ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

ισσότερα
 



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ
                                                        


Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ.Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Αλήθεια, ο τίτλος  του σημερινού μας σημειώματος απηχεί την πραγματικότητα που ζει η πατρίδα μας η και σ’ αυτό μας διακρίνει μια  σχιζοφρένεια;
Όταν τα Σκόπια επέλεξαν για τη χώρα τους  το όνομα Μακεδονία, ορθά  και δίκαια  ο Ελληνικός λαός αντέδρασε με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες  και  διακηρύξεις.
Βέβαια υπήρξαν και   δηλώσεις  επαμφοτερίζουσες  και  δηλωτικές της χρόνιας  λήθης που  διακρίνει   τον ελληνικό λαό στην οποία πολλά υπολογίζουν οι πολιτικοί μας για  τη διατήρηση τους στη εξουσία.
Την απάντηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ως Μακεδονία  την έδωσε  με συνέντευξή του στο κανάλι των Σκοπίων ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ- Божидар Димитров, ο οποίος απάντησε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του νοτιοσλάβου δημοσιογράφου Μάριαν Νικολόφσκι ως  εξής :
«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του, ο Φίλιππος της Μακεδονίας, παρουσιάζονται στις δημόσιες εμφανίσεις τους ως Έλληνες. Η πολιτική τους φιλοδοξία ήταν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ελληνικό κράτος. Κανείς  ηλίθιος, δεν μπορεί μετά από 2.400 χρόνια να τους δώσει άλλη ταυτότητα.
Η αλλαγή της εθνικής ταυτότητας των νεκρών, όπως του βασιλιά Σαμουήλ ή του Γκότσε Ντέλτσεφ είναι ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του μακεδονισμού, αφού οι άνθρωποι είναι νεκροί και δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Στον πολιτισμένο κόσμο αυτή η πρακτική ονομάζεται Λεηλασία. Στους στρατούς όλου του κόσμου η Λεηλασία τιμωρείται με θάνατο».
Θα αναρωτηθώ κι εγώ μαζί σας, πως σήμερα   ένας , σημαντικός αριθμός χωρών  εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"; Θα περιορισθούμε να αναφέρουμε στο σημείωμα μας τις εξής: α. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (εκτός από την Γαλλία και τις ΗΠΑ):Ηνωμένο Βασίλειο (μέλος της ΕΕ, τουNATOκαιτωνG8)ΛαϊκήΔημοκρατίατηςΚίνας,Ρωσσία(μέλοςτωνG8)
β.Χώρες που αποτελούσαν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας:ΒοσνίαΕρζεγοβίνη,Κροατία(μέλοςτουNATO)Κόσοβο ΜαυροβούνιοΣερβία Σλοβενία (μέλος της ΕΕ και του NATO)
γ. Γειτονικές χώρες εκτός από την Ελλάδα και την Αλβανία: Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO - αναγνωρίζει τη χώρα μεν, αλλά ούτε τη γλώσσα ούτε την εθνικότητα)

δ. Άλλοι:Αλγερία,  Αυστρία (μέλος της ΕΕ), Καναδάς (μέλος του NATO και των G8), , Κούβα, Δημοκρατία της Τσεχίας (μέλος της ΕΕ και του NATO), , Εσθονία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ουγγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO),  Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ), Ισραήλ, , Λιθουανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Λουξεμβούργο (μέλος της ΕΕ και του NATO), ,  Νορβηγία (μελος του NATO),  Πολωνία (μέλος της ΕΕ και του NATO), , Ρουμανία (μέλος της ΕΕ και του NATO),  Σλοβακία (μέλος της ΕΕ και του NATO), , Σουηδία (μέλος της ΕΕ), Ελβετία, Τουρκία (μέλος του NATO), κ.α.
 Αλήθεια αυτό το μικρό κρατίδιο κατάφερε να το αναγνωρίσουν με την ονομασία του αυτοπροσδιορισμού του,  τόσα κράτη και εθνικές οντότητες και κυρίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ,αντίθετα η χώρα μας δεν κατάφερε  να πείσει τους εταίρους της  και συμμάχους της  για να αποτρέψουν το όνομα των Σκπίων ως Μακοδονία αλλά ούτε καν    να οριστικοποιήσει τη δική της  ονομασία ως Ελλάδας και   των κατοίκων της ως Ελλήνων.
Διαπιστώνουμε  ατυχώς πως , άλλοι  μας αποκαλούν Γραικούς, άλλοι Ρωμιούς και άλλοι Γιουνάν .
Προσωπικά θεωρώ πως η ανικανότητα να αρθρώσουμε ένα πειστικό δημόσιο διεθνή λόγο μας   υποχρεώνει  να δεχόμαστε  το όνομα που  εκείνοι ορίζουν και όχι εμείς, ο Ελληνικός  λαός.
Θυμίζει τα παρατσούκλια που στα χωριά χρησιμοποιούν οι κάτοικοι  υποτιμητικά για να ονοματίσουν και να προσδιορίσουν ένα  πρόσωπο για το οποίο μιλούν και στο οποίο αναφέρονται.
Ρωμιός, Ρωμιοσύνη και Ρούμελη είναι  υποτιμητικά ιστορικά  παρώνυμα-παρατσούκλια που υποδηλώνουν τη  πολύχρονη υποταγή στους Ρωμαίους.
Βέβαια οι ξένοι, γνώστες  των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, γνωρίζουν το όνομα Γραικός από τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη. Δεν  φταίνε κατά βάση οι  ίδιοι,  αφού στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και κυρίως την περίοδο την  κακώς ονομαζόμενη Βυζαντινή, αποφεύγονταν η χρήση του ονόματος των Ελλήνων, ως ειδωλολατρών και Εθνικών.
Όμως η ονομασία μας  είναι Έλληνες και η Πατρίδα μας Ελλάδα, όπως αυτή καθιερώθηκε ανά τους αιώνες από φιλοσόφους ,ιστορικούς  τραγικούς ποιητές και Ρήτορες και αυτή η ονομασία επιβάλλεται και καθιερώσουμε διεθνώς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου