ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ
ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΠΑΤΡΑ 12-6-2014
Προς
Την Δ/νση των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Τμήμα Αρχείων Νομού Ηλείας
Θεμιστοκλέους & Γυμνασιάρχου Δούκα 30,
27100 ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι,
Χάρηκα ειλικρινά όταν πληροφορήθηκα ότι λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια η περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Ηλείας, περιοχή καταγωγής μου.
Και το λέγω αυτό διότι στη διάρκεια συλλογής, ταξινόμησης και αξιολόγησης του υλικού που συγκέντρωσα με την προοπτική την έκδοση μιας εργασίας μου γύρω από το χωριό μου Κόροιβο Ηλείας, συνάντησα καταστάσεις που δεν μας τιμούν σαν ισότιμο μέλος μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτισμένων λαών- κρατών.
Από το σύνολο των εμπειριών μου και κυρίως εκείνα που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, θεωρώ πως είναι ανάγκη και πολύ σύντομα μάλιστα να επιληφθεί η υπηρεσία σας για την συγκέντρωση αυτού του σημαντικού -αρχειακού υλικού, απαραίτητου για την έρευνα της ιστορίας της Ηλείας είναι το διασκορπισμένο υλικό του Υποθηκοφυλακείου τέως Δήμου ‘Ηλιδας.
Ένα μέρος του, φυλάσσεται στο υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδος και χρήζει φροντίδας της υπηρεσίας σας, αφού πλέον μόνο για έρευνα μελετητών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα ακόμη μεγάλο τμήμα του, βρίσκεται στα χέρια των υπηρεσιών (;) του Δήμου Πηνειού, που ο τότε Δήμαρχος Γαστούνης περιμάζεψε από μια αποθήκη, που κάποιος εκτελών χρέη υποθηκοφύλακα, είχε απομακρύνει και υποτίθεται είχε προς φύλαξη.
Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να τύχει την δικής σας φροντίδας είναι οι αποφάσεις κυρίως των ποινικών δικαστηρίων της περιόδου του εμφυλίου στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Όταν αναζήτησα κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις που είχαν εκδικασθεί στο Εφετείο Πατρών εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχαν διόλου ή τουλάχιστον δεν ανευρέθηκαν.
Ερμηνεύοντας τον Βασικό σκοπό των Γ.Α.Κ. που είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού, θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω και να ζητήσω την συνδρομή σας, αν και γνωρίζω πως οι υπάλληλοι που αρχικώς στελέχωσαν την υπηρεσία σας στο Πύργο, διακρίνονται τόσο για την επιστημοσύνη τους και για το έντονο ενδιαφέρον τους για την τοπική μας ιστορία όσο και για το υλικό που υπάρχει και μπορεί να εμπλουτισθεί και να αξιοποιηθεί.
Πολύ θα ήθελα να βρεθώ στον Πύργο στην εκδήλωση που διοργανώνετε για τα 100 χρόνια λειτουργίας των Γενικών Αρχείων, πλην υποχρεώσεις μου στην Αχαΐα, δεν μου το επιτρέπουν.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

AMΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΟΥΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΥΡΓΟΣ 12-6-2014
Αξιότιμε κύριε Μαργαρίτη,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από το 2007 που είμαι στην υπηρεσία αυτή, υπηρεσία που λειτουργεί με ένα μόνο άτομο, προσπάθησα πρώτα να αρχειοθετήσω τα συμβόλαια που είχαν ήδη εισαχθεί από την προηγούμενη συνάδελφο, που ήταν και αυτή επίσης μόνη της, για να δοθεί στο κοινό για μελέτη και έρευνα και συγχρόνως να εισάγω και νέο αρχειακό υλικό. Στην υπηρεσία μας έχουν εισαχθεί αρχεία από 102 Συμβολαιογράφους και πολλά είναι επίσης τα Αρχεία των Συμβολαιογραφούντων Ειρηνοδικών από το 1837 μέχρι το 1951. Πολλοί Συμβολαιογράφοι έχουν πάνω 75000 συμβόλαια. Σήμερα πολλοί ερευνητές επισκέπτονται τα Αρχεία μας για διδακτορική διατριβή ή για προσωπική τους έρευνα. Με δικά μου έξοδα μετακίνησης πηγαίνω όπου υπάρχει αρχειακό υλικό για να εισαχθεί στα ΓΑΚ. Μόλις πέρσι μπόρεσα να πάρω αρχειακό υλικό από το Δήμο Ήλιδας μετά από προσωπικές μου παρεμβάσεις. Επειδή μόνο τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετεί άλλη μια υπάλληλος στην υπηρεσία μας, μια μέρα την εβδομάδα πηγαίνω στην Αμαλιάδα για εξεύρεση αρχειακού υλικού. Τον Απρίλιο πήγα και στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας και μου είπαν, ότι δεν υπάρχει αρχείο να δοθεί στα ΓΑΚ γιατί είναι ενεργό.
Έχετε δίκιο ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες υπηρεσίες δεν μας τιμά, όμως πρέπει να αλλάξει και ο τοπικιστικός τρόπος σκέψης των Ηλείων. Εκτός ωραρίου υπηρεσίας έχω επισκεφτεί πολλές κοινότητες του νομού μας και στην πλειονότητα οι πρόεδροι φοβούνται μην χάσουν τα αρχεία τους και μεταφερθούν στον Πύργο. Δεν μπορώ βέβαια να μην ευχαριστήσω τον κ. Λυμπέρη Δήμαρχο Ήλιδας και τον κ. Μπαλιούκο Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για την άψογη συνεργασία μας.
Στο Πρωτοδικείο Πύργου έχω κάνει την εκκαθάριση αρχείου και οι ημερομηνίες των Αρχείων που μου έστειλαν για εκκαθάριση ήταν μετά το 1950. Υποστηρίζουν ότι πριν το 1950 το αρχειακό υλικό έχει καταστραφεί, πριν μεταφερθεί στο κτίριο που είναι σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σας και να είστε σίγουρος ότι προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στο σκοπό ίδρυσης των ΓΑΚ.
Χρειαζόμαστε αρωγούς στην προσπάθειά μας, ανθρώπους σαν εσάς με ιδιαίτερη ευαισθησία στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας.

Με εκτίμηση
Ιωάννα Τζουανοπούλου
προϊσταμένη Αρχείων Ν. Ηλείας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ

ΜΕΣΗΜΕΡΙ 12-6-2014
Αγαπητή μου κ. Τζουανοπούλου,
Θέλω να σε ευχαριστήσω, θα μου επιτρέψεις τον ενικό, προσωπικά για την άμεση αντίδραση-απάντηση στην επιστολή μου.
Κυρία μου με συγκίνησε η απάντηση σας γιατί μου θύμισε πως ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας Έλληνες που αγαπούν αυτή τη δόλια Ελλάδα που κατάντησαν οι άθλιοι πολιτικοί μας σούργελο των εθνών. Οι ομογενείς όπου γης νοιώθουν ταπεινωμένοι από την κατάντια μας. Εάν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τη δική σας ευαισθησία και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο θα ήταν διαφορετική η πορεία αυτής της χώρας. Σε πρώτη μου ευκαιρία θα σας επισκεφθώ στα γραφεία σας για ένα και μόνο λόγο ,να σας σφίξω το χέρι και να σας συγχαρώ για την εντιμότητά σας και το ήθος σας ως υπαλλήλου-προϊσταμένης μιας υπηρεσίας που προσπαθεί να σώσει από την καταστροφή και τη διάλυση την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Και πάλι συγχαρητήρια θερμά
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου