ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΞ
ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Στο παρελθόν (6-12-2008) είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο σημείωμά μου με τίτλο: «Ερωτήματα για πολλούς αποδέκτες».
Στα ερωτήματα που είχα θέσει και απευθύνονταν σε υπευθύνους θεσμικούς φορείς, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει σε κανένα από τα πολλά ερωτήματα μου.
Ακολούθησε ένα άρθρο μου με τίτλο: «ΕΙΝΑΙ ΚΩΦΑΛΑΛΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ;» χωρίς κανενός να ιδρώσει τo αυτί και χωρίς να νοιώσει την ανάγκη κάποιος να αντιδράσει.
Σε ένα από τα ερωτήματα του άρθρου μου με μικρή καθυστέρηση! απάντησε ο Δήμος Πατρέων με ένα ιδιόρρυθμο και πρωτότυπο τρόπο.
Τοποθέτησε σε ένα σιδερένιο πάσαλο στηριγμένο στη σιδερένια περίφραξη οικοπέδου που βρίσκεται επί της οδού Παπαφλέσσα-Ακτής Δυμαίων και Γραμμής Ο.Σ.Ε. μια επιγραφή σε λαμαρίνα , που πληροφορεί τους διερχομένους ότι το όπισθεν οικόπεδο, αποτελεί κοινόχρηστο χώρο.
Για όσους δεν διάβασαν τα ερωτήματα που είχα θέσει στο σημείωμα εκείνο ή δεν τα ενθυμούνται μιας και από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια παραθέτω μόνο ένα από αυτά που έχει σχέση με το οικόπεδο το οποίο αφορά η πινακίδα.
Ρωτούσα τότε: «Μπορεί ο Δήμος Πατρέων να μας πληροφορήσει-διευκρινίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδαφικού τριγώνου που περικλείεται από τους δρόμους Παπαφλέσσα, ΟΣΕ και Ακτή Δυμαίων;
Είναι ιδιοκτησία του Δήμου ;
Είναι ιδιοκτησία του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου;
Είναι χώρος πρασίνου;
Είναι κοινόχρηστος χώρος;
Υπάρχει προοπτική αξιοποίησής του;
Είναι δυνατόν ο χώρος αυτός να καθαρίζεται και να μην παρουσιάζει την εικόνα που έχει σήμερα;».
Τελικά στο ερώτημά μας εκείνο μας απάντησε ο Δήμος Πατρέων με την τοποθέτηση της παραπάνω πινακίδας.
Όμως για τους μη ειδικούς σε νομικούς όρους και διατάξεις, κοινόχρηστοι χώροι, είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
Ευθέως ανακύπτει το ερώτημα του κάθε πολίτη στο πως μπορεί ένας χώρος να χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος και να είναι περιφραγμένος και μάλιστα με σιδερένια κάγκελα και γεμάτος άγρια χόρτα.
Από την ίδια του την κατάσταση ο χώρος αναιρεί το νόημα και τη σημασία της πινακίδας που τοποθέτησε ο Δήμος, και μετά από λίγο καιρό αφαιρέθηκε.
Μήπως ο Δήμος έχει κατά νου να απαλλάξει την περιοχή από τους μονίμως καλύπτοντας τη θέα του περικαλλούς Ιερού Ναού του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου ευκαλύπτους, και να φυτέψει φυλλοβόλα, χαμηλού ύψους , θάμνους και άνθη και να μετατρέψει τον κοινόχρηστο αυτό χώρο, σε πραγματικό πάρκο αναψυχής;
Eτσι ώστε να λείψει η ασχήμια των περιφράξεων και των σκουπιδιών, καταστάσεις που δεν συνάδουν με ένα θρησκευτικό λατρευτικό μνημείο όπως είναι ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Πολιούχου μας.
Ωσαύτως η ίδια κατάσταση και μάλιστα εν όψει θέρους επιβάλλεται να καθαριστεί και ο χώρος ακριβώς έναντι του ναού του Πρωτοκλήτου μεταξύ της οδού Ακτή Δυμαίων και της σιδηροδρομικής γραμμής του Ο.Σ.Ε. ο οποίος είναι γεμάτος καλάμια και αγριόχορτα.
Ανεξάρτητα σε ποιόν ανήκει αυτός ο χώρος , ανεξάρτητα ποιος είναι αρμόδιος για να προβεί στον καθαρισμό του, επιβάλλεται να το πράξει και μάλιστα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Δεν είναι νοητό ο Δήμος και οι Δημόσιοι Οργανισμού να υποχρεώνουν και μάλιστα με απειλή ποινής προστίμου τους πολίτες, εν όψει της θερινής περιόδου να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους και οι ίδιοι να αμελούν να το πράξουν.
Όταν μάλιστα αυτοί οι χώροι βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστα θρησκευτικά μνημεία και προκαλούν μ’ αυτή τη συμπεριφορά τους τα δυσμενή σχόλια των επισκεπτών Ελλήνων και ξένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου