ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 12»
(Ετήσια Ιστορική -Λαογραφική-Λογοτεχνική Έκδοση)
 ΛΕΥΤΕΡΗ Β. ΤΖΟΚΑ
Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Η μεγάλη προσφορά του εκδότη κ. Γιώργου Δ. Δημητρόπουλου, με τα άφθονα και πολύτιμα στοιχεία που παρατίθενται στο πολυσέλιδο ετήσιο «ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», είναι γνωστό στους πνευματικούς κύκλους της Ηλείας, της Πελοποννήσου κι ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο. Δίνεται στην τόσο φροντισμένη έκδοσή του, με συμπυκνωμένες και πλατύτερες αναφορές και αισθητική προσέγγιση να γνωρίσουμε το Ν. Ηλείας μέσα απ’ την Ιστορία –Λαογραφία και Λογοτεχνία. Πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό κατακλύζει τις σελίδες, πορτρέτα και σύντομα βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών, που έχουν κερδίσει πριν πολλά χρόνια τον πνευματικό κόσμο και το λαό της Ηλείας. Έσμιξαν εξήντα έξι (66) συγγραφείς σ’ ένα αρμονικό κάλεσμα του εκδότη και θαυμάζουμε τον προσωπικό του μόχθο και την αγάπη του για τον τόπο. Αναρωτιέται κανείς, πως το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών, δεν αγκάλιασε και δεν βράβευσε ως όφειλε, αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια που κάνει ο εκδότης κ. Δημητρόπουλος και οι συνεργάτες του!..
ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ την προσοχή μας στο «Σημείωμα του Εκδότη» που απευθύνεται στους «φίλους αναγνώστες και συνεργάτες». Λέει: «Όταν το 2003 βγάλαμε τον πρώτο τόμο της “ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ” ξεκινήσαμε με πίστη και αισιοδοξία ότι ο ηλειακός χώρος έχει τη δική του δυναμική παρουσία στα Γράμματα και τις Τέχνες. Στο διάστημα αυτό, το κυριότερο που πετύχαμε είναι να χαρίσουμε στην τωρινή και στις μέλλουσες γενιές, 10 τόμους με 4.800 περίπου σελίδες, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».
Το έργο είναι μεγάλου σχήματος με πολυχρωμίες, εξώφυλλο έχει την εικόνα «Η Κυρία της Πλατιάνας» (Αρχείο Ζ΄ ΕΠΚΑ Ολυμπίας), το οπισθόφυλλο απεικονίζει «τα χάλκινα φύλλα ελιάς από το ιερό της Ολυμπίας» (Αρχείο Ζ΄ ΕΠΚΑ Ολυμπίας) κι έχει 608 πλούσιες σελίδες. Βλέπουμε στην ανάγνωσή μας βαθυστόχαστους και ώριμους λόγους από εκλεκτούς συγγραφείς, δοκιμιογράφους, θρησκευτικούς και πνευματικούς ταγούς της περιοχής Ηλείας, όπως το πρώτο κείμενο για «Το Κοινωνικόν Έργον της Εκκλησίας» από τον σεβαστό Ιεράρχη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, στον οποίον ο εκδότης αφιερώνει και τον παρόντα τόμο στα 30χρονα (1981-2011) της ποιμαντορίας του.
ΣΚΥΨΑΜΕ με πολύ αγάπη και σεβασμό στα κείμενα των συνεργατών του τόμου αυτού, που διαπιστώνω πως οι περισσότεροι είναι φίλοι μου και τους συγχαίρω. Οι μελέτες τούτες είναι πολύτιμες εργασίες για τους ανθρώπους του τόπου της Ηλείας και ευρύτερα του ελλαδικού χώρου, καθώς τεκμηριώνουν με αδιαφιλονίκητα στοιχεία τα γραφόμενά τους. Όλοι έχουν μιαν ιδιαίτερη ικανότητα ανάπτυξης των απόψεών τους και από υπεύθυνη θέση προβάλλουν για τους τωρινούς και να μείνουν στους επίγονους. Η πρωτοτυπία των θεμάτων κυριαρχεί.
Εμείς συγχαίρουμε τη μεγάλη τόλμη του εκδότη κ. Γιώργου Δημητρόπουλου και του σφίγγουμε εγκάρδια το χέρι. Καταφέρνει να περισωθούν όλα τα κείμενα της περιοχής του και γράφει τη δική του ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου