ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

 

ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

 


 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα με καταγωγή από την Κεφαλληνία. Τελείωσε τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών που λειτουργούσε τότε στην πόλη μας αλλά πήρε και απολυτήριο Ελληνικού Γυμνασίου.

Για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή της δεν σπούδασε Θεολογία όπως ήταν η  επιθυμία της αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική συνεχίζοντας  τα μαθήματα που είχε ξεκινήσει στις καλόγριες.

Την τράβηξε όμως περισσότερο η αγιογραφία την οποία διδάχθηκε από τον Τάκη Πριονά και τον κορυφαίο μας Φώτη Κόντογλου.

Ασχολήθηκε κυρίως με απεικονίσεις     αγίων μορφών  σε φορητές εικόνες γιατί έτσι δεν αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη των Πατρών, όπου την κρατούν οικογενειακές υποχρεώσεις.

Εικόνες της βρίσκονται σε δεκάδες  ιερούς ναούς της Ελλάδος και του Εξωτερικού(ιδιαίτερα στις ΗΠΑ).

Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις και ατομικές, που πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, στο Μουσείο Κορρέ, στον Παρνασσό στο Πολεμικό Μουσείο και αλλού.

Το 1968 πραγματοποίησε στην Αθήνα μία έκθεση με τίτλο «Λαϊκή Τέχνη εκ Κλασσικών Βυζαντινών Μοτίβων»  για την οποία βραβεύθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας καθώς θεωρείται πρωτοπόρος στη χρησιμοποίηση Βυζαντινών μοτίβων σε είδη καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το γράψιμο. Για πολλά χρόνια αρθρογραφεί με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Λεία Αυγερινού και εκδίδει τέσσερα βιβλία μεταξύ των οποίων  τα πιο σημαντικά είναι   τα εξής:

«Ορθόδοξη Εκκλησία και Παπισμός» Πάτρα 1964

«Ολία: η Μακεδονίτισσα Αγία  και η Πρώτη Εκκλησία της Ευρώπης» Πάτρα 1988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου