ΕΝΑΡΞΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ



ΕΝΑΡΞΗ  ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  3Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετά την κατάρτιση του προγράμματος των Φιλολογικών Βραδινών της νέας περιόδου (Οκτώβριος 2016 -Ιούνιος 2017) από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και την υποβολή του στη Διεύθυνση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων συνεχίζεται  και κατά τη νέα περίοδο η από ετών συνεργασία των δυο πολιτιστικών φορέων της πόλης μας.
Η έναρξη των Φιλολογικών βραδινών θα γίνει την προσεχή  Δευτέρα 3ης του μηνός Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ.
Πρώτος ομιλητής της νέας περιόδου θα είναι ο τέως Λυκειάρχης,Φιλόλογος Καθηγητής και συγγραφέας  Δημήτρης Παπαθανασόπουλος,  ο οποίος θα μιλήσει με θέμα:
 «Αριστοτέλης: 2.400 Χρόνια από τη Γέννηση του» (Ηθικά Νικομάχεια )
Τον ομιλητή θα παρουσιάσει και θα προλογίσει την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης.
Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών των φιλολογικών βραδινών δόθηκε στις τοπικές εφημερίδες,τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναρτήθηκε  στην  ιστοσελίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών, ενώ  ήδη διατίθεται τόσο από τα γραφεία της Εταιρείας, όσο και από το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.  

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

                              Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη  Επίτ. Δικηγόρου
                              Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Τον τελευταίο καιρό πολύς θόρυβος έγινε σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.  Μέχρι προ τινός υπήρχαν ρυθμίσεις   με  τις υπ’ αριθ.πρωτ.91109/Γ2/10-7-08 και 104071/Γ2 4-8-2008 εγκυκλίους.
Η πρώτη  όριζε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για όλους τους μαθητές  προαιρετικό, και με την   επόμενη ορίζονταν  ότι το μάθημα  διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα.
  Αυτές οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας   και Θρησκευμάτων  στο παρελθόν , έσπειραν ανησυχία στους κόλπους της Εκκλησίας.
Ακολούθησαν διαμαρτυρίες ,διαβήματα και συζητήσεις πάνω στο ζήτημα. Υπήρξαν  αντιπαραθέσεις μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της προαιρετικής παρακολουθήσεως και εκείνων που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος.
          Το ζήτημα   είχε απασχολήσει   την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία  τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών και  τεκμηρίωσε την άποψή της  στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος και συγκεκριμένα στις διατάξεις του  άρθρου 16 παράγραφο 2 και σε εκείνες  του άρθρου 1 του Ν.1566/1985.
        Όντως τόσο το σύνταγμα όσο και ο βάσει αυτού ψηφισθείς και ισχύον νόμος υποχρεώνουν την πολιτεία να παρέχει παιδεία  που  να έχει ως σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνειδήσεως και την διάπλασή τους σε ελεύθερους πολίτες.
   Ο  νομοθέτης   σημειώνει ότι σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών ώστε ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά. Ειδικότερα υποβοηθάει τους μαθητές α)Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της Ορθόδοξης χριστιανικής παραδόσεως.
Αυτά  επιτάσσει το Σύνταγμα και το βάσει αυτού ψηφισθέν  και ισχύον σήμερα νομοθέτημα.
         
Βέβαια τα τελευταία χρόνια μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες  να νομοθετούν  με εγκυκλίους  των υπηρεσιακών παραγόντων  των Υπουργείων.
          Στη συζήτηση του προβλήματος  και της ερμηνείας των εγκυκλίων στο παρελθόν , έλαβε μέρος και  ο συνήγορος του πολίτη  για να  τονίσει ότι «σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους συνείδησης έχουν όλοι οι μαθητές, εφόσον αυτοί οι ίδιοι ή οι γονείς τους ανάλογα με την περίπτωση επικαλούνται εν προκειμένω λόγους συνειδήσεως. Η εγκυρότητα της δήλωσης αυτής, μας δηλώνει , δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής-θετική ή αρνητική-δήλωση θρησκεύματος.
  Ο ίδιος σημείωσε  ότι  η χώρα μας  υποχρεούται  να συμμορφωθεί σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  για την  απαλλαγή των μαθητών από  τη διδασκαλία  του μαθήματος των  θρησκευτικών.
        Τέλος ακολούθησε   έγγραφο του Υπουργού Παιδείας(Α.Π450/20-11-08) προς τον Συνήγορο του Πολίτη με το οποίο δηλώνονταν  ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν έχει ομολογιακό-κατηχητικό χαρακτήρα, αλλά είναι γνωσιολογικό.
        Αν  όμως τα πράγματα ήταν   όπως τα χαρακτήριζε ο Υπουργός Παιδείας τότε γιατί  παρέχει το δικαίωμα εξαιρέσεως σε αλλόδοξους και αλλόθρησκους ; 
          Αλλά ας δούμε τη σχετική διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος και να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις  μας . Η διάταξη αυτή αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»
          Το ζήτημα όμως  όπως διαμορφώνεται και με την ευχέρεια των μαθητών ή των γονέων να ζητούν την απαλλαγή τους από το μάθημα για λόγους συνειδήσεως χωρίς και να υποχρεούνται να δηλώνουν το θρήσκευμα το οποίο ακολουθούν δημιουργεί πλέον στην μαθητική κοινότητα, μαθητές  δύο κατηγοριών,  εκείνους που παρακολουθούν το μάθημα  και βαθμολογούνται για την επίδοσή τους  και μαθητές που είτε δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ή όντως για λόγους συνειδήσεως δεν  το  παρακολουθούν. Βεβαίως εδώ μιλάμε για το μάθημα των θρησκευτικών όπως σήμερα διδάσκεται , ως μάθημα κατηχήσεως.
          Είναι όμως  μέσα στις υποχρεώσεις της Πολιτείας  να παρέχει κατήχηση  αντί για παιδεία   όπως  επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας;  Εάν ναι, τότε για ποίους ελεύθερους  και υπεύθυνους πολίτες ομιλεί,  όταν  μας καλεί να διαπλάσουμε την συνείδηση των νεαρών παιδιών και τους επιβάλλουμε μια συγκεκριμένη ομολογία πίστεως ;
Πράγματι εδώ στη διάταξη αυτή του Συντάγματος υπάρχει μια αντίφαση.
Δεν είναι δυνατό να συμβιβάζεται η ελευθερία της συνείδησης, η  ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης και  ταυτόχρονα διάπλαση ελεύθερου πολίτη.
 Η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραβίαστη και προστατεύεται από το εν ισχύει Σύνταγμα της χώρας.
 Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ατομικά και συλλογικά  δημόσια ή κατ’ ιδίαν, όπως επίσης έχει το δικαίωμα να αποσιωπά και να μη γνωστοποιεί τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.
          Η Κυβέρνηση εάν  έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πολιτική σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών, θα πρέπει πρωτίστως να προβεί στην τροποποίηση διατάξεων του Ν.1566/1985 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
             Αντίθετα η  Εκκλησία θα πρέπει να φροντίσει με κατάλληλα εκπαιδευμένους  λειτουργούς της, να αναλάβει το έργο της κατήχησης των νέων, σε συνεργασία με τους γονείς και τους αναδόχους.
         Ατυχώς ξεχάσαμε εντελώς το ρόλο που επιφυλάσσει η εκκλησία στους γονείς όσο και στους αναδόχους.
Η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει το από αιώνων επιτελούμενο κατηχητικό της έργο και να μην αφήνει το έργο αυτό, σε καθηγητές που η τύχη τους έκανε  Θεολόγους, ενώ στην ουσία και στην καθημερινότητά τους είναι εν πολλοίς  άθεοι.
      Το μάθημα  των θρησκευτικών  επιβάλλεται να αλλάξει  περιεχόμενο. Είναι επιβεβλημένο να διδάσκεται και να το παρακολουθούν όπως και στο παρελθόν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως θρησκεύματος και δόγματος. Είναι δυνατό  να  μετατραπεί σε  ένα μάθημα ιστορίας  θρησκειών. Έτσι ο κάθε μαθητής θα γνωρίζει όλες τις βασικές θρησκείες του κόσμου καθώς και την ιστορική καθεμιάς  διαδρομή , χωρίς να υπεισέρχεται η διδασκαλία στον τομέα  κατήχησης. Αυτή την αποστολή ας την αναλάβουν εκείνοι που εκ καθήκοντος   είναι ταγμένοι γι’ αυτό  το σκοπό.
   Η Εκκλησία και η ηγεσία της θα πρέπει να καταλάβει κάποια στιγμή  πως δεν θα πρέπει να συνεχίζει να βρίσκεται υπό την κηδεμονία της πολιτείας  και  να είναι πειθήνιο όργανο της εκάστοτε  κοσμικής εξουσίας. Και βεβαίως δεν μπορεί να καταφέρεται κατά του Καίσαρα, αλλά και δεν μπορεί να πράττει ότι αντιστρατεύεται  τα πιστεύω της,  τα δόγματά της, και τα καθήκοντα των λειτουργών της.
          Οι λειτουργοί της θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι στα καθήκοντά τους και τις υποχρεώσεις τους  δεν είναι μόνο   οι κηδείες,  οι γάμοι  και τα μνημόσυνα.
 Πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες  όχι απλά να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τα εντός της μάνδρας ποίμνιά τους αλλά να περιλάβουν στους κόλπους της και εκείνους που ευρίσκονται εκτός της μάνδρας και κινδυνεύουν από τους πάσης μορφής και  φύσεως προβατόσχημους λύκους.
          Ούτε βεβαίως  η Πολιτεία  είναι δυνατόν  να σέρνεται  στα Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να καταδικάζεται ούτε φυσικά και η Εκκλησία να εμφανίζεται δέσμια  στην ασφυκτική αγκαλιά του Καίσαρα και να χορεύει ως Σαλώμη στους σκοπούς τη εκάστοτε κανοναρχούσας Ηρωδιάδος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΦΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016-ΜΑΗΣ 2017



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΦΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2916-ΜΑΙΟΣ 2017 
OKTΩΒΡΙΟΣ 2016
 3/10  Δευτέρα  7 μ.μ.
Ομιλητής:  Δημήτρης Παπαθανασόπουλος Καθηγητής Φιλολογίας-Συγγραφέας
Θέμα:  «Αριστοτέλης: 2.400 Χρόνια από τη Γέννηση του»  (Ηθικά Νικομάχεια ) 
 10/10  Δευτέρα 7 μ.μ.
Παρουσίαση της  Ποιητικής Συλλογής  Ρεγγίνας Δημητροπούλου με ζωγραφική   Χριστίνας Δημητροπούλου με τίτλο:
«Ζωγραφίζοντας  το Λόγο»
Για τo βιβλίο θα μιλήσουν οι Ανδρέας Αδαμόπουλος Συνθέτης-Πιανίστας και Θεόδωρος Μαλλιάς  Καθηγητής-Ζωγράφος.
17/10 Δευτέρα 7 μ.μ.
Ομιλητής: Παύλος Μαρινάκης Δικηγόρος- Συγγραφέας
Θέμα: Ολοκληρωτισμοί του αιώνα μας.
 24/10  Δευτέρα 7 .μ.μ.
Φιλολογικό Μνημόσυνο Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπουλου  (15 Χρόνια απουσίας)
Για τη ζωή και το έργο της αείμνηστης Γενικής Γραμματέως της Εταιρείας Λογοτεχνών θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης ενώ το τελευταίο έργο της  με τίτλο:«Έρωτας παρά φύσιν» θα παρουσιάσει ο Δημοσιογράφος και λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης.
 31/10 Δευτέρα 7 μ.μ.
 Ομιλητής: Παναγιώτης Κονταξής  τ.Δ/ντής Ι.Κ.Α.
Θέμα: «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913».

 NOEMΒΡΙΟΣ 2016
 7/11 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Ομιλητής: Μανόλης Μαγκλάρας Καθηγητής-Συγγραφέας.
Θέμα: Το Ψήφισμα του 1844 «Περί Αυτοχθόνων και Ετεροχθόνων» Το πρώτο θύμα ο λιγόζωος ποιητής Κώστας Κρυστάλλης.
14/11 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Παρουσίαση του έργου του Λάμπρου Βρεττού με τίτλο: «Που είναι τα παιδιά μας Αθηνά;» B΄ Έκδοση συμπληρωμένη.
Για το   βιβλίο θα μιλήσουν   ο Δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας και ο Φιλόλογος και συγγραφέας Φώτης Δημητρόπουλος.
 21/11   Δευτέρα 7 μ.μ.
Ομιλητής:  Δημήτρης Μαρκόπουλος  τ. Σχολικός Σύμβουλος-Συγγραφέας .
Θέμα: «Η αυτοχειρία από ψυχολογική, κοινωνιολογική και φιλοσοφική θεώρηση».
 28/11 Δευτέρα 7 μ.μ.
Φιλολογικό Μνημόσυνο  των συγγραφέων μελών της Εταιρείας Λογοτεχνών Τάσου Φιλιππόπουλου και Περικλη Τρακαδά.
Για τη ζωή και το έργο τους,  θα μιλήσουν οι  συγγραφείς Αλέξιος Παναγόπουλος , Ηλίας Δημητρόπουλος καθώς και ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κονίδας.
                  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016
2016
5/12  Δευτέρα
Ομιλητής: Γεώργιος Αλεξόπουλος Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.
Θέμα: «Το είναι και το φαίνεστε
 12/12 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ηλία Δημητρόπουλου με τίτλο:  «Ο εν Πάτραις Ναυπακτιακός Σύνδεσμος» (1892)
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο σμήναρχος εν αποστρατεία - συγγραφέας Νικόλαος  Αθανασίου και ο Φιλόλογος-Συγγραφέας  Κυριάκος Σκιαθάς.
 19 /12 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Ομιλητής: : Γιάννης Πορφύρης Συγγραφέας- Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις  Αιτωλοακαρνάνων.
Θέμα : «Ο Ιερός Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Αγυιάς,
 ιστορία και η πορεία του»
 26/12 Δευτέρα 7.00 μ.μ. Αργία
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
 9/1 Δευτέρα  ώρα 7.μ.μ.
 Φιλολογικό Μνημόσυνο  του Δημοσιογράφου- Συγγραφέα μέλους της Εταιρείας Λογοτεχνών Γιάννη Βουλδή.
Για τη ζωή και το έργο του  θα μιλήσουν ο Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης και ο Δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής.
 16/1 Δευτέρα 7.00 μ. μ.
Ομιλητής : Σπύρος Γκουρβέλος Καθηγητής-Συγγραφέας
 Θέμα : «Νεζεροχώρια Αχαΐας»
23/1 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
 Παρουσίαση  βιβλίου του  αντιπροέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδα Καρνάρου με τον τίτλο: «Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (1848-1918).
 Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας    Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος και o  Καθηγητής και Συγγραφέας  π. Ευάγγελος Πριγκιπάκης.

 30/1 Δευτέρα 7.00
 Ομιλήτρια: Μάρθα Μακρή. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας
 Θέμα: «Σελίδες από την Εκπαιδευτική ιστορία της Αχαϊοήλιδας την Οθωνική περίοδο».
 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ  2017
 6/2 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
 Παρουσίαση  βιβλίου του καθηγητή- συγγραφέα Σπύρου Μπιλάλη με τίτλο: «Οι Ριζες της Ελληνικής Φυλής».(Η ταυτότητα του Έθνους μας)
Για το βιβλίο θα μιλήσει   ο Δικηγόρος –Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής  Χρήστος Μούλιας
13/2 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Ομιλητής: Ηλίας Τουτούνης  Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής
 Θέμα: «Ιστοριολαογραφική προσέγγιση στην πρακτική ιατρική και βοτανοθεραπεία»
 20/2 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Ομιλήτρια : Γεωργία Γκοτσοπούλου Φιλόλογος-Συγγραφέας
Θέμα«Αντώνης Σαμαράκης: Ακόμη ζητείται Ελπίς» 
 27/2 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
 ΜΑΡΤΙΟΣ 2017
6/3 Δευτέρα 7.00 μ .μ .
Ομιλητής: Ηρακλής Καλλέργης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών-Συγγραφέας,
 Θέμα : «Η θαλασσινή συνείδηση του Κάλβου»
 13/3 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
 Ομιλητής: Αλέξης Γκλαβάς Συγγραφέας-Δημοσιογράφος
 Θέμα:  Ακριτικό τραγούδι.

 20/3 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Απονομή βραβείων 8ου Ποιητικού Διαγωνισμού
 της Εταιρείας Λογοτεχνών

 27/3  Δευτέρα 7 μ.μ.
 Παρουσίαση   βιβλίων της Χριστίνας Αργυροπούλου 1ο) με τίτλο:  «Γυναικεία πορτρέτα στα Ομηρικά Έπη». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Επίκ.Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Γιάννης Πανούσης 2ο)με τίτλο: «Η ποιητική του χώρου στα Ομηρικά Έπη».To βιβλίο θα παρουσιάσει η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Εξωτερικού κ. Βαρβάρα Γεωργιάδου-Καμπουρίδου
                                    ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 
 3/4 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νένας Κομνηνάκη με τίτλο: «Μις Ελλάς Σκλάβα 1956-;»
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Κική Γιαβάση Καθηγήτρια ΑΤΕΙ-τ. Δημοτική Σύμβουλος.
 10/4    ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
 17-4-17  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  24/4 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
  Ομιλήτρια:. Χριστίνα Κόκκοτα Καθηγήτρια Φιλόλογος-Θεατρολόγος
Θέμα: «Επάγγελμα και Θεατρικότητα»
 ΜΑΙΟΣ 2017
 1/5  Δευτέρα  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
 8/5 Δευτέρα 7.00 μ. μ.
Ομιλήτρια Ευγενία Αρβανίτη-Παλαιολόγου Φιλόλογος-Συγγραφέας
Θέμα:    « Μαρτυρίες Ζωής»
 15/5 Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Φιλολογικό Μνημόσυνο Λάμπη Λούκου 
Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσει Ο Δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Ιντζεγιάννης. 
 22/5 Δευτέρα 7.00 μ. μ
Φιλολογικό Μνημόσυνο αείμνηστης  Γενικής Γραμματέως της Εταιρείας Λογοτεχνών  Μαρίας Καρέλα.
Για τη ζωή και το έργο της θα μιλήσουν ο  πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης και  ο Φιλόλογος και συγγραφέας Φώτης Δημητρόπουλος.
 29/5  Δευτέρα 7.00 μ.μ.
Εκδήλωση για την άλωση της Πόλης.
Ομιλητές: Συγγραφείς-μέλη Εταιρείας Λογοτεχνών.


EΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

EΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η    ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ
(Στη μνήμη του αείμνηστου φίλου συμμαθητή μου στο Γυμνάσιο Γαστούνης  Δημήτρη Κ.Βούρτση που με επιθυμία του αποτεφρώθηκε στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα)
                                             Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
                                  Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών.


Επανήλθε στην επικαιρότητα ένα θέμα που και στο παρελθόν  είχε διχάσει. Κι αυτό  είναι  η πρόθεση του Δήμου Πατρέων να δημιουργήσει μονάδα  αποτέφρωσης  σε υλοποίηση ήδη υφισταμένου εν ισχύει νομοθετήματος.
 Με αυτά τα δεδομένα θα επιχειρήσουμε μια μικρή αναδρομή.
Το ζήτημα της καύσης των νεκρών δεν είναι καινούργιο. Αρκετοί Έλληνες  στο παρελθόν προτίμησαν, παρά την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας,  να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους , μεταξύ των οποίων  η Μαρία Κάλλας,ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Ιόλας,ο Δημήτρης  Λάγιος κ.α.
Παρά την αντίδραση της ηγεσίας της Εκκλησίας και τη διαφοροποίηση των  τότε Μητροπολιτών  Ιωαννίνων και Ζακύνθου η πολιτεία θεσμοθέτησε  και καθιέρωσε την δυνατότητα  αποτέφρωσης  των νεκρών και  επεξέτεινε το μέτρο και για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.
Βέβαια στο ζήτημα της καύσης των νεκρών είχαμε τοποθετηθεί στο παρελθόν με  άρθρο μας (εφ. «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»  23-12-1998  και με δηλώσεις μας (. ΑΛΛΑΓΗ 10-12-2005) οπότε δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε και σήμερα .
Πρέπει εισαγωγικά να τονίσουμε πως ο κάθε πολίτης στα πλαίσια του δικαιώματος του για αυτοδιάθεση που απορρέει από το γενικότερο δικαίωμά του για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του μπορεί να καθορίζει την μεταθανάτια τύχη η χρήση του σώματός του.
Η εκκλησία σε ένα βαθμό έχει αποδεχθεί αυτό το δικαίωμα των πολιτών αφού έχει συναινέσει στο ζήτημα της μεταμοσχεύσεως ανθρωπίνων ιστών και οργάνων που καθιερώθηκαν με το Ν.1383/83 τη στιγμή που  και  ο ίδιος ο τότε αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος  μακαριστός Σεραφείμ υπήρξε δωρητής  οργάνων και σώματος.
Ρητή απαγόρευση της καύσης δεν υπάρχει, ούτε από το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, ούτε στην Καινή Διαθήκη, ούτε στους κανόνες της Εκκλησίας, ούτε βέβαια στη νομοθεσία μας υπάρχει  διάταξη νόμου που να απαγορεύει καύση νεκρών.
 Η χριστιανική διδασκαλία και παράδοση απαντά αρνητικά στην αποτέφρωση και προστάζει: «Θάπτειν τους νεκρούς» μια πρακτική, που πιστά και αδιάκοπα ακολουθείται στους χρόνους της Παλαιάς και τη Καινής Διαθήκης όπως και στους μεταχριστιανικούς αιώνες που πλαισιώνονταν  από εκφραστικότατα ταφικά ήθη και έθιμα.
Όμως η σημερινή κατάσταση επιβάλει την υιοθέτηση και νέου  τρόπου πέραν του ήδη γνωστού, διάθεσης της σορού  μετά το θάνατο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την   αποτέφρωση αφού όπως κατά κόρο επαναλαμβάνεται, πως προέχει η αξία και ο σεβασμός του προσώπου του κάθε ανθρώπου το οποίο είναι η απεικόνιση του ιδίου του Θεού.
Αλλά σ’ αυτό το σημείο θα παραθέσουμε κατωτέρω , πως περιγράφει ο Μεσογαίας Νικόλαος, ένας πανάξιος ιεράρχης την κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων. Να δούμε λοιπόν κατά πόσον από  αυτή την περιγραφή   διαπιστώνεται  ο ανάλογος σεβασμός  στα πρόσωπα των αποβιωσάντων συμπολιτών, τους οποίους οι οικείοι τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορά τάφου για τον ενταφιασμό των προσφιλών τους προσώπων και υποχρεώθηκαν να κάνουν χρήση του τριετούς διάρκειας κενοταφίου.
 «Σμερα στνκταφή, ὁ ἁρμδιοςπλληλος τοΔμουχει τγντια του γινμή  μολυνθεῖ, ἁπλνει μιτυποποιημνη σακκολα "σκουπιδιν" ἤ  "ἀπορριμτων"- ἔτσι γρφεικορδλλα -ἀπτν Βασιλπουλοτν Μαρινπουλο καί ἀρχζει βιαστικνσκβει κανψχνει γιτά ὀστᾶ. Δπλα του, ἕνα καταλερωμνο καροτσκι γεμτο χματα, ἄχρησταντικεμενα καί ἐργαλεα, τό ἴδιο μτό ὁποο γνεταιμεταφορτν σκουπιδιν τοκπου, σοῦ ὑπενθυμζειπνθρωπα τό ἐνδεχμενο νδες τνγαπημνο σουλειωτο σκουπδι νπετιται σμιγωνιγιά ἕνακμη χρνο. Ὁ ἄνθρωπος ποτκνει ατά ἐδπληρνεται. Σοεναι πολδσκολο ντοπες νπροσξει μπως κτι παραμενει θαμμνοΜπορεκανθυμσει
Αν αυτή η συμπεριφορά των επιφορτισμένων  στα κοιμητήρια για εκταφές, αποτελεί «σεβασμό» στο πρόσωπο του κάθε πολίτη, τότε λυπάμαι που θα θεωρήσω την άρνηση της αποτέφρωσης ιεροσυλία ,μια στείρα περιχαράκωση σε μια παράδοση από καιρό ξεπερασμένη.
Πέραν τούτων μόνο άπιστοι και ολιγόπιστοι   θα ισχυριστούν πως από τη στιγμή που πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών, πως θα είναι δυνατή η ανάσταση τους μετά  την αποτέφρωση των σωμάτων τους;  Αυτό τον ισχυρισμό μόνο  στερούμενοι θεολογικής παιδείας η αιρετικοί  θα μπορούσαν να τον προβάλουν.  
Ο Θεός όπως εκ του μηδενός δημιούργησε τον άνθρωπο έτσι και εκ του μηδενός θα τον  αναστήσει και πάλιν. Αλλά και σε εκείνους που θέλουν να στηρίξουν την άποψή τους  ότι ο άνθρωπος προέρχεται
...