ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ
ΕYAΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) Ι.ΔΑΜΟΥΛΗ-ΦΙΛΙΑ.
“Αρσανάδες και Αρχονταρίκια. Ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο Άγιο Όρος από τον 19ο αιώνα έως σήμερα μέσα από τα οδοιπορικά Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών”. Εκδόσεις:Γρηγόρη, Αθήνα 2022, σελ. 602,
Βιβλιοκριτική από τον ποιητή-θεατρολόγο μεταφρασιολόγο Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπούρα
Είναι εκπληκτικής εμβρίθειας η έρευνα, η μελέτη, η μεθοδική ταξινόμηση και τέλος η συναρπαστική αφήγηση που επαληθεύει την λογοτεχνικότητα αυτού του βιβλίου (σπάνιο επίτευγμα στα σχολαστικά πανεπιστημιακά μας συγγράμματα– γιατί αυτό είναι: εγχειρίδιο εξαντλητικό τού θέματος και επεξηγηματικό τού παρά-θέματος).
Και δεν πρόκειται για μια απλή ξενάγηση, μήτε για μια
συνέχεια τού προηγούμενου βιβλίου της με τίτλο «Μεθώντας μ' ένα κρασί αγιονορείτικο...», αλλά πρόκειται για μια άριστα δομημένη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ειδικά για τις
γυναίκες, όπως η εξαίρετη συγγραφέας Διδάκτωρ Ευαγγελία Ι. Δαμουλή – Φίλια, που δεν θα προλάβουν ίσως να δουν την άρσιν τού περιφήμου «αβάτου»).
Το «Περιβόλι της Παναγίας» χτισμένο πάνω σε αρχαιοελληνικό πελασγικό μαντείο τής Μεγάλης Μητέρας Θεάς, διαιωνίζει τα ίδια στερεότυπα τής λατρείας μιας Ουρανίας Μορφής Φιλευσπλάχνου, Ελεήμονος και Προστατευτικής, παρεχούσης ασφάλειαν κατά παντός κινδύνου.
Είναι εκπληκτικό πώς βλέπουν οι άντρες περιηγητές μέσα από αυτό το πανόραμα μία διαφορετική ψηφίδα τού Αγίου Όρους, ήδη από τα μέσα τού 19ου αιώνα έως και την ταραγμένη αλλά ευεπίφορη, ελπιδοφόρα Ελλάδα που πρόλαβε αυτή τη φορά το τραίνο και μπήκε νικηφόρος στην ψηφιακή εποχή τού 21ου αιώνα με την Ρομποτική Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση εντός των θυρών πλέον.
Όλες αυτές οι ψηφίδες συνθέτουν μία τεράστια τοιχογραφία για τον προσεκτικό, υπομονετικό «επαρκή αναγνώστη», που δεν θα αρκεστεί σε μια γραμμική ανάγνωση, αλλά θα διατρέξει αυτό το εξαντλητικό πόνημα πολλές φορές, βοηθούμενος από την αριστοτεχνική διάρθρωση τού Πίνακα Περιεχομένων.
Πρέπει να πω πως η δόμηση τής Βιβλιογραφίας κατά
θεματικές, η Εργογραφία, οι περιλήψεις σε ελληνικά, γαλλικά κι αγγλικά, ο πρόλογος από την Ιφιγένεια Μποτουροπούλου,Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού ΕΚΠΑ, καθώς και η αναλυτική αλλά συνοπτική εισαγωγή από την ίδια την δεινή ερευνήτρια, συναπαρτίζουν ένα σοφά αρχιτεκτονημένο «γλωσσικό» χωροδικτύωμα με αποτέλεσμα να καθίσταται το όλον επίτευγμα φιλικό και στον μέσο αναγνώστη.
Βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν συλλέκτη τής
τυπωμένης φιλομάθειας ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα και χάρη σε αυτούς / σε αυτές τις
παραδείσιες, «ωδικές» θα έλεγα υπάρξεις, γίνεται και η ζωή μας ευλογημένη, η επώδυνη καθημερινότητα πιότερο
υποφερτή κι ο κάματος γλυκύς άμα τη εμφανίσει τού
περαιωθέντος έργου.
Περήφανα συγκινημένος που την γνωρίζω,
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
https://konsta
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου