ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ ΣΕ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΝΙΝΟΣ


ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

                                   ΕΠΙΤ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Τηλ. Γραφ.2610 322901 Κιν.6946 405 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
ΚΑΝΑΡΗ 46    26222 ΠΑΤΡΑ

                                                                Πάτρα-18-6-2016Αξιότιμο Κύριο
Κώστα Πελετίδη
Δήμαρχο Πατρέων
Ενταύθα

                                  Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε,
Συμπληρώθηκαν  κιόλας πέντε χρόνια από το πέρασμα του αείμνηστου Δημάρχου Πατρέων Θεόδωρου ΄Αννινου στη χώρα των Μακάρων.
Η πληροφορία  του  θανάτου   του   με συγκίνησε ιδιαίτερα. Όχι πως ο Αννινος θα ήταν νικητής και στο πάλεμα με το χάροντα, αλλά να, είχε ταυτισθεί με μία μορφή που παρά τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και τις αγωνιστικές εμμονές του, είχε δημιουργήσει την εικόνα  ασυμβίβαστου αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. H συμπάθειά μου στο πρόσωπό του ήταν απεριόριστος, είχα άλλωστε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του στις εκλογές του 1978 όταν  συνεργάστηκε με  το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
 Δεν θα αναφερθώ στα έργα του, μια και είναι κατά κανόνα γνωστά στους συμπολίτες μας οι οποίοι  τίμησαν τέσσερις τετραετίες τον   πρώτο Δήμαρχο της χώρας  τον οποίο απομάκρυνε η χούντα των συνταγματαρχών το 1967.
Είχε μία θαυμάσια πνευματική συγκρότηση και εξ ίσου ασυνήθιστο δυναμισμό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πόλη.
 Έδωσε νέα πνοή στη διοργάνωση του καρναβαλιού και με  δική του ευρηματικότητα εμπλούτισε τις εκδηλώσεις αυτές με  το δικής του έμπνευσης παιχνίδι του «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», ενώ συμμετείχε  ενεργά και ο ίδιος  επιλέγοντας τα  θέματα  του θησαυρού προς ανακάλυψη.
Προσπάθησε να δώσει αρχαιοελληνικό χρώμα στα δρώμενα και μέσω του παιχνιδιού να κάνει κοινωνούς τους νέους γνώσεων  πνευματικού  και πολιτιστικού περιεχομένου
Στις δράσεις του, που αξίζει να σημειώσουμε, περιλαμβάνονται επιγραμματικά οι αγώνες του για το Γλαύκο ,για την άμεση ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, για την απελευθέρωση της παραλιακής λιμενικής ζώνης από τους φράχτες και την απόδοση της στην πόλη και το λαό της.
Ασυμβίβαστος, μαχητικός και κυρίως έντιμος με τον εαυτό του και τους συμπολίτες του, δεν υποχώρησε ακόμη και στην  ανέντιμη πολεμική που του άσκησαν τα κόμματα που τον στήριζαν.
            Έμεινε αλύγιστος και αμετάθετος στις κρυστάλλινες απόψεις του. Μπορεί η πινακίδα στην Ακτή Δυμαίων που «φώναζε» ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ να φάνταζε σε κάποιο βαθμό εξωπραγματική και ουτοπική, όμως επεσήμανε και μάλιστα με ένα τόσο εντυπωσιακό τρόπο, πως η πόλη των Πατρών, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στερείται αεροδρομίου.
Αυτές τις μέρες  αγαπητέ μου Δήμαρχε δίνεις έμπρακτα τον αγώνα, και για αυτό σου πρέπουν  θερμά συγχαρητήρια,  για την αξιοποίηση και απόδοση οριστικά του  θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Γι’ αυτό όμως το θαλάσσιο μέτωπο, ο αείμνηστος Θεόδωρος  Αννινος φώναζε από τον Ιούνιο του 1980 όταν με τα χέρια του είχε σχεδιάσει  τη δημιουργία  παραλιακού πάρκου 7.000 στρεμμάτων.
Επειδή σήμερα βρισκόμαστε προς το αίσιο τέλος της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου στη πόλη  θεωρώ επίκαιρο, να καταχωρήσω τιμώντας την μνήμη του αείμνηστου  αγωνιστή Δημάρχου Θεόδωρου ΄Αννινου το κείμενο που είχε ο ίδιος συντάξει  και τυπώσει πάνω στο σχέδιο για το Παραθαλάσσιο Πάρκο.
Έγραφε τα εξής χαρακτηριστικά:

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Αυτό το ΠΑΡΚΟ ΣΤΕΡΟYΝ  7.000 Στρέμματα στερούν από την Πάτρα και τους Πατρινούς. για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μερικών έξυπνων, που εκμεταλλεύονται σχεδόν δωρεάν ολόκληρη την παραλία.
Ποίοι τορπιλίζουν το ΠΑΡΚΟ;  ΠΑΤΡΑ: Η φυλακισμένη πολιτεία.
Όσοι το δέχονται δεν σκέπτονται ούτε την υγεία τους ούτε την υγεία των παιδιών τους. Οι παραλίες είναι για το Λαό! Δεν είναι για εμπόριο, ούτε για δωρεάν παραχώρηση!
-Η επίχωση μπορεί ν’ αρχίσει αμέσως. Όσοι μιλάνε για τεχνικές δυσκολίες κοροϊδεύουν. Τους προκαλούμε σε δημόσια συζήτηση!
-Οι υπόνομοι θα ακολουθούν την επίχωση. Η βρώμα θ’ απομακρυνθεί 300 ή 600 ή 1.000 μέτρα μέσα.
-Το εργοστάσιο, οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, θα γίνουν στην άκρη. Η περιοχή η τωρινή θα παραμείνει άθικτη. Δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις. Τα λεφτά των απαλλοτριώσεων να τα δώσει η Κυβέρνηση για το ΠΑΡΚΟ της Πάτρας. Το κερδισμένο έδαφος, η αξία του, είναι τεράστια, σε σχέση με το μηδαμινό κόστος κατασκευής-επίχωσης.
ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΟΥΝ:Πράσινο, όσο δεν έχει όλη η Πάτρα τώρα, κολυμβητήρια παιδιών, λούνα-πάρκ, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί ακόμα αναψυκτήρια, κέντρα κοντά στη θάλασσα -ησυχίας! κ.λ.π. Θα ξεβρωμίσει ο τόπος. Θα φύγει το αίσχος-γιουσουρούμ απ’ όλη τη  παραλία. Θα φύγουν οι αποθήκες μερικών έξυπνων που αποθηκεύουν σχεδόν τζάμπα και κρατάνε τη παραλία δική τους.
Αγαπητοί μου συνδημότες , φωνάξτε, αγωνιστείτε μαζί μας για την υγεία όλων.
Θεόδ. Κ. Αννινος
Δήμαρχος Πατρέων Ιούνιος 1980

Σήμερα τριάντα έξι  χρόνια από τότε και πέντε από την αποδημία του προβάλει έντονα η υποχρέωση να τιμηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή  ο οραματιστής της απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της πόλης μας στο λαό και  της δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου αναψυχής  στο  προ του νέου Λιμανιού τμήμα της παραλιακής λωρίδας.

Αγαπητέ μου Δήμαρχε θα είναι ελάχιστη τιμή προς τον άνθρωπο που υπηρέτησε την πόλη μας για  αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, (δεν υπήρξε άλλωστε  πατρινός που μια φορά στη ζωή του να μην είχε ψηφίσει Αννινο) να δοθεί το όνομα του στο ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΔΥΜΑΙΩΝ.
          Αυτή η χειρονομία θα αποτελέσει και για τη Δημοτική Αρχή ένα ζήτημα τιμής και ένα αιώνιο μνημόσυνο του Δημάρχου των Πατρέων Θεόδωρου ΄Αννινου.
       Θέλω να πιστεύω πως την πρότασή μου αυτή σιωπηρά αποδέχεται η πλειοψηφία των  συμπολιτών μας.
              Άλλωστε  θα αποδώσετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…
Με φιλικούς χαιρετισμούς και ιδιαίτερη τιμή


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
τ. Δημοτικός -Νομαρχιακός Σύμβουλος
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου