BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΙΑΣ ΚΛΗΜΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ:«ΕΡΩΤΑΣ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ» Πεζογραφήματα Εκδόσεις: Μέτρον Αθήνα 1994.
Σημείωμα Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη
Από τις εκδόσεις, Μέτρον των Αθηνών κυκλοφόρησε και στην πόλη μας το δέκατο κατά σειρά έργο της συμπολίτισσας πεζογράφου, Γενικής Γραμματέως της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου με τον πρωτότυπο και προκλητικό θα λέγαμε τίτλο «ΕΡΩΤΑΣ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ».
Αν κανείς αποτολμήσει και διαβάσει το βιβλίο παρασυρμένος ίσως μόνο και μόνο από τον τίτλο του ίσως απογοητευθεί.
Δεν είναι ούτε θα μπορούσε να είναι ένα πορνογράφημα.
Είναι μια συλλογή από είκοσι τρία αξιόλογα πεζογραφήματα που αποδίδουν και απηχούν καθημερινά βιώματα, συμβάντα, γεγονότα της ζωής που η γραφίδα της κ.Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου επενδύει λογοτεχνικά, τους δίνει το δικό της ψυχισμό και τα αποδίδει με ζηλευτή δεξιοτεχνία λόγου.
Είναι γεγονός πως ο τίτλος του βιβλίου αποτελεί μια πρόκληση και ίσως σοκάρει.
Όμως μήπως και η ζωή μας ολάκερη δεν είναι μια καθημερινή πρόκληση, αφού ζούμε κυριολεκτικώς παρά φύσιν, δηλαδή αφύσικα, εκτός των φυσιολογικών πλαισίων και ορίων.
Μήπως όλα σχεδόν που συμβαίνουν γύρω μας δεν είναι παρά φύσιν;
Τόσες παλιανθρωπιές, τόσες δολοπλοκίες, τόσες απάτες, τόσοι φόνοι, τόσες ανθρωποθυσίες στο βωμό της ασφάλτου,των ναρκωτικών και των αμβλώσεων, δεν είναι αφύσικες ενέργειες;
Γιατί να μη συμβαίνουν και έρωτες αφύσικοι, αταίριαστοι, ΄Ερωτες παρά φύσιν;
Η κ.Σοφία Κλήμη,Παναγιωτοπούλου, με το έργο της αυτό μας δίνει πολλές βιωματικές εμπειρίες, αναμνήσεις παιδικών και εφηβικών χρόνων, αλλά και αφηγήματα-διηγήματα που έχουν προέλθει από την ενδόμυχη ανάγκη ανάλυσης γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και που κέντρισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας μας και κυρίως της πεζογράφου μας που την έκαναν να διερευνήσει αυτά τα γεγονότα να προσπαθήσει να εξηγήσει μέσα από το δικό της πρίσμα την όποια αντικοινωνική συμπεριφορά των «ηρώων» και να δώσει τη δική της απολογία για λογαριασμό των δραστών.
Η γλώσσα της καθαρή, ρέουσα, λυρική στο βαθμό που επιβάλλεται, προσαρμοσμένη κάθε φορά στην ντοπιολαλιά των ηρώων της.
Πράγματι η κ.Σοφία Κλήμη-Παναγιωτοπούλου είναι μια μαστόρισσα του λόγου, άλλωστε στην πόλη μας είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία και την ευτυχία να την απολαύσουμε σε ομιλίες και διαλέξεις της πάνω σε Εθνικά, λογοτεχνικά και λαογραφικά θέματα.
Η ζωντανή παρουσία στην πνευματική ζωή της Πάτρας της κ. Κλήμη είναι ένα γεγονός που συνδυαζόμενο και με την λογοτεχνική της προσφορά αποτελεί ευτύχημα που η πόλη μας έγινε δεύτερη πατρίδα της.
Το βιβλίο της ,το συνιστούμε, αξίζει να διαβαστεί, εμείς απλώς τη συγχαίρουμε και δημόσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου