ΛΕΩΝΙΔΑ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;

 

ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ;
 
 

Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Δικηγόρου επί τιμή.
Αντιπροέδρου Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος
 
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κασιμάτη «Γάμος, είναι ο μόνιμος και σύνθετος δεσμός ανδρός και γυναικός αποβλέπων στην ανάπτυξη του οικογενειακού κυττάρου δια της κοινής ζωής και της αμοιβαίας βοηθείας», κατά το Ρωμαίο Νομομαθή Μοδεστίνο γάμος είναι: «ένωση ανδρός και γυναικός συγκλήρωση του βίου δια παντός, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία» ενώ ο Απόστολο; Παύλος τον χαρακτηρίζει:«Μυστήριο Μέγα».
Τα τελευταία χρόνια η έννοια του γάμου έχει υποστεί νοηματικές και πραγματικές παρεκκλίσεις αφού πλέον μιλάμε για πολιτικό γάμο, αλλά και για σχέσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Το λάθος ξεκίνησε από την προσπάθεια της πολιτείας να δώσει τελετουργικό χαρακτήρα στον πολιτικό γάμο.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η όλη διαδικασία δεν είναι παρά μια υπογραφή κοινής δήλωση ετερόφυλων προσώπων, περί της επιθυμίας τους να συμβιώσουν ενώπιον του Δημάρχου της περιοχής τους.
Η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των συζύγων καθορίζεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1386-1416).
Η υποβολή της κοινής δήλωσης ήταν και παραμένει για όλους υποχρεωτική και γίνονταν, προ της καθιερώσεως του πολιτικού γάμου, μετά τη σχετική ιερολογία.
Μετά την καθιέρωση του πολιτικού γάμου μπορεί κανείς να αρκεστεί στην υποβολή της κοινής δήλωσης, πολλά όμως ζευγάρια δεν αρκούνται σ’ αυτή την πρακτική αλλά προχωρούν μετά ταύτα και στην ιερολογία του μυστηρίου του Γάμου.
Η δήλωση αυτή κατά την άποψή μας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες και μάλιστα προ πάσης ιερολογίας.
Μετά την υποβολή της, ο κάθε πολίτης είναι πλέον ελεύθερος να τελέσει οποιαδήποτε ιεροτελεστία επιβάλει το τυπικό της θρησκείας του.
Άλλωστε η θρησκεία και το ιδεολογικό πιστεύω κάθε πολίτη είναι προσωπική-εσωτερική του υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά την πολιτεία, και τα όργανά της.
Η αντιμετώπιση κάθε πολίτη στην εφαρμογή των νόμων πρέπει να είναι ισότιμη , να μην επηρεάζεται από το θρήσκευμα, την πολιτική ιδεολογία και τις φιλοσοφικές του αντιλήψεις, ούτε φυσικά να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.
Σήμερα υπάρχει επιθυμία και επιδίωξη προσώπων του ιδίου φύλου να αναγνωρισθεί νομοθετικά η μεταξύ τους τέλεση «γάμου».
Μάλιστα σε κάποια κράτη έχει ήδη θεσμοθετηθεί ο ιδιότυπος αυτός γάμος .
Το αίτημα διατυπώθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας και προβάλλεται η αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης.
Η συμβίωση όμως προσώπων του ιδίου φύλου δεν έχει κανένα στοιχείο από εκείνα που συγκροτούν το θεσμό του γάμου και της οικογένειας.
Το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να αποτελεί μέσο περιφρούρησης της επιθυμίας τους ,κάτι για το οποίο δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς, μια και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του κάθε πολίτη αποτελούν αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμά του.
Όμως δεν μπορεί το σύμφωνο αυτό να εξισωθεί με το θεσμό του Γάμου.
Δεν μπορούμε ηθικά να δεχτούμε και να εξομοιώσουμε θεσμούς καταξιωμένους στους αιώνες, με παρεκκλίσεις και φυσιολογικές καταστάσεις, με μη φυσιολογικές.
Ακόμη είναι περισσότερο ατυχές το αίτημα των ενδιαφερομένων να αξιώνουν δικαίωμα και στην υιοθεσία.
Διαδηλώνουν μ’ αυτή τους τη συμπεριφορά το ανέφικτο της τεκνοποιϊας κάτι που ο Γάμος σα θεσμός και σα μυστήριο έχει κυρία αποστολή.
Σε κάποιες κοινωνίες που η σχέση αυτή έχει θεσμοθετηθεί, μόνο ως φιλία μπορεί να λογιστεί.
Η σχέση της φιλίας όμως που έχει δοκιμασθεί στη διαδρομή της ιστορίας δεν έχει ανάγκη από μια αντίστοιχη θεσμοθέτηση.
Όσοι επιχειρούν να την στηρίξουν με νομικά υποστυλώματα και με συμβατικές υποχρεώσεις δεν της προσθέτουν τίποτα , απλώς την ποτίζουν με καχυποψία.
Υπήρξε πάντα ο δεσμός φιλίας προσώπων του ιδίου ή και διαφορετικού φύλου χωρίς κανένας απ’ αυτούς να αξιώνει , νομοθετικές ρυθμίσεις για διασφάλιση και κατοχύρωση της σχέσης τους.
Ανεξάρτητα από αυτό, θεωρούμε αναγκαία σήμερα σε μια εποχή άκρως ωφελιμιστική, τη θεσμοθέτηση της φιλίας ως ελεύθερης συμβίωσης και σχέσης .
Δεν μπορούμε όμως να δια στρέφουμε τη φύση, να ανατρέπουμε ανώδυνα και ατιμώρητα τον κανόνα, της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων και να διασύρουμε καταξιωμένους και παγιωμένους στη συνείδηση των λαών θεσμούς.
Ο νομοθέτης θα πρέπει να σεβαστεί την πίστη του καθενός, τον ιερό θεσμό του Γάμου, και παράλληλα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στην επιλογή ερωτικού συντρόφου.
Δεν μπορούμε όμως να αναγάγουμε τις παρεκκλίσεις σε κανόνα ούτε πολύ περισσότερο να ξευτελίζουμε ένα θεσμό που δοκιμάσθηκε και που συνεχίζει να αποτελεί το κύτταρο της οικογένειας το Γάμο.

ΛΕΩΝΙΔΑ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: ANAMNHΣΕΙΣ π.Χ.ΟΥΝΤΑΣ

 

ANAMNHΣΕΙΣ π.Χ.ουντας
 
Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Επίτ.Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
 
 

 
 
Τη στρατιωτική μου θητεία υπηρέτησα μετά από αναβολή λόγω σπουδών, σχετικά μεγάλος στην ηλικία, από τον Ιανουάριο του 1966 μέχρι και τον Ιανουάριο του έτους 1967, έναν ακριβώς χρόνο, ως ο μεγαλύτερος γιος πολύτεκνης οικογένειας.
Υπηρέτησα στην Τρίπολη, στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού για την βασική μου εκπαίδευση και ακολούθως στην 94η Στρατιωτική Διοίκηση, πάλι στην Τρίπολη (εντός πόλεως) ως γραφέας του 4ου Επιτελικού Γραφείου.
Ήταν ένας χρόνος που σημάδευσε τη ζωή μου μια και είχα τις εμπειρίες της στρατιωτικής ζωής έντονες, αφού ήταν ένας χρόνος προ της επιβολής της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στη χώρα μας και ο χαφιεδισμός την περίοδο εκείνη και ιδιαίτερα στο στράτευμα, ήταν σε έξαρση.
Ακόμη ήταν η περίοδος της ζωής μου που σ’ ένα βαθμό ταυτίστηκε με τη φοιτητική μου ιδιότητα αφού εκείνο το χρόνο έλαβα το πτυχίο μου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανα εγγραφή στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Ήταν ακόμη μια περίοδος γεμάτη από έντονες συναισθηματικές φορτίσεις, μια προσπάθεια δημιουργίας ισορροπιών στον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο.
Μια εποχή που δοκιμάζονταν η φιλία, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και η συναδέλφωση.
Εκείνη την περίοδο της ζωής μου γνώρισα τον άνθρωπο της ομαδικής ζωής, τον άνθρωπο του πόνου, την απανθρωπιά και την ψυχολογική βία των αξιωματούχων, την εκμετάλλευση της αδυναμίας του στρατιώτη- πολίτη να αμυνθεί στα διάφορα κελεύσματα των ιεραρχικά ανώτερων, την αυταρχικότητα και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων με κάποιες μικροεξυπηρετήσεις, την προσπάθεια ιδεολογικής ποδηγέτησης των νέων, τον εκφοβισμό και την απειλή της δίωξης και το φακέλωμα των χαρακτηριζομένων ως «μιασμάτων».
Διάβασα τον άνθρωπο, μελέτησα τον άνθρωπο, πόνεσα για τον άνθρωπο, διδάχθηκα από τον άνθρωπο της καθημερινότητας μέσα από τις αντινομίες, τις αντιξοότητες και τις βαρβαρότητες της στρατιωτικής ζωής.
Βγήκα τελικά κερδισμένος μέσα από αυτήν την διαπάλη και εμπειρία.
Με ενδυνάμωσε και με εφοδίασε με ανάλογο οπλισμό, για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις δυσκολίες που ακολούθησαν.
Αξιοποίησα στο έπακρο το χρόνο μου, όσος περίσσευε, ξεκλέβοντας από τον ύπνο και την ξεκούραση της κάθε μέρας.
Στη διάρκεια της θητείας μου διατήρησα μια πυκνή και σημαντική αλληλογραφία με συγγενείς και φίλους, αλλά και με σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Διάβασα αρκετά βιβλία, εκτός από εκείνα των μαθημάτων του τελευταίου έτους σπουδών μου, κι έγραψα αρκετά κείμενα πολλά από τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο της Τριπόλεως.
Κράτησα ένα προσωπικό ημερολόγιο, το μόνο που τελικά περισώθηκε, από τη φωτιά που αφάνισε τα ημερολόγια που κρατούσα κατά την προ της στρατεύσεώς μου περίοδο, σε μια έκρηξη προσωπικής περιφρούρησης και περιχαράκωσης.
Παρά τα προβλήματα, τις στενοχώριες και τα όποια παρατράγουδα που σημειώθηκαν στη ζωή μου εκείνη την περίοδο, δεν μπορώ να αποσιωπήσω πως ο χρόνος που έζησα στην πόλη της Τρίπολης με ωφέλησε και με βοήθησε.
Το τελικό αποτέλεσμα που εισέπραξα από αυτό το ταξίδι της ζωής μου, μου άφησε μια πικρόγλυκη γεύση και κάποιες αναμνήσεις που ζωντανεύουν όσες φορές τολμώ να σεργιανίσω στις σελίδες ενός κατά τα άλλα απόρρητου ημερολογίου.
Σελίδες εξομολογητικές, αποκαλυπτικές, εκφραστικές και απολογητικές για τη στάση μου απέναντι στο ρουφιάνο του ΑΛΦΑ ΔΥΟ που γνώριζα πως παρακολουθεί το κάθε μου βήμα και την κάθε μου λέξη, ακόμη και τις συνδιαλέξεις μου στο τηλέφωνο αφού γι’ αυτόν δεν ίσχυε το απόρρητο των επικοινωνιών, ούτε το απόρρητο του δικού μου ημερολογίου που ήταν μονίμως κλειδωμένο στο γραφείο του 4ου Επιτελικού της 94ης Στρατιωτικής Διοίκησης.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν μια εποχή δύσκολη, μια εποχή π.Χ.(Πρό Χούντας)
Βασίλης Καυκόπουλος
Στον αγύριστο αυτές οι εποχές... Όμως, έμεινες ακέραιος και έτσι μπορούμε, σήμερα εμείς, να σε θαυμάζουμε και να σε έχουμε πρότυπο!...







  • 5 ημ. 
    Κοινοποιήθηκε στους εξής: Οι φίλοι σας
    ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
    Πέρασαν τόσα χρόνια έκτοτε.
    δεν ξεχνώ τίποτα και ποτέ,
    εγώ ο πάντα ξεχασιάρης.…
    Δείτε περισσότερα

    ΛΕΩΝΙΔΑ Γ.ΜΑΡΦΑΡΙΤΗ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

     

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ   ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΞ

    ΤΟΥ    ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

                         Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου

                         Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

                                                            



                       Στο παρελθόν (6-12-2008) είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο σημείωμά μου με τίτλο: «Ερωτήματα για πολλούς αποδέκτες».

                Στα ερωτήματα που είχα θέσει    και απευθύνονταν σε υπευθύνους θεσμικούς φορείς, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει σε κανένα από τα πολλά   ερωτήματα μου.

    Ακολούθησε ένα  άρθρο μου  με τίτλο: «ΕΙΝΑΙ ΚΩΦΑΛΑΛΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ;» χωρίς κανενός να ιδρώσει τo αυτί  και χωρίς να νοιώσει την ανάγκη κάποιος να αντιδράσει.

              Σε ένα από τα ερωτήματα του άρθρου μου  με μικρή καθυστέρηση! απάντησε ο Δήμος Πατρέων με ένα ιδιόρρυθμο και πρωτότυπο τρόπο.

     Τοποθέτησε  σε ένα σιδερένιο πάσαλο στηριγμένο στη σιδερένια περίφραξη  οικοπέδου που βρίσκεται επί  της οδού Παπαφλέσσα-Ακτής Δυμαίων και Γραμμής Ο.Σ.Ε.   μια επιγραφή σε  λαμαρίνα , που πληροφορεί τους διερχομένους ότι το όπισθεν οικόπεδο,  αποτελεί κοινόχρηστο χώρο.

              Για όσους  δεν διάβασαν τα ερωτήματα που είχα θέσει στο σημείωμα εκείνο ή δεν τα ενθυμούνται μιας και από τότε έχουν περάσει  αρκετά  χρόνια  παραθέτω μόνο  ένα από αυτά που έχει σχέση με το οικόπεδο το οποίο αφορά η πινακίδα.

              Ρωτούσα τότε: «Μπορεί ο Δήμος Πατρέων να μας πληροφορήσει-διευκρινίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδαφικού τριγώνου που περικλείεται από τους δρόμους Παπαφλέσσα, ΟΣΕ και Ακτή Δυμαίων;

                Είναι ιδιοκτησία του Δήμου ;

     Είναι  ιδιοκτησία του  Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου;

     Είναι χώρος πρασίνου;

              Είναι κοινόχρηστος χώρος;

              Υπάρχει προοπτική αξιοποίησής του;

     Είναι δυνατόν ο χώρος αυτός να καθαρίζεται και να μην παρουσιάζει την εικόνα που έχει σήμερα;».

    Τελικά στο  ερώτημά μας εκείνο  μας απάντησε ο Δήμος Πατρέων  με την τοποθέτηση της  παραπάνω  πινακίδας.

    Όμως  για τους μη ειδικούς σε  νομικούς  όρους  και διατάξεις,  κοινόχρηστοι χώροι, είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή  χρήση με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.

     

     Ευθέως ανακύπτει το ερώτημα του κάθε πολίτη στο πως μπορεί ένας χώρος να χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος και να είναι  περιφραγμένος και μάλιστα με σιδερένια  κάγκελα  και γεμάτος άγρια χόρτα.

               Από την ίδια του την κατάσταση ο χώρος  αναιρεί το νόημα και τη σημασία της πινακίδας που τοποθέτησε  ο Δήμος, και μετά από λίγο καιρό αφαιρέθηκε.

              Μήπως ο Δήμος έχει κατά νου  να  απαλλάξει την περιοχή από τους  μονίμως καλύπτοντας  τη θέα του περικαλλούς  Ιερού Ναού του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου ευκαλύπτους,  και να φυτέψει φυλλοβόλα, χαμηλού ύψους  ,  θάμνους και άνθη και να μετατρέψει τον κοινόχρηστο αυτό  χώρο, σε πραγματικό  πάρκο αναψυχής;

    Eτσι ώστε να  λείψει η ασχήμια  των περιφράξεων και των σκουπιδιών, καταστάσεις  που δεν συνάδουν με ένα θρησκευτικό λατρευτικό μνημείο όπως είναι ο   μεγαλοπρεπής  Ιερός  Ναός του Πολιούχου μας.

    Ωσαύτως η ίδια κατάσταση και μάλιστα εν όψει θέρους επιβάλλεται να καθαριστεί και ο χώρος ακριβώς έναντι του ναού του Πρωτοκλήτου  μεταξύ της οδού Ακτή Δυμαίων και της σιδηροδρομικής γραμμής του Ο.Σ.Ε. ο οποίος είναι γεμάτος καλάμια και αγριόχορτα.

    Ανεξάρτητα σε ποιόν ανήκει αυτός ο χώρος , ανεξάρτητα ποιος είναι αρμόδιος για να προβεί στον καθαρισμό του, επιβάλλεται να το πράξει και μάλιστα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

    Δεν είναι νοητό ο Δήμος και οι Δημόσιοι Οργανισμού να υποχρεώνουν  και μάλιστα με απειλή ποινής προστίμου τους πολίτες, εν όψει της θερινής  περιόδου  να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους  και οι ίδιοι να αμελούν να το πράξουν.

     Όταν μάλιστα αυτοί οι χώροι βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστα  θρησκευτικά μνημεία και προκαλούν μ’ αυτή τη συμπεριφορά τους τα δυσμενή σχόλια των επισκεπτών Ελλήνων και ξένων.