικητή των Ελευθέρων Πολιορκούμενων του Μεσολογγίου, Ιωάννη Παπαδιαμαντοπούλου, ο οποίος είχε αναλάβει ακόμη και τη διατροφή της οικογένειας του πρωτοκαπετάνιου κατά τη διάρκεια της τριετούς αναγκαστικής εξορίας του στη Ζάκυνθο.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας σε συνεργασία με τους Δήμους , Πατρέων (τόπος κατοικίας) Μεσσάτιδος (τόπος δολοφονίας ) και Συλλόγου Ενεργών Πολιτών που φέρει την επωνυμία του Πρωτοκαπετάνιου, τίμησε τον πρόωρα χαμένο οπλαρχηγό με εκδήλωση στην επέτειο δολοφονίας του στην Μονή Ομπλού .
΄Ηταν μια εκδήλωση μνήμης και απόδοσης ένα μέρος της οφειλόμενης τιμής των Αχαιών, στον Καρατζά, από τους φορείς τους της πόλης και του Νομού.
Όμως παραμένει για υλοποίηση η πρότασή μας για τη διαμόρφωση του χώρου του τάφου του Οπλαρχηγού που βρίσκεται έξω από τη Μονή Ομπλού, σε Ηρώο με ανάλογη επιγραφή καθώς και η κατασκευή ανδριάντα που μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο ναού του Οσίου Λουκά όπου μέχρι το 1950 υπήρχε η κατοικία του, ή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου από όπου στις 21 Μάρτη ξεκίνησε η Επανάσταση του 21 από αυτόν και τα παλικάρια του, την οποία επισημοποίησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην ίδια πλατεία στις 25 του ίδιου μήνα.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρώτο θετικό βήμα για την απόδοση τιμής στον Οπλαρχηγό της Επανάστασης έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας με την έκδοση εξόδοις της του βιβλίου του απ΄ ευθείας απογόνου του συμπολίτη Αντιστράτηγου Ε. Α.
Ανδρέα Κ. Καρατζά με τον τίτλο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ» για να καταστεί ευρύτερα γνωστή η προσφορά του αδικοχαμένου αγωνιστή.
Ελπίζουμε πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πράξει το καθήκον και θα εξοφλήσει πλήρως το χρέος της προς τον Λαϊκό Πρωτεργάτης της Επανάστασης στην περιοχή των Πατρών, τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΤΖΑ.
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου