ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ-ΙΑΤΡΟΥ ΚΡΙΤΩΝΟΣ ΦΙΛΟΥ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ-ΙΑΤΡΟΥ  ΚΡΙΤΩΝΟΣ  ΦΙΛΟΥ
               Στη  Δ/νση της εφημερίδας  «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
                                  Αγαπητέ κ. Δ/ντά
Διάβασα κι εγώ την ανοιχτή επιστολή που συνέταξε και απέστειλε από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και καταχωρήθηκε στο  φύλλο της εφημερίδας σας  της περασμένης Δευτέρας  19ης Νοεμβρίου ο Καθηγητής κ. Κρίτων Φίλος  και ως  ένας εκ των συμπολιτών αποδέκτης της επιστολής αυτής σπεύδω να απαντήσω στο «φίλο» γιατρό. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αυτοσυστηθώ  ως ένα από τα θύματα του καθηγητικού κατεστημένου  αφού μετά από μια επίσκεψη ρουτίνας  εισέπραξα φεύγοντας  δύο χρόνια κατάθλιψη. Αυτό δεν έχει ασφαλώς να κάνει σε τίποτα με τον επιστολογράφο ,ούτε ασφαλώς τον βαρύνει επειδή κι αυτός προσέφερε τις υπηρεσίες του στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα και υπήρξε καθηγητής της ιδίας Ιατρικής Σχολής.
Η επιστολή του κ. Καθηγητή μας κατατοπίζει ασφαλώς από τη δική του σκοπιά για την εργώδη προσπάθειά του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο. Αποδίδει την καταδίκη του σε συναδέλφους του οι οποίοι είχαν κίνητρο «να εξασφαλίσουν  την διεύθυνση της κλινικής για να εγκαθιδρύσουν το παραμάγαζό  τους….». Για να το λέει αυτό ο κ. Καθηγητής κάτι πολύ περισσότερο από εμάς πρέπει να γνωρίζει…Όμως δεν είδαμε ούτε ακούσαμε να καταγγέλλει σε ανύποπτο χρόνο  αυτές τις συμπεριφορές συναδέλφων του. Τώρα νομίζω αυτές οι ανώνυμες καταγγελίες δεν ωφελούν κανένα και πολύ περισσότερο τον ίδιο. Ίσως ο κ. Καθηγητής  να όφειλε  να  μας στείλει και στο παρελθόν μια ανοιχτή επιστολή και να καταγγείλει ως πνευματικός άνθρωπος-επιστήμων   τα τυχόν παραμάγαζα  που λειτουργούσαν στο περιβάλλον του Νοσοκομείου και να επιστήσει την προσοχή των  προσερχομένων  για νοσηλεία προκειμένου να μην πέφτουν θύματα των διαφόρων  «υπευθύνων» των παραμάγαζων.
Αλλά ας αφήσουμε το ζήτημα αυτό και ας έλθουμε στα υλικά που οικοδομήθηκε  η καταδίκη του κ. Καθηγητή. Προσωπικά θα περίμενα στην ολοσέλιδη επιστολή του να εκθέσει ποία ήταν η κατηγορία που τον βάρυνε, ποίοι τον ενοχοποίησαν, τί είπαν για την κατηγορία και ποία απ’ αυτά που κατέθεσαν οι μάρτυρες δεν ήσαν αλήθειες. Να μας πει τη δική του αλήθεια για το θάνατο του 77χρονου και για 66 μέρες νοσηλευομένου ασθενούς. Τι κατά το κατηγορητήριο φέρεται να έπραξε, τι όντως ισχυρίζεται ο ίδιος ότι έπραξε και τι ψευδώς κατ’ αυτόν  κατέθεσαν οι κατήγοροί του και οι μάρτυρες σκευωρείς του.
Προσωπικά με την ανοιχτή επιτολή του ο καταδικασθείς κ. Καθηγητής  δεν με έπεισε για το αθώον της περιπτώσεώς του ούτε ασφαλώς είμαι σε θέση να κρίνω τους δικαστές που του επέβαλαν αυτή την τιμωρία.
Εάν έχει ανάγκη όπως δήλωσε ο κ. Καθηγητής  να απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες του και  να δηλώσει φωνάζοντας ότι είναι ΑΘΩΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ άλλο θα έπρεπε να είναι το περιεχόμενο της επιστολής του. Μπορεί συναισθηματικά ο ίδιος να θεωρεί πως   συγκίνησε κάποιους συμπολίτες μας, όμως τα όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή του δεν πείθουν περί της αθωότητάς του.
Ίσως θα πρέπει να επανέλθει και να πει εκείνα που πρέπει να πει στον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια στους συμπολίτες του. Τι έπραξε για να μην επέλθει το μοιραίο. Τι δεν έπραξε που θα μπορούσε να αποφύγει το μοιραίο. Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες ότι  έπραξε ή παρέλειψε να πράξει. Ασφαλώς  οι Δικαστές, Δικαστές ουσίας και δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας κάπου στηρίχθηκαν για να προχωρήσουν στην καταδικαστική τους κρίση, όταν μάλιστα η πρωτόδικος απόφαση ήταν απαλλακτική.
 Το Δικαστήριο του λαού μας  στο οποίο απευθύνθηκε  με την ανοιχτή επιστολή του ο  εν φυλακή  κ. Καθηγητής θέλει  πλείονας αποδείξεις που ατυχώς δεν  προσκόμισε. Σε μια έφεσή του (μια δεύτερη ανοιχτή επιστολή) ας τα προσκομίσει, άλλως ας κάνει έφεση ενώπιον του Δικαιοκρίτη  ο οποίος ετάζει νεφρούς και καρδίας….
 Με  φιλικούς χαιρετισμούς κι  ευχαριστίες   για τη φιλοξενία
              Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
                        Απλώς ένας συμπολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου