ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ



ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
                                                        Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη  Επιτ.Δικηγόρου
                                                Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.Ε.


Με την κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενη  γιορτή της 25ης Μάρτη ζωντανεύει η μνήμη παλαιοτέρων και διδάσκει και φωτίζει τη γνώση των νεότερων για ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της νεότερης πατρίδας μας της Ελλάδος.
Η μέρα του Ευαγγελισμού συμβολικά και μεταφορικά σηματοδοτεί την έναρξη  του αγώνα του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία.
 Η εκκλησία αυτή τη μέρα του Ευαγγελισμού ευλόγησε των Ελλήνων τα όπλα τα ιερά, για να επιτύχουν την απελευθέρωση και την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού της ανελευθερίας και της υποδούλωσης.
Τα παιδιά της Ελλάδος ορκίσθηκαν  να αγωνιστούν για την πίστη στο Χριστό και της Πατρίδας την Ελευθερία.
Όμως αν δούμε προσεχτικά από ποια  πληθυσμιακά στρώματα αναδείχθηκαν οι γενναίοι αγωνιστές της ελευθερίας.
Αβιάστως θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως τη μεγάλη μερίδα προσφοράς και αίματος κατείχαν οι  τότε πολύτεκνες οικογένειες.
Ίσως από ένστικτο επιβίωσης του Έθνους ίσως από διάθεση για προσφορά στον αγώνα οι Έλληνες, εκείνη  την πολύπαθη και πολύμοχθη εποχή, είχαν πολλά παιδιά τα οποία προσέφεραν θυσία στο βωμό της λευτεριάς.
Οι αγωνιστές του  εικοσιένα ανήκαν σε πολύτεκνες οικογένειες ή ήταν οι ίδιοι πολύτεκνοι.
 Οι πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές μορφές του αγώνα ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας ανήκαν σε πολύτεκνες οικογένειες.
 Ο Καποδίστριας είχε οκτώ αδέλφια. Ο Κολοκοτρώνης ο αρχιστράτηγος του Μωριά είχε δώδεκα αδέλφια.
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης επίσης  είχε δώδεκα παιδιά. 

Ο Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών του εικοσιένα  ήταν το εικοστό όγδοο παιδί της μεγάλης  οικογένειας του Δημήτρη Δικαίου από τη δεύτερη γυναίκα του.
             Ο Καποδίστριας που εξελέγη και πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος είχε οκτώ αδέλφια ενώ ο Υψηλάντης έξη.
 Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης είχε πέντε παιδιά πολεμιστές και αρχηγούς όπως σημειώνει ο Αυστριακός ιστορικός Μέντελσον Βαρθόλδη ενώ από την πολύκλαδη οικογένεια έπεσαν στη διάρκεια του οχτάχρονου αγώνα για τη  λευτεριά σαράνταεννεα μέλη της
 Ο μεγαλοεπιχειρηματίας αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς θυσίασε στον αγώνα έξη από τα εννιά παιδιά του.
Ο Υδραίος Ανδρέας  Βώκος ο οποίος έμεινε γνωστός με το παρώνυμο  Μιαούλης από τη χαρακτηριστική προσταγή   στους κωπηλάτες του  «Μια ούλοι…μια ούλη» είχε έξη γιούς.
Τον ίδιο επίσης αριθμό παιδιών είχε και ο  Ναύαρχος του στόλου  της Επανάστασης  Κωνσταντίνος Κανάρης  με ένα επι πλέον κορίτσι .
Η ηρωίδα  Λασκαρίνα- Μπουμπουλίνα είχε δύο  παιδιά από τον πρώτο γάμο της και τέσσερα από τον δεύτερο.
Ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε πέντε παιδιά. Το ίδιο υπερπολύτεκνος ήταν  και ο Πανουργιάς με οκτώ παιδιά .
Ο Αθανάσιος Διάκος, ήρωας της Αλαμάνας είχε δώδεκα αδέλφια, ενώ ο ηγούμενος Σαμουήλ ο οποίος υπερασπίσθηκε με τη ζωή του την τιμή της πατρίδος είχε  ένδεκα αδέλφια.
Ο Λάμπρος Τζαβέλας είχε έξι παιδιά. Ο φιλικός Παναγιώτης Σέκερης έξι παιδιά.
 Πολλοί είναι οι ανώνυμοι αγωνιστές  για τους οποίους οι βιογράφοι τους δεν μας αναφέρουν σχετικά στοιχεία για την οικογενειακή τους κατάσταση και των αριθμό των μελών της.
Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα συνάγεται το συμπέρασμα πως  στα χρόνια της επανάστασης υπήρξε υπεργεννητικότητα των Ελλήνων και αυτό υποδηλώνει πως είχαν σκοπό και στόχο την απελευθέρωση.
Αν και κατά καιρούς  ο λαός μας δέχθηκε πολλά πλήγματα κατά την οικογένειας όπως με το παιδομάζωμα, εν τούτοις επιβίωσε και μεγαλούργησε,
Φαίνεται από όλα τα παραπάνω στοιχεία πως οι πολύτεκνες οικογένειες μεγαλούργησαν κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας και συντέλεσαν τα μέγιστα στην έκβαση του αγώνα για τη λευτεριά.
Βέβαια ας αναλογιστούμε σήμερα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον ως αποτέλεσμα της ολιγοτεκνίας μας και του οξυτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας,
Η σημερινοί πολύτεκνοι  της πατρίδας μας συνεχίζουν το δύσκολο αγώνα επιβίωσης μετά την εξαφάνιση των μέτρων προστασίας που προβλέπει το Σύνταγμα και οι με βάση αυτό   νόμοι. Αισιοδοξούν πάντα   να δώσουν  τον αγώνα τους για τη διατήρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου