ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ: Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΓΟ

Γιώργος  Αμπατζής  Δικηγόρος επί τιμή-Συγγραφέας     

 

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ   ΑΝΑΜΕΣΑ  ΣΤΟ  ΜΥΘΟ  ΚΑΙ  ΣΤΟ  ΛΟΓΟ

 


 

(Ομιλία στον κύκλο των φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών   που γίνονται στη Στέγη Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

και με τη συνεργασία της  τη Δευτέρα 26η Φεβρουαρίου 2024 )

                

Όπως θα διαπιστώσατε ο τίτλος της εισήγησης μου προδιαθέτει για ένα σοβαρό , θα έλεγα βαρύ, θέμα. Εγώ θα προσπαθήσω να το κάνω πιο ελαφρύ επιστρατεύοντας τους μύθους  ,τα παραμύθια. Παραμύθια όμως  πού είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ρίζα της ανθρώπινης ζωής .Και τόσο αληθινά όσο η ρίζα της ανθρώπινης ψυχής .Παράλληλα όμως είναι και τόσο επίκαιρα και ζωντανά  όσο αυτή η στιγμή που μιλάμε.

Ας αρχίσουμε με το ερώτημα. Τι είναι Μύθος. Είναι μία φαντασίωση, μία ψεύτικη κατασκευή που πολύ απέχει από την αλήθεια και την πραγματικότητα? Αυτά μας λέει η συμβατική γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή  .Είναι όμως έτσι? Η μήπως ο μύθος είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό με το οποίο αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε? Το γεγονός ότι οι πιο μεγάλοι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας ασχολήθηκαν με τη μελέτη και την ερμηνεία των μύθων καταδεικνύει την τελευταία αυτή διαπίστωση. Ότι  δηλαδή ο μύθος εκφράζει τις πιο βαθιές αλήθειες της ανθρώπινης Ψυχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι θεμελιωτές της Ψυχανάλυσης και της Ψυχολογίας του Βάθους στην σύγχρονη εποχή  ο Φρόϊντ και ο Γιούνγκ στους μύθους ακριβώς  και μάλιστα στους μύθους της αρχαίας Ελλάδας στήριξαν τις θεωρίες τους.

Ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες στον τομέα της Ψυχιατρικής , ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, έχει υποστηρίξει ότι οι μύθοι , και κυρίως οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι , δεν αποτελούν προϊόντα αχαλίνωτης φαντασίας , αλλά ευρήματα της ελληνικής σκέψης που πάνω τους στηρίχθηκε η σύγχρονη Ψυχιατρική επιστήμη.

Η ιδιομορφία όμως του Μύθου είναι ότι αυτός δεν είναι γραμμένος στην καθημερινή γλώσσα, αλλά στην συμβολική γλώσσα, δηλαδή στην γλώσσα που έχουν γραφτεί τα παραμύθια και η ποίηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε αυτή τη γλώσσα αν θέλουμε να κατανοήσουμε το νόημά του. Να βρούμε το κλειδί εκείνο που θα μας οδηγήσει στην αποκρυπτογράφηση των συμβόλων του και στις ιδέες που αυτός θέλει να μας μεταφέρει.

Το γεγονός ακριβώς αυτό ,το ότι δηλαδή ο μύθος είναι γραμμένος στην συμβολική γλώσσα, αποτελεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα. Και αυτό διότι μέσα από αυτή τη γλώσσα μπορεί να εκφράσει συναισθήματα, ιδέες και καταστάσεις που δεν μπορεί να εκφράσει η τρέχουσα γλώσσα, που είναι η γλώσσα της λογικής. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι  όλα αυτά τα συμβάντα που εκφράζει ο μύθος δεν είναι περιεχόμενα της συνείδησης ,αλλά του ασυνειδήτου. Του πιο πλούσιου περιεχομένου της ανθρώπινης Ψυχής ,το οποίο αρνείται πεισματικά να βγεί στην επιφάνεια χωρίς να υποβληθεί κανείς σε μια ειδική ψυχαναλυτική διαδικασία. Και είναι τόσο μεγάλος ο  γνωσιακός πλούτος που  ενυπάρχει στο ασυνείδητο ώστε, όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί , αν ο όγκος της ανθρώπινης γνώσης παρομοιαστεί με ένα παγόβουνο που επιπλέει στην θάλασσα, μόνο το ένα όγδοο αυτού που είναι ορατό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αντιπροσωπεύει αυτό που ονομάζεται συνείδηση, ενώ τα επτά όγδοα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια είναι εκείνο που αποκαλούμε ασυνείδητο.

Να συνδέσουμε τώρα το μύθο με την ψυχανάλυση, όπου ως ψυχανάλυση νοείται η μέθοδος εκείνη που έχει σαν σκοπό να προσεγγίσει σε βάθος την  ψυχή του ατόμου , προκειμένου να φωτίσει τα βαθύτερα κίνητρα και τις αιτίες της συμπεριφοράς του,τα οποία κρύβει καλά όχι μόνο από τους τρίτους αλλά και  από τον ίδιο τον εαυτό του.Και ο λόγος που τα κρύβει είναι διότι τα κίνητρα αυτά της συμπεριφοράς του περιέχουν έναν αρνητισμό , ο οποίος αν φανερωνόταν θα οδηγούσε στην συντριβή του ψυχισμού, αλλά και στην  απαξιωτική εκτίμηση από τους τρίτους.

Εδώ ακριβώς έγκειται και η στενή συγγενική σχέση μεταξύ Μύθου και Ψυχανάλυσης. Και τα δύο πηγάζουν από την ίδια κοινή ρίζα που είναι το ασυνείδητο.Αλλά από την ίδια αυτή ρίζα προέρχονται  και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην ψυχανάλυση , δηλαδή το όνειρο και ο ελεύθερος συνειρμός. Με τα δύο αυτά μέσα μας δίδαξε ο Φρόϊντ γίνεται δυνατή η προσπέλαση στα ψυχικά αυτά φαινόμενα, τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν απόκρυφα και επομένως άγνωστα  για τον άνθρωπο.

Ποια είναι τώρα η σχέση του Μύθου με τον Λόγο.

Όπως έχει με πειστικότητα υποστηριχθεί από πολύ σημαντικούς στοχαστές η μυθική σκέψη δεν μας προσφέρει μόνο εικόνες ασύνδετες μεταξύ τους. Αντίθετα εμπεριέχει και ένα στοιχείο αιτιότητας , δηλαδή εμπεριέχει και σκέψη, και επομένως   και μία λειτουργία του Λόγου.Αυτός ο Λόγος μέσα στον Μύθο προβάλλει συχνά με έντονο τρόπο στους αρχαίους ελληνικούς μύθους , λόγω της σαφήνειας και της οξύτητας της σκέψης των Ελλήνων.Στους μύθους αυτούς παρατηρούμε ότι άλλοτε η διάνοια υπερτερεί της μυθοπλαστικής φαντασίας και άλλοτε η φαντασία υπηρετεί τη νόηση.

Με τα παραδείγματα που θα σας αναφέρω από την ελληνική μυθολογία θα διαπιστώσετε την άρρηκτη συνέχεια που  στο ψυχικό επίπεδο συνδέει εκείνη την παλαιά εποχή με την σημερινή.Είναι σαν μία αόρατη αλλά ατσάλινη κλωστή να ξεκινάει από αυτό το μακρινό παρελθόν και, διατρέχοντας τον κυματισμό του χρόνου,να φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ας αρχίσουμε τώρα από τα παραδείγματα που θα σας αναφέρω από την αρχαία ελληνική μυθολογία. 

Το πρώτο παράδειγμα αναφέρεται στον  διαμελισμό του Διόνυσου από τους Τιτάνες. 

Ο διαμελισμός αφορά τον Διόνυσο Ζαγρέα ,ένα από τα πολλά επωνύμια του Διόνυσου , γιού του Δία και της Περσεφόνης , ο οποίος θεωρείται και ο “πρώτος Διόνυσος” και ο Δίας τον προόριζε για την διαδοχή και την κυριαρχία στον κόσμο.

Κάποτε ο Δίας υποχρεώθηκε να απουσιάσει για ένα ταξίδι και για να προφυλάξει τον γιό του ,που ήταν τότε μικρό παιδί,από την ζηλότυπη μανία της Ήρας ,εμπιστεύθηκε το παιδί σε έμπιστους φύλακες τους Κουρήτες.Ηταν οι ίδιοι που φύλαγαν τον Δία στο λίκνο του στο άντρο της Ιδης στην Κρήτη. Η Ήρα όμως διέταξε τους προσωπικούς της ακολούθους , τους Τιτάνες , να σκοτώσουν το παιδί.Πράγματι αυτοί ,αφού το ξεγέλασαν με διάφορα παιχνίδια που του έδωσαν,του επιτέθηκαν και , σύμφωνα με μία άποψη , καταβρόχθισαν τις σάρκες του ωμές ενώ σύμφωνα με άλλη άποψη κομμάτιασαν το σώμα του και το έφαγαν , αφού προηγουμένως το έψησαν.Η θεά Αθηνά όμως πρόλαβε και έσωσε την καρδιά του,  η οποία επάλλετο ακόμα και από τότε έλαβε το όνομα Παλλάς. Ακολούθως την έκλεισε σε ένα ξόανο που του φύσηξε ζωή και έτσι ο Διόνυσος έγινε αθάνατος. Μόλις επέστρεψε ο Δίας και πληροφορήθηκε το ανοσιούργημα των Τιτάνων οργίστηκε και τους κατακεραύνωσε με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη.

Από τις σάρκες των Τιτάνων που κάπνιζαν ακόμα και που η τσίκνα τους κατέκλυσε ολόκληρη τη γή γεννήθηκε το δικό μας γενος των ανθρώπων , ένα γένος μικτό και άχαρο.

Η ορφική διαδασκαλία μας διδάσκει ότι ο διαμελισμός αυτός του Διονύσου , που αποτελεί το αρχαιότερο ανοσιούργημα το οποίο συνοδεύει ακόμα και σήμερα την ανθρώπινη φύση , βρίσκεται στην βάση του διχασμού  του ανθρώπινου ψυχισμού.Και αυτό διότι, υποστηρίζουν οι Ορφικοί, από τότε η ανθρώπινη φύση είναι πλέον διφυής και αποτελείται από την αμαρτωλή τέφρα των Τιτάνων , των τέκνων της Μητέρας Γής, και από το θεϊκό στοιχείο το οποίο ενυπάρχει στο σώμα του διαμελισμένου βρέφους που καταβρόχθισαν οι Τιτάνες.Έτσι ο άνθρωπος φέρει εκτός από τα τιτανικά στοιχεία , δηλαδή τα γήϊνα στοιχεία της προσκόλλησης , της άγνοιας και της εριστικότητας, και την ουράνια και αθάνατη φύση του θεού , τη καρδιά του οποίου διέσωσε η θεά Αθηνά.

Ο μύθος , όπως μας παραδόθηκε από τους Ορφικούς, δηλώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την συγκρουσιακή δομή της ανθρώπινης φύσης.Ο διχασμός και ο διπολισμός της ανθρώπινης κατάστασης που χαρακτηρίζεται ως το θεμελιώδες και διαχρονικό γνώρισμα της από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα.Ένας διχασμός  που αποτελεί και την ρίζα της υπαρξιακής του αγωνίας , η οποία διακατέχει και την σύγχρονη κοινωνία μας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία σε μία άλλη πρόσφατη εισήγησή μου να αναφερθώ στους μεγάλους σύγχρονους δραματουργούς οι οποίοι εκφράζουν με τα έργα τους αυτήν την υπαρξιακή αγωνία και αφήνουν αδιόρατους αλλά σαφείς υπαινιγμούς για τις αιτίες αυτή της αγωνίας.

Αναφέρθηκα , και θα το επαναλάβω και σήμερα, στο πιο εμβληματικό ,κατά την άποψη μου έργο του Ντοστογιέφσκυ το “Εγκλημα και Τιμωρία” στο οποίο ο συγγραφέας επιλέγει ως κεντρικό ήρωα έναν κυριολεκτικά διχασμένο άνθρωπο , τον Ρασκόλνικωφ., το όνομα του οποίου στην ρωσική γλώσσα σημαίνει τον διχασμένο άνθρωπο. Αυτός επιζητεί έντονα την δικαίωση της ύπαρξής του και την υπέρβαση των εσωτερικών του συγκρούσεων  μέσα από τον φόνο και την επακόλουθη τιμωρία του, την οποία και επιζητεί ως λύτρωση. Αντίθετα στον Κάφκα και στο έργο του “Η Δίκη” ο εσωτερικός διχασμός του ήρωα “Κ” έχει μία εντελώς διαφορετική μορφή  που δεν υπολείπεται όμως ως προς την ουσία της , την ένταση των συναισθημάτων και την ποιότητά τους από εκείνη του Ρασκόλνικωφ. Εδώ ο ήρωας ή μάλλον ο αντιήρωας του έργου είναι ο άνθρωπος που εξοντώνεται κάτω από το βάρος των ενοχών του για πράξεις ,διαθέσεις και βουλήσεις τις οποίες ο ίδιος κυριολεκτικά αγνοεί.Και τις αγνοεί για τον απλούστατο λόγο ότι αυτές είνα καλά κρυμμένες στο υπόγειο του ασυνειδήτου του και δεν επιτρέπεται να βγουν στην επιφάνεια.Όμως από το υπόγειο αυτό στέλνουν το δηλητήριο τους , το οποίο τελικά τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Και ο μέσος άνθρωπος της εποχής μας μοιάζει , έστω και σε μικρογραφία, με τους ήρωες των πάρα πάνω μυθιστορημάτων.Αν δεν εκφράζει εμφανή  σαδιστική επιθετικότητα προς τους άλλους ,διότι πιέζεται από τον φόβο των νομικών κυρώσεων ή του κοινωνικού κονφορμισμού, δεν παύει τις επιθετικές αυτές τάσεις να τις διοχετεύει προς του άλλους με τρόπο που δεν αποδοκιμάζεται από το κοινωνικό σύνολο .Σε κάθε όμως περίπτωση  δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις τάσεις  να επιτεθούν ενάντια στον εαυτό του με την μορφή του ψυχολογικού μαζοχισμού.Και τότε αναδύεται η έλλειψη νοήματος της ζωής και η κατάθλιψη , η οποία κατά του ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους,αποτελεί κυριολεκτικά την μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών. Ένας από τους μεγάλους σύγχρονους διανοητές , ο ουμανιστής κοινωνικός ψυχολόγος Εριχ Φρόμμ, υποστήριξε ότι η κατάθλιψη είναι η εκδίκηση της αγέννητης ζωής. Με την ρήση του αυτή εννοούσε ότι τα αρνητικά συναισθήματα που δεν τα προσέγγισε ο άνθρωπος και δεν τα έφερε στο φως, δηλαδή  δεν τα επεξεργάστηκε, αλλά τα καταχώνιασε στα υπόγεια της ψυχής του εκδικούνται στέλνοντας το δηλητήριο τους στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

Τι μας προτείνει λοιπόν ο μύθος ? Αφού ο άνθρωπος- Τιτάνας έχει μέσα του και ένα κρυφό θεϊκό Εγώ , το οποίο εκφράζεται από την ουράνια και αθάνατη φύση του Διόνυσου Ζαγρέα , μπορεί να υπερβεί τα ελαττώματα της τιτανικής του φύσης και να ανακαλύψει και ταυτιστεί με το θεϊκό αυτό Εγώ. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αυτογνωσίας. Μέσω δηλαδή μιας διαρκούς και επίπονης προσπάθειας να ανακαλύψει και να γνωρίσει εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ανώτερη φύση της ύπαρξής του και να ταυτιστεί με αυτά .Έτσι θα μπορέσει να θεραπευτεί ο ίδιος από την σύμφυτη με την ύπαρξή του διπολικότητα και να επιτύχει την ενότητα και την ειρήνευση της ψυχής του.

Το δεύτερο παράδειγμα  που θα σας παρουσιάσω  αφορά τον αποκεφαλισμό της   Μέδουσας από τον Περσέα.

Η Μέδουσα ήταν κατά την μυθολογία μία από τις τρεις αδελφές Γοργόνες.Οι άλλες δύο ήταν η Σθενώ και η Ευρυάλη , οι οποίες ήταν αθάνατες , ενώ η Μέδουσα ήταν θνητή. Στο κεφάλι τους αντί για μαλλιά είχαν φίδια , χοντρούς χαυλιόδοντες όπως τα αγριογούρουνα, χέρια χάλκινα και χρυσά φτερά  με τα οποία μπορούσαν να πετάνε. Αυτά τα τρία τέρατα κατοικούσαν στις εσχατιές της Δύσης  κοντά στο βασίλειο των νεκρών. Αυτό που χαρακτηρίζει κυρίως την Μέδουσα είναι τα σπινθηροβόλα μάτια της και το βλέμμα της που ήταν τόσο διαπεραστικό, ώστε οποιοσδήποτε το αντίκριζε μεταμορφωνόταν σε πέτρα.Η φρίκη που προκαλούσε αυτό το βλέμμα δεν περιοριζόταν μόνο στους θνητούς , αλλά περιελάμβανε και τους αθανάτους. Υποστηρίζεται η άποψη ότι αρχικά ήταν ωραία κοπέλα  που μεταμορφώθηκε σε τέρας από την Αθηνά, η οποία οργίστηκε όταν ο Ποσειδώνας την βίασε μέσα στον ναό της θεάς . Έτσι αντί να τιμωρηθεί ο βιαστής θεός τιμωρήθηκε το θύμα του.

Ο Περσέας είναι ο ήρωας εκείνος που ανέλαβε να εκτελέσει τον άθλο του αποκεφαλισμού της Μέδουσας. Για να επιτύχει όμως ένα τόσο δύσκολο έργο χρειαζόταν την βοήθεια των θεών. Πράγματι αρωγοί στην προσπάθειά του αυτή στάθηκαν η Αθηνά και ο Ερμής. Η πρώτη τον εφοδίασε με μία  καλογυαλισμένη ασπίδα ,προκειμένου να μην κοιτάξει κατά πρόσωπο  την  Μέδουσα  και τον συμβούλεψε να χρησιμοποιήσει την ασπίδα ως καθρέφτη και να δει το πρόσωπό της μέσα από τον αντικατοπτρισμό , δηλαδή την αντανάκλαση  του μέσα στην ασπίδα. Έτσι θα απέφευγε το θανατηφόρο βλέμμα της , αφού ο αντικατοπτρισμός του επάνω στην ασπίδα  δεν θα είχε το καταστροφικό αποτέλεσμα της απολίθωσης.  Ο Ερμής επίσης του έδωσε ένα δρεπανοειδές ξίφος , την άρπη, το αρχαίο μυθολογικό όπλο με το οποίο ακρωτηρίασε ο Κρόνος τον Ουρανό, για να αποκεφαλίσει με αυτό την Μέδουσα. Επίσης ο Περσέας εξοπλίστηκε με ένα ζευγάρι φτερωτά σανδάλια , ένα μαγικό σάκο , την κίβηση, για να τοποθετήσει μέσα σε αυτόν το κεφάλι της Μέδουσας,και το κράνος του Αδη που τον έκανε αόρατο. Όλα αυτά τα στοιχεία τα αναφέρω γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία του μύθου .Αυτά τα προμηθεύτηκε με ένα έξυπνο τέχνασμα από τις Στύγιες Νύμφες , γνωστές και ως Γραίες, οι οποίες και τα φύλαγαν.

Εφοδιασμένος με αυτά τα   όπλα ο Περσέας  κατευθύνθηκε προς τη Δύση , την χώρα των Υπερβόρειων όπου βρισκόταν η Μέδουσα  και ,ακολουθώντας στις συμβουλές των δύο πάρα πάνω θεών , έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας με ένα μόνο χτύπημα.Λένε μάλιστα ότι η Αθηνά ήταν εκείνη που οδήγησε το χέρι του στον επιτυχημένο αποκεφαλισμό.

Προς μεγάλη έκπληξή του όμως αντίκρισε να ξεπηδούν από το ακέφαλο κορμί της Μέδουσας ένα φτερωτό άλογο, ο Πήγασος,και ένας γίγαντας πολεμιστής ο Χρυσάωρ που κρατούσε στο χέρι του χρυσό σπαθί. Είναι τα δύο παιδιά που συνέλαβε η Μέδουσα όταν βιάστηκε από τον Ποσειδώνα. Στη συνέχεια ο Περσέας έριξε το κεφάλι της Μέδουσας μέσα στον σάκο και ξεκίνησε για την επιστροφή. Οι δύο αδελφές της προσπάθησαν να τον κυνηγήσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα , αφού το κράνος του Αδη που φορούσε τον  έκανε αόρατο. Το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας το πήρε η Αθηνά και το προσάρμοσε στην μέση της ασπίδας της.

                                                          Η Ερμηνεία του Μύθου

 

Ο μύθος αυτός εγκαινιάζει ένα είδος πρωτόγονης ψυχολογίας, αφού με τα σύμβολα που περιέχει φωτίζει και μας δείχνει την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Ψυχανάλυση και η Ψυχολογία του Βάθους πολλούς αιώνες αργότερα .Αυτό θα συμβεί συγκεκριμένα τον εικοστό αιώνα οταν ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής θεωρίας Φρόϊντ ανακάλυψε τα βαθειά εκείνα στοιχεία που συγκροτούν τον ανθρώπινο ψυχισμό, δηλαδή το ασυνείδητο και το συνειδητό.

Κατά τον Γιούνγκ η Μέδουσα, όπως άλλωστε και οι λοιπές γήϊνες, θηλυκές κατά το πλείστον θεότητες,η Εκάτη, η Δήμητρα , η Περσεφόνη , υποδηλώνουν την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής. Είναι τα απωθημένα αρνητικά συναισθήματα , τα λάθη και οι ενοχές που έχουν κυριολεκτικά καταχωνιαστεί μέσα στα βαθειά υπόγεια της ψυχής και τα οποία ο άνθρωπος κυριεύεται από τρόμο στη σκέψη και μόνο ότι απλώς θα τα αντικρίσει.Για το λόγο αυτό ακριβώς το βλέμμα της Μέδουσας παραλύει και απολιθώνει όποιον την κοιτάξει κατάματα, αφού το προσωπείο της εκφράζει στην πιο έντονη μορφή του τον φόβο που συνεπάγεται η απειλή του θανάτου. Διότι η αντιμετώπισή τους οδηγεί αυτόματα στην κατάρρευση όλου του ψυχικού συγκροτήματος και την συντριβή του Εγώ. 

Η σκοτεινή αυτή πλευρά της ψυχής απεικονίζεται στο αποκρουστικό πρόσωπο της Μέδουσας με ζωώδη χαρακτηριστικά, προκειμένου να τονιστεί η άμεση σχέση της με την ίδια την αδιαμόρφωτη φύση , από την οποία φυτρώνει το ασυνείδητο.

Παράλληλα το πρόσωπο αυτό είναι μία απωθητική μάσκα - προσωπείο το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς το συνειδητό Εγώ , που χαρακτηριστικά του στοιχεία είναι η  σαφήνεια και η ενάργεια της μορφής ,στοιχεία που το καθιστούν  προσεγγίσιμο και από την λογική και επομένως γνώριμο και ελκυστικό.

Αυτά τα σκοτεινά βάθη της ψυχής που συμβολίζονται στο μύθο με το φιδίσιο κεφάλι των αναμνήσεων, θα πρέπει να τα προσεγγίσει κανείς με μεγάλη προφύλαξη και κατάλληλη προετοιμασία.Γιαυτό χρειάζεται μία προστατευτική ασπίδα που δείχνει τις εικόνες του παρελθόντος όχι απευθείας , αλλά από μία συγκεκριμένη εσωτερική απόσταση , όπως φαίνονται στον αντικατοπτρισμό του καθρέφτη.Έτσι οι εικόνες αυτές γίνονται υποφερτές. Η απόσταση αυτή συμβολίζεται στο μύθο με τα φτερωτά πέδιλα. Αυτά αποτελούν το ασφαλές εσωτερικό μέρος της ψυχής .

Ο σάκος (η κίβηση) συμβολίζει το εσωτερικό χρηματοκιβώτιο , όπου μπορούν να αποθηκευτούν οι τρομερές αναμνήσεις ,χωρίς να χρειάζεται να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο και να πυροδοτήσουν την ανάμνηση του τρόμου.

Η προστατευτική ασπίδα είναι η δύναμη της λογικής που συντονίζεται με το συναίσθημα , η οποία και εξοπλίζει τον άνθρωπο με τη γνώση που χρειάζεται για να εξερευνήσει το άγνωστο μέρος του εαυτού του, χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συντριβεί από το βλέμμα της Μέδουσας.

Ο Περσέας συμβολίζει το Εγώ , το συνειδητό , ως μία αναγνωρίσιμη κυρίαρχη οντότητα της εσωτερικής ζωής . Εμφανίζεται μπροστά μας σαν ένας ρωμαλέος νεαρός μαχητής με φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά εντελώς ανθρώπινα ,σε αντίθεση με εκείνα τη Μέδουσας.

Είναι το συνειδητό Εγώ με τα γνωρίσματα της νεότητας και της ρώμης , τα οποία αποτελούν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συνειδητού Εγώ. Αυτό το Εγώ στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι νέο  σε σύγκριση  με το παμπάλαιο ασυνείδητο,  και ως νέο στοιχείο  στην ζωή συνοδεύεται και από δυναμισμό.

Η κυριαρχία αυτή του Περσέα πάνω στη Μέδουσα συμβολίζει ακριβώς και την κυριαρχία της έλλογης πάνω στην άλογη ψυχική πραγματικότητα. Μία κυριαρχία που δεν  του χαρίστηκε , αλλά κατακτήθηκε μετά από μία επώδυνη πορεία αυτογνωσίας , η οποία τον οδήγησε στην αυτογνωσία , στην απόκτηση του Γνώθι σ'αυτόν.

Οι δύο θεοί που βοηθούν τον Περσέα στο έργο του η Αθηνά , η θεά της γνώσης και της σοφίας , και ο Ερμής  ο θεός της συνειδητότητας ,  είναι στην πραγματικότητα απεικονίσεις των ψυχικών δυνάμεων που κατέχει ο ήρωας και τις οποίες επιστρατεύει , προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Τις δυνάμεις αυτές τις αντλεί από το σύνολο του ψυχισμού του και έτσι εξασφαλίζει στο αδύναμο Εγώ τον δυναμισμό που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τον άθλο που έχει αναλάβει να εκπληρώσει.

Ο Πήγασος , το φτερωτό άλογο που ξεπήδησε από το ακέφαλο κορμί της Μέδουσας συμβολίζει την απελευθέρωση της ψυχικής ενέργειας από τα δεσμά της σκοτεινής πλευράς της ψυχής. Αυτή η  ενέργεια αποτελεί και το θεμέλιο κάθε δημιουργικής παραγωγής από την οποία εκπορεύονται όλα τα θαυμαστά έργα το απελευθερωμένου πλέον ανθρώπου.Ο μύθος στο ζήτημα αυτό μας αφηγείται παραστατικά ότι όταν το φτερωτό άλογο ετοιμαζόταν να πετάξει προς τον Όλυμπο για να συναντήσει τον Δία χτύπησε με την οπλή του τη γη και στο σημείο εκείνο ανέβλυσε η Πηγή των Μουσών ,η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα και βρίσκεται στον Ελικώνα.Από την πηγή αυτή ανέβλυσε νερό και θεωρείται ότι αυτή αποτελεί και την πηγή όχι μόνο της ποίησης , αλλά και κάθε καλλιτεχνικής παραγωγικής φαντασίας.

Ο Περσέας είναι ο καθημερινός άνθρωπος που ανυψώνεται σε ήρωα όταν νικάει τις δυνάμεις του ασυνειδήτου  αντλώντας δύναμη από τον αγώνα του για την κατάκτηση της αυτογνωσίας.

Ο γίγαντας Χρυσάωρ που έχει ανθρώπινη μορφή και κρατάει χρυσό ξίφος στο χέρι, συμβολίζει την αιχμηρή δύναμη η οποία είναι ταυτόσημη με την επιθυμητική ορμή.Είναι η ορμή εκείνη η οποία από την στιγμή που θα φανερωθεί δεν υποχωρεί αν δεν ικανοποιηθεί. 

Είναι η ίδια εκείνη ορμή που οδήγησε την Αθηναϊκή Αυτοκρατορία να μην διστάσει να φερθεί με απάνθρωπο τρόπο απέναντι στους Μηλίους , όπως με συγκλονιστική παραστατικότητα μας εξιστορεί ο Θουκυδίδης. Είναι η ορμή που στα νεώτερα χρόνια οδήγησε τις Αυτοκρατορίες του εικοστού αιώνα να αιματοκυλίσουν δύο φορές την Ευρώπη και τον κόσμο, προκειμένου να ικανοποιήσουν την άπληστη επιθυμία τους για την απόκτηση νέων κερδών.Ενα αιματοκύλισμα που με τραγικό τρόπο συνεχίζεται στις μέρες μας και στην γειτονιά μας.Είναι ακόμα η άπληστη αυτή επιθυμία που οδηγεί τον μέσο άνθρωπο να τρέχει καθημερινά πίσω από κάθε ευκαιρία που θα του αποφέρει κέρδη  άν και έχει αρκετά για να ικανοποιήσει τις βιοτικές του ανάγκες. Και αυτό το κάνει σε βάρος της ποιότητας της ζωής του και της ανάπτυξης του εαυτού του. Ο άνθρωπος αυτός είναι και θα παραμείνει προσκολλημένος στην ύλη. Θα ακολουθήσει τον Χρυσάωρα  στην πορεία του προς τα κάτω, προς τα έγκατα της γής και τις βαθειές πηγές της μητέρας του της Μέδουσας, όπου ο Χρυσάωρ θα γεννήσει πολλά από τα τέρατα της ελληνικλης μυθολογίας, μεταξύ των οποίων τον τρικέφαλο Γηρυόνη και την Εχιδνα.

Εκτός από τους δύο πάρα πάνω μύθους που σας ανέφερα υπάρχουν και πολλοί άλλοι εξαιρετικού βάθους και ουσίας μύθοι , ισάξιοι με τους πάρα πάνω.Θα σας αναφέρω απλά την Αντιγόνη και τον Κρέοντα , όπου η σύγκρουση ανάμεσά τους υποδηλώνει την αιώνια πάλη του ουσιαστικού, του φυσικού δικαίου ,απέναντι στις αυταρχικές εξουσίες.

Επίσης την μορφή του Αχιλλέα στην Ιλιάδα , η οποία ξεκινάει με την οργή του που φουντώνει σε υπέρτατο βαθμό και καταλήγει στην συγγνώμη, στο έλεος απέναντι στον γέρο Πρίαμο , όταν αυτός πήγε να του ζητήσει το νεκρό σώμα του γιου του, του Εκτορα.Είναι μία πορεία εξελικτική μέσα στην εφήμερη ζωή του ήρωα που κατά τους πιο σημαντικούς στοχαστές της εποχής μας, όπως ο Winnicott, θεωρούν ότι αποτελεί το διαχρονικό πρότυπο της εξελικτικής ψυχικής πορείας του κάθε ανθρώπου πάνω στη γή.

Θέλω να κλείσω αυτή την παρουσίαση με έναν προβληματισμό. Μήπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας εγνώριζαν τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής τα οποία εμείς μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε και τωρα μόλις τα προσεγγίζουμε και τα ψηλαφούμε?Μήπως τελικά έχει δίκηο ο Κάρλ Γιούνγκ  όταν υποστηρίζει ότι οι μύθοι, με την λειτουργική σημασία τους, δεν δείχνουν στο παρελθόν αλλά στο μέλλον? Σε ένα σκοπό που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αλλά αναζητείται διαρκώς? Και ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από την λυτρωτική αυτογνωσία , όπως μας την έχει παραδώσει ο διαχρονικής αξίας δελφικός χρησμός , το “ Γνώθι σαυτόν”.

 

 

ΛΕΩΝΙΔΑ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: EΘΝΙΚΟΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ!...

EΘΝΙΚΟΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ!...

 

              Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου

         Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών


 

Δεν μπορεί κανείς να είναι απαθής σε μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας από οποιονδήποτε και εάν επιχειρείται, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς  άνθρωποι που ο λαός  έχει συνηθίσει καλώς ή κακώς  να αποκαλεί, «πνευματικούς ανθρώπους».

Ο  εθνικός  μας ποιητής Διονύσιος  Σολωμός μας άφησε  μια παρακαταθήκη  και  μας τονίζει: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικόν ό,τι είναι αληθές»

Οι μύθοι δεν αποτελούν  ιστορική αλήθεια και   οποίος δημιουργεί  μύθους δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί  Εθνικός ιστορικός αλλά αντίθετα μυθιστοριογράφος.

Βεβαίως  και  μας αρέσουν οι μύθοι και τα παραμύθια μ’ αυτά  άλλωστε  μας νανούρισαν και μας  μεγάλωσαν και οι γιαγιάδες  μας.

Ακόμη  κι όταν μεγαλώσαμε, η τροφοδοσία μας με  μύθους συνεχίσθηκε  στα σχολεία  και είναι δύσκολο σήμερα να ξεχωρίσει κανείς τι  αποτελεί  μύθο και τι  ιστορική πραγματικότητα.

Όταν  οι μύθοι που διδαχθήκαμε  εδραιώθηκαν  στην ψυχή και τη συνείδησή μας σε  θέση  ιστορικής  αλήθειας, αντιδρούμε όταν μας λένε τα αντίθετα, δεν μας αρέσει. Νοιώθουμε ότι  παραβιάζονται  θέσμια και ιερά.

Στα σχολειά μας διδαχθήκαμε πολλούς μύθους είτε  ως συμβολισμούς είτε ως αλήθειες. Βέβαια στην ηλικία που τα διδαχθήκαμε δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ποία απ’ αυτά είναι αλήθειες και ποία είναι απλά μυθιστορήματα.

Κάθε φορά που τολμάει κάποιος να τα βάλει με τους  μύθους έστω και εάν  στη θέση τους προσπαθεί να τοποθετήσει μια σειρά αληθειών, το λιγότερο που θα του καταλογίσουν είναι ότι  ενεργεί αντεθνικά ή το χειρότερο ότι επιχειρεί να αποδομήσει την Ελληνική ιστορία και τους πρωταγωνιστές της.

Όμως σήμερα που οι πληροφορίες και τα ιστορικά και άλλα κείμενα είναι τόσο πρόσφορα σε όποιον  επιθυμεί  να τα κάνει κτήμα του  μπορεί άνετα και χωρίς τις κραυγές και τους αναθεματισμούς ήσυχα και απλά από το γραφείο του να πληροφορηθεί πού είναι η  ιστορική αλήθεια και που ο μύθος.

Υπάρχουν όμως και  σήμερα κάποιοι  που συνεχίζουν να   βαφτίζουν διάφορα παραμύθια  ως   «ιστορικά γεγονότα».Όμως θα είναι αδικαιολόγητοι  εάν τους τεθούν υπ’ όψιν τα ιστορικά   ντοκουμέντα και εκείνοι επιμένουν στις εμμονές τους. Από κει και πέρα, η εμμονή αυτή παύει να αποτελεί αντικείμενο των ιστορικών.

Αυτές τις μέρες προβάλλεται ένα  χρονικό της Επανάστασης του 21  από τηλεοπτικό σταθμό και φυσικά όλοι έχουν λόγο να τοποθετηθούν στα ιστορούμενα.

Δεν θα ισχυρισθώ πως μέσα σε ένα παρόμοιο χρονικό είναι δυνατό να περιληφθεί όλη η ιστορία και όλες οι πτυχές της που αφορά το 21.Και φυσικά υπάρχουν σ’ αυτά τα επεισόδια που έχουν προβληθεί παραλήψεις που επισημάνθηκαν από πολλούς που ασχολούνται με τα γράμματα και την ιστορία.

Τελευταία δημιουργήθηκε σάλος σχετικά με την έναρξη του αγώνα και το «μύθο» της Αγίας Λαύρας.

Ο μύθος  μας  λέει ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός   ύψωσε  στις 25 Μαρτίου 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως στη Μονή της Αγίας Λαύρας, μπροστά σε αγωνιστές μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης, κι από κείνη τη στιγμή , ξεσηκώνονται οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως πάντα σε κάθε μύθο ,υπάρχουν στον πυρήνα του   κάποια ψήγματα ιστορικής αλήθειας που επενδύεται και αξιοποιείται κατάλληλα από το δημιουργό του.

Είναι ιστορικά αληθές ότι  το Μάρτιο του 1821, ο Μητροπολίτης Γερμανός   βρέθηκε στην Αγία Λαύρα.

Είναι ιστορικά αληθές ότι επιθυμία των προκρίτων, των οπλαρχηγών και των καπεταναίων και αυτού  του Κολοκοτρώνη η Επανάσταση να ξεκινούσε  του Ευαγγελισμού ή του Αγίου Γεωργίου  ή  του  Aγίου Κωνσταντίνου ακριβώς για να συνδεθεί  με κάποια από τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Τελικά επελέγη η  ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι αληθές  ότι έγιναν  δεήσεις και ασπασμοί, για την ευόδωση του Αγώνα  όλων των σκλαβωμένων υπό  την αρχηγία του Κολοκοτρώνη.

Είναι αληθές ότι  ο  Παλαιών Πατρών Γερμανός  όρκισε αγωνιστές στο σταυρό.

Όλα τα ανωτέρω είναι ιστορικές αλήθειες που προκύπτουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια από όλα τα ιστορικά κείμενα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Από αυτό το σημείο  μέχρι το μύθο υπάρχουν μαρτυρίες των ιδίων των πρωταγωνιστών που  δεν χρειάζονται ανάλυση για να  πεισθούμε  τι είναι ιστορική αλήθεια και τι είναι μύθος.

Θα παραθέσουμε συνοπτικά τα γεγονότα  που  οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αφηγούνται στα δικά τους κείμενα:

O  Παλαιών Πατρών Γερμανός βρέθηκε με άλλους προύχοντες στην Αγία Λαύρα στις 10 Μαρτίου και για μία μέρα, για να υποστηρίξει την αναβολή του αγώνα και την παθητική στάση, έως ότου βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων. Από εκεί φεύγει για το χωριό Νεζερά.

Στις 21 Μαρτίου ο  Γερμανός  βρίσκεται ακόμα στο χωρίο Νεζερά. Εκεί πληροφορείται τα γεγονότα της Πάτρας, και αποφασίζει να πάει κατευθείαν στην Πάτρα. Στις 25 Μαρτίου βρίσκεται εκεί.

Ο Κολοκοτρώνης σημειώνει την έναρξη της Επανάστασης στις 22 Μαρτίου, στην Καλαμάτα. Δέηση έγινε την επόμενη ημέρα στον ποταμό της Καλαμάτας. Καμία ύψωση λαβάρου δεν αναφέρεται, ούτε φυσικά η παρουσία του  Γερμανού εκεί Οι εχθροπραξίες ωστόσο είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου βρίσκει τον Κολοκοτρώνη καθ’ οδό από το χωριό Σκάλα της Μεσσηνίας προς το Δερβένι του Λεονταριού, κι από κει Καρύταινα. Το βράδυ διανυκτερεύει στο χωριό Τετέμπεη.

Ούτε ο Γερμανός  ούτε ο Κολοκοτρώνης αναφέρουν το παραμικρό για τα υποτιθέμενα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, ή κάτι σχετικό.

Η Ορκωμοσία των  αγωνιστών από το Γερμανό  έγινε στην Πάτρα, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου (βλ. Ιστ. Του Ελλ. Έθνους, εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ, σελ. 86-7) .

Ο Δ. Κόκκινος τοποθετεί το γεγονός στις 24 Μαρτίου, και το περιγράφει ως εξής:

«Οι εισελθόντες κατηυθύνθησαν προς την πλατείαν του Αγίου Γεωργίου όπου ο Γερμανός έστησε μεγάλον Y ξύλινον απλούν σταυρόν, και κατʼ άλλους φέροντα την σημαίαν του σώματος του Λόντου. Εκεί έσπευδαν όλοι, εντόπιοι και ξένοι. Ετελέσθη δοξολογία και τρισάγιον και μετά τούτου εδόθη ο όρκος της Επαναστάσεως».

(Πηγή: Δ. Κοκκίνου, «Η Ελληνική Επανάστασις», Εκδόσεις Μέλισσα, 1956, τ. 1, σελ. 273)

Ας  δούμε αναλυτικά τι γράφουν οι ίδιοι  οι πρωταγωνιστές στα απομνημονεύματά τους.( Διατηρούμε  στα δύο κείμενα πιστή την ορθογραφία).

Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης, Άπαντα, Εκδόσεις Μέρμηγκας.

22 Μαρτίου: Το κίνημά μας έγινε εις τας 22 Μαρτίου, εις την Καλαμάταν. Από τας 6 Ιανουαρίου, έως τας 22 Μαρτίου, επροσπάθησα, ενέργησα εις την Μάνην να ενώσωμεν διάφορα σπίτια μανιάτικα χωρισμένα κατά την συνήθειάν τους, και τους ενώσαμεν, τους αδελφώσαμεν. […] τους έλεγα ότι την ημέρα του Ευαγγελισμού να είναι έτοιμοι, και κάθε επαρχία να κινηθή εναντίων των Τούρκων των τοπικών». [σελ. 277]

23-4 Μαρτίου:[σελ. 279] Κινώντας εγώ, είχαν μίαν προθυμίαν οι Έλληνες, οπού όλοι με τας ικόνας έκαναν δέησι και ευχαριστήσεις. Μου ήρχετο τότε να κλαύσω … από την προθυμίαν οπού έβλεπα. Ιερείς έκαναν δέησι. Εις τον ποταμόν της Καλαμάτας ανασπασθήκαμε και εκινήσαμε. Τας 24 τον Μάρτη 1821 εφθάσαμε εις ένα χωριό της Μεσσηνίας, Σκάλα λεγόμενον, που είναι καμιά πενηνταριά οικογένειες.

25 Μαρτίου:Εκίνησα να έβγω εις το Δερβένι του Λεονταριού δια την παλαιά Αρκαδία. […] [σελ. 280]: Εγώ εις τας 25 οπού εκίνησα από την Σκάλα, βγαίνοντας το Δερβένι του Λεονταριού, απάντησα ένα πεζοδρόμο σταλμένον από τον Βασίλη Μπούτουνα Καριώτη, και μου έγραφε ότι: […][σελ. 281] «… Ο κάμπος της Καρύταινας δεν ηθέλησε να πιάση τα άρματα». Έτσι μʼ έγραφε αυτός. Εγώ δεν έλειψα να κάμω μια προσταγή, και επάτησα τη βούλα μου: «Όποιο χωριό δεν ήθελε να ακολουθήση την φωνήν της Πατρίδος τσεκούρι και φωτιά». Μανθάνοντας ότι εβγήκα εις το Δερβένι, οι εβδομήντα καβαλλαραίοι ευθύς αναχώρησαν δια την Τριπολιτσά. Εγώ επήγα εις ένα χωριό Τετέμπεη, ανάμεσα Λεοντάρι και Καρύταινα.

Συνεχίζουμε με όσα γράφει ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών  Γερμανός στα απομνημονεύματα του στα οποία αναφέρεται  σε τρίτο πρόσωπο, και όταν ακόμα μιλάει για τον εαυτό του.

-  Παλαιών Πατρών Γερμανού, Απομνημονεύματα, Εκδόσεις Δρομεύς.

Την θ΄ [9η] λοιπόν Μαρτίου εκίνησαν όλοι ομού εκ των Καλαβρύτων, αψάμενοι της διά Τριπολιτζάν οδού. […] Την δε επιούσαν ημέραν μετέβησαν εις το μοναστήριον της Αγίας Λαύρας. Εκεί συσκεφθέντες απεφάσισαν να μη δώσωσιν αιτίαν τινά, αλλά να μείνωσι παραμερισμένοι, έως ου να ιδώσι τα πράγματα. Και ει [= εάν] μεν η Διοίκησις θελήση να βιάση αυτούς ιδιαιτέρως, και να τους κατατρέξη με οποιονδήποτε τρόπον, να εξέλθωσι της Πελοποννήσου, και να παρατηρήσωσιν τον καιρόν και τας περιστάσεις, διά να μη βάλουν εις κίνδυνον τους λοιπούς Ομογενείς παρακαίρως. Ειδέ και καθολικεύσει το πράγμα η Διοίκησις, και μεταχειρισθή τα όπλα και την βίαν γενικώς εναντίον των ομογενών, τότε εξ ανάγκης να λάβωσι και αυτοί τα όπλα, και να κινήσωσι και τους λοιπούς ομογενείς εις υπεράσπισιν εαυτών. [σελ.27-8]Όθεν μερισθέντες ανεχώρησαν εκ της Λαύρας, ο μεν Π.Π. [Γερμανός], ο Κερκίνης και Ανδρέας Ζαήμης διά τα Νεζερά. [σελ.28]Ωσαύτως και οι εν Πάτραις Τούρκοι, μαθόντες τα τοιαύτα, έμβασαν ευθύς τας φαμιλίας των εις το Κάστρον. Είτα τη κα΄ (21η) Μαρτίου εξήλθον ένοπλοι εις την αγοράν της πόλεως […] ότε τινές των Ελλήνων οπλισθέντες εξήλθον εις τους δρόμους, οι δε Τούρκοι ευθύς εκλείσθησαν εις το Κάστρον. Βλέποντες δε οι Πατραίοι Έλληνες, ότι πλέον δεν επιδέχεται θεραπείαν το πράγμα, τας μεν φαμιλίας των εύγαλον έξω της πόλεως, έγραψαν δε εις τα Νεζερά προς τον Π.Π., ο, τε Νικόλαος Λόντος, ο Ιωάννης Παπαδ. και άλλοι τινές, να προφθάση εις βοήθειαν, ότι κινδυνεύει όλη η πόλις. Όθεν αμέσως ο Π.Π. και ο Ανδρέας Ζαήμης έγραψαν προς τους Καπιταναίους Κουμανιώτας να τρέξουν, με όσους ανθρώπους έχουν. Την δε επιούσαν ημέραν εκίνησαν και αυτοί, έχοντας περίπου πεντακοσίους στρατιώτας, και εμβήκαν εις τας Πάτρας. […] Και, επειδή πλέον η σκηνή ηνεώχθη, έγραψαν ευθύς οι Αρχηγοί της των Πατρών πολιορκίας αποστείλαντες και ανθρώπους εις τον Πετρόμπεϊν, εις τους Δελιγιανναίους, εις την Γαστούνην και εις άλλα μέρη της Πελοποννήσου, δίδοντες την είδησιν των συμβεβηκότων, και παρακινούντες τους να μην αναβάλουν τον καιρόν, ότι πλέον άλλη θεραπείαν δεν είναι. Ότε πρώτοι οι Μανιάται μετά του Πετρόμπεη εμβήκαν εις την Καλαμάταν, και ηχμαλώτισαν τον εκεί Βοεβόδαν Αρναούτογλουν και άλλους τινάς Τούρκους ευρεθέντας εκεί. Εις δε τα Καλάβρυτα επολιόρκησαν εις τους πύργους τους εκεί Τούρκους, οίτινες μετά ολίγων ημερών ανθίστασιν παρεδόθησαν με συνθήκες. Εις δε την Καρύταιναν μετέβη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκ της Μάνης, και ενωθείς μετά των Δελιγιανναίων έλαβον τα όπλα. Ομοίως και εις την Γαστούνην και εις άλλας επαρχίας διεδόθη το πνεύμα της Επαναστάσεως, και οπλίζοντο οι Έλληνες. [σελ. 29-31]

Τα  παραπάνω κείμενα  θεωρώ πως μιλάνε από μόνα τους και δεν χρειάζονται  υπεράσπιση ή  εξήγηση. Αρκούν για να καταρρίψουν το μύθο  περί της Αγίας Λαύρας.  Για εκείνους τέλος  που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες είχαν συναίσθηση του έθνους σ’ όλη  τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, και πως  δεν περίμεναν τα κηρύγματα  της Γαλλικής Επανάστασης για να αποκτήσουν ελληνική εθνική συνείδηση ο Κολοκοτρώνης σημειώνει: «Η γαλλική επανάστασις και ο Ναπολέων έκαμε, κατά την γνώμη μου, να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου. Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο, τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της γης, και ό,τι κι αν έκαμναν, το έλεγαν καλά καμωμένο. […] Η κοινωνία των ανθρώπων ήτον μικρή, δεν είναι παρά η επανάστασίς μας που εσχέτισε όλους τους Έλληνας. Ευρίσκοντο άνθρωποι οπού δεν εγνώριζαν άλλο χωριό μακριά μίαν ώρα από το εδικό τους. Την Ζάκυνθον την ενόμιζαν ως νομίζομεν τώρα το μακρύτερο μέρος του κόσμου. [σελ. 275-6]

Λοιπόν δεν μπορεί να μην ξαναπούμε το ρηθέν παρά του Εθνικού μας ποιητή  Διονυσίου Σολωμού:

 «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικόν ό,τι είναι και αληθές»!…

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ Σταύρος Ν. Ιντζεγιάννης: Τυμβωρυχίες

 

BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ


 

Σταύρος Ν. Ιντζεγιάννης: Τυμβωρυχίες

 

“Λησμονημένες καθημερινότητες από ένα ξεχασμένο συρτάρι”

Εκδόσεις: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΛΗΣ   Γραφικές Τέχνες .

Πάτρα 2023

 


 

Κυκλοφόρησε στην πόλη μας στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη  και έφτασε στα χέρια μου με ιδιαίτερη αφιέρωση με  ευχές του   να μακροημερεύω και ισοβίως να προεδρεύω της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.

Το έργο του αυτό αφιερώνει: ( σε ό,τι περισσότερο αγάπησα κι αγαπώ ,σημειώνει, την οικογένεια…)

Στο έργο του  ο αγαπητός φίλος και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών περιλαμβάνει τριάντα επτά χρονογραφήματα, ένα απάνθισμα από τα  χιλιάδες χρονογραφήματα που έχουν φιλοξενηθεί σε  διάφορες εφημερίδες και περιοδικά στη μακροχρόνια (από το έτος 1975 )πορεία του στα γράμματα.

Από τότε που βγήκαν τα κείμενα του στη δημοσιότητα και έγιναν τακτικό ανάγνωσμα, του κοινού της πόλεως των Πατρών και  της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης παρουσιάσθηκε στα  Πατραϊκά  γράμματα υπηρετώντας την λογοτεχνική δημοσιογραφία από το 1975.

                                



 Έκτοτε είχε μόνιμη στήλη στο καθημερινό χρονογράφημα στο «Ημερήσιο Κήρυκα» και στον  εβδομαδιαίο  «Εθνικό Κήρυκα» ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» των Πατρών  ενώ συνεργάζεται και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

 

Θεωρώ επιβεβλημένο να αναφερθώ στην πνευματική του προσφορά.

Έχει εκδώσει ως τώρα  τα εξής βιβλία του:

1.«Σε πρώτο πρόσωπο». Χρονογραφήματα Πάτρα 1979

2.«Αγάπη μου Επικαιρότητα».  Χρονογραφήματα Πάτρα 1980

3.«Η τεθλασμένη ευθεία». Χρονικό Πάτρα 1993

4.«Οι σημειώσεις της Ελένης Λι…». Σπουδές Πάτρα 1996

5.«Ο Ιούδας».  Νουβέλα

6. «Βαρύ γλυκός σε χονδρό φλιτζάνι», Μελέτημα Πάτρα 1998

7.«Σύνορα», Ποίηση Πάτρα 2001

8.«Όχι άλλο…κάρβουνο» 60 χρονογραφήματα ελαφρώς…ακατάλληλα.  Eκδόσεις: Περί Τεχνών Πάτρα 2002

9.Το κομποσχοίνι και Άγιο Όρος. Οδοιπορικό. Εκδόσεις Περί Τεχνών. Πάτρα 2003,

10.Τα Φ της παραλήγουσας Νουβέλα. Πάτρα 2005

11. ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Εκδόσεις: ΤΗΝΟΣ Αθήνα 2007

12.CAMPARI BITTES  Ποίηση. Πάτρα 2.008

13.Τα γονίδια του Οδυσσέα. Περιήγηση. Πάτρα 2008.

14.ΤaΓΚΟ Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω» Διηγήματα. Εκδόσεις Ίδιον Πάτρα 2012

Έχει ασχοληθεί  με βιβλιοκρισία ,παρουσίαση συγγραφέων   και  κριτική εικαστικών.

 

Στην τηλεόραση έχει  παρουσιάσει κατά καιρούς βιβλία και επιμελείται τελευταία και δικής του τηλεοπτικής εκπομπής «Τεριρέμ»  με ιστορικά και κοινωνικά θέματα στο κανάλι της Τοπικής Εκκλησίας «ΛΥΧΝΟΣ».

Έχει δώσει διαλέξεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας καλεσμένος από πολιτιστικούς φορείς. Έχει το ενεργητικό του περί τις δέκα χιλιάδες χρονογραφήματα, επιφυλλίδες και αρθρογραφίες.

Είναι μέλος: της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ενώσεως Δημοσιογράφων-Συγγραφέων Τουρισμού.

 

Στο τελευταίο υπό παρουσίαση βιβλίο του «Τυμβωρυχίες» έχει συμπεριλάβει τριάντα επτά επιλεγμένα χρονογραφήματα από τα χιλιάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις στήλες του τοπικού περιοδικού και ημερήσιου τύπου.

 

Τα χρονογραφήματα αυτά, κατά τον συγγραφέα «λησμονημένες καθημερινότητες από ένα ξεχασμένο συρτάρι» αποτελούν υποδείγματα του είδους γραφής χρονογράφημα, όπου αποπνέουν μια ευχάριστη νότα πνευματικότητας, χιούμορ, και καυστικής ενίοτε ειρωνείας.

Απόδειξη του ανεξάντλητου θυμόσοφου πνεύματος το οποίο προς θαυμασμό διαθέτει ακμαίο μέχρι και σήμερα, κάτι που του ευχόμαστε να διατηρήσει και καθ’ όλη  την παρά Θεού χρονική δωρεά.

Η ίδια η ζωή, όπως ο αγαπητός Σταύρος την έχει βιώσει τον έχει πλουτίσει με εμπειρίες, τις οποίες διανθίζει με φοβερό χιούμορ.

Σαρκάζει συμβάντα και αυτοσαρκάζεται με καταστάσεις, περιγράφει περιστατικά που τον συγκίνησαν και του έδωσαν τροφή για να μας περιγράψει συναισθήματα και μνήμες που σημάδεψαν την νεώτερη Ελληνική πραγματικότητα και ιστορία μας.

Περιγράφει καταστάσεις που μάτωσαν τόσο τον Ποντιακό Ελληνισμό όσο και τα πάθη των Αρμενίων, αρμένης και ο ίδιος με τους διωγμούς και τις γενοκτονίες.

 Τα όσα έζησε μικρός στην πατρίδα του την Άρτα, έχουν σημαδέψει με καυτό σίδερο τις μνήμες του και πάντα μέσα από αυτές τις θύμησες και εμπειρίες , βρίσκει να ανασκαλέψει και να ανασύρει περιστατικά που με το δικό του αλατοπίπερο τα σερβίρει στο αναγνωστικό του κοινό, που τα απολαμβάνει με ευχαρίστηση , θαυμασμό και ικανοποίηση.

Δεν θα σημειώσω τίποτα περισσότερο για το τελευταίο αυτό βιβλίο του φίλου και συνεργάτη στην Εταιρεία Λογοτεχνών αγαπητού Σταύρου, θα περιοριστώ μόνο στο να συστήσω στους φίλους αναγνώστες , να το απολαύσουν μια και η γραφή του είναι ένα παυσίλυπο για τις μέρες που περνά ο λαός μας σε μια κοινωνία αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και σε ένα παγκόσμιο ζοφερό περιβάλλον εν μέσω   πολεμικών συγκρούσεων τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ουκρανία.

Σταύρο, η ευχή μου, ευχή που μου απηύθυνε πάντα  και ο αείμνηστος  φίλος εκδότης της εφημερίδας μας: Oρθιος και τετρακόσια.

 

 

 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

 

Τ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

 

 


Γενικά οι Τέχνες και ιδιαίτερα οι Καλές Τέχνες είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο άνθρωπος γεννιέται προικισμένος με τα ένστικτα τα οποία είναι οι φορείς της ψυχικής ενέργειας.

Δύο είναι τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου. Τα ένστικτα Ζωής, εις τα οποία υπάγεται η αγάπη, ο έρωτας, η ευχαρίστηση, η φιλία, η διάθεση για ζωή και τα ένστικτα του Θανάτου, εις τα οποία υπάγεται η επιθετικότητα, το μίσος, η καταστροφικότητα, η αυτοκαταστροφή, η δυσαρέσκεια. 

 

Στην αρχή της ζωής τα ένστικτα αυτά εκδηλώνονται με πρωτόγονο τρόπο. Στη συνέχεια όμως ένεκα επιδράσεων του περιβάλλοντος τα πρωτόγονα ένστικτα απωθούνται στο ασυνείδητο. Η τεχνική αυτή της απώθησης των πρωτόγονων ενστίκτων λέγεται και εκπολιτισμός των ενστίκτων. Η εκπολιτιστική αυτή απώθηση των ενστίκτων στο ασυνείδητο γίνεται συνήθως ομαλά, με την ανατροφή, τη νουθεσία, την απαγόρευση, το παράδειγμα, τη μίμηση, την τιμωρία. Άλλοτε όμως όταν η απώθηση γίνεται με βίαιο τρόπο, ξεπερνάει τα σύνορα του εκπολιτισμού και μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες παθολογικές. Δεν μιλάμε πια για πολιτιστική χαλιναγώγηση των ενστίκτων αλλά για ασφυξία αυτών με αποτέλεσμα διάφορα ψυχικά τραύματα. 

Κάτω από αυτή την αποπνικτική πίεση των βιαίων απωθήσεων, το ένστικτο μετατρέπεται χωρίς όμως να εκμηδενιστεί. Η μεταμορφωμένη του εμφάνιση βρίσκει την ικανοποίησή της σε μια αντιστάθμιση, η οποία μπορεί να έχει τη μορφή μιας εξιδανίκευσης του ενστίκτου, ή τη μορφή μιας ψυχονεύρωσης, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της βίας που ασκήθηκε, την ψυχική αντίσταση του ατόμου, τις συνθήκες του περιβάλλοντος και τους ιδιαίτερους ιδιοσυστασιακούς προδιαθεσικούς ατομικούς παράγοντες. 

Η αντιστάθμιση συνεπώς είναι μια παροχέτευση της ενστικτικής ενέργειας, ένα είδος λύτρωσης. Επομένως και η εξιδανίκευση ή μετουσίωση, όπως και η ψυχονεύρωση, είναι μία ανακούφιση από την ένταση που δημιουργεί η συσσώρευση της ψυχικής ενέργειας.

Παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν στο άτομο βίαιες απωθήσεις στο ασυνείδητο, ψυχικά τραύματα, ψυχολογικές συγκρούσεις και παθολογικά συμπλέγματα είναι πολλοί. 

Μία αψυχολόγητη και απάνθρωπη αυστηρότητα, ή μία υπερβολική τρυφερότητα από αγχώδεις και ανασφαλείς γονείς, μια πρόωρη ορφάνια, μία φυσική αναπηρία ή δυσμορφία, μία εξαντλητική αρρώστια και κάθε είδους ταλαιπωρίες και στερήσεις που απηχούν στην ψυχή.

Μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση ενός νοσηρού ψυχισμού ασκούν επίσης συμπλεγματικές καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν στην νηπιακή ηλικία και απόμειναν αδιάλυτες στην κατοπινή, όπως ένα παθολογικό Οιδιπόδειο σύμπλεγμα ή καθηλώσεις του σεξουαλικού ενστίκτου σε κάποιο από τα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού.

Κατά τον Freud η έννοια του ασυνειδήτου συγκροτείται από τις ενστικτώδεις τάσεις και ροπές που απωθήθηκαν κατά την παιδική ηλικία. Αυτό είναι το προσωπικό ασυνείδητο και είναι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο. 

Ο Jones αναφέρει πως μέσα στο ασυνείδητο του ανθρώπου υπάρχουν όλες οι επιθυμίες μας, που η πραγματοποίησή τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο εμποδίστηκε.

Υπάρχει όμως κατά τον Jung και το συλλογικό ασυνείδητο, με τα φυλετικά αρχέτυπα και τις προγονικέ επιδράσεις.

Ωστόσο οι σκλαβωμένες πρωτόγονες επιθυμίες των ενστίκτων που απωθήθηκαν και εξορίστηκαν στο ασυνείδητο, βρίσκονται σε μια διαρκή τάση μελλοντικής τους ικανοποίησης και η τάση αυτή αποτελεί το δυναμισμό του ασυνειδήτου.

Αναφέραμε ότι έντονα στερητικές συνθήκες των ενστίκτων, δημιουργούν μία αντισταθμιστική τάση. Μία τάση είναι η εξιδανίκευση ή μετουσίωση. Είναι μία μεταμφιεσμένη διοχέτευση της ενστικτικής ενέργειας, σε σκοπούς που επιφανειακά είναι άσχετοι με την έννοια του εξιδανικευόμενου ενστίκτου. Όμως στην πραγματικότητα απορρέουν άμεσα από αυτό, με στόχους ανώτερης ψυχοκοινωνικής αξίας, με αποτέλεσμα την αντισταθμιστική και λυτρωτική ικανοποίηση.

Το ένστικτο που κατέχει εξιδανικευτική πλαστικότητα είναι το σεξουαλικό. Η ιδιότητα αυτή του σεξουαλικού ενστίκτου οφείλεται στον εξαιρετικό του δυναμισμό. Δεν είναι όμως μονάχα ο δυναμισμός του σεξουαλικού ενστίκτου εκείνος που συντελεί στην εξιδανικευτική του μετατροπή. Είναι ακόμα και ότι το ένστικτο τούτο, για λόγους ηθικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς, για χάρη του πολιτισμού, δέχεται τα περισσότερα και σκληρότερα πλήγματα, έτσι που οι περισσότερες συνέπειες των βιαίων απωθήσεων να προέρχονται από τα πλήγματα που δέχεται το σεξουαλικό ένστικτο.

Ο Jones αναφέρει ότι η καλλιτεχνική παρόρμηση έχει την αφετηρία της στη σεξουαλική εξιδανίκευση, που γίνεται όταν το σεξουαλικό ένστικτο βρίσκεται σε αδράνεια, σε ανεπάρκεια, σε στερητικές συνθήκες, ή σε αντιστροφή ομοφυλόφιλη.

Ο Παλαμάς λέει πως «δεν πρέπει να μας ξεγελά το πολυσύνθετο ξεδίπλωμα της τέχνης, η θρησκευτική μεταμόρφωση, το ανέβασμα το ιδεολογικό. Στο βάθος όλων αυτών στέκεται κι’ ας είναι ανομολόγητος, κι’ αγνώριστος ας έγινε, ο σαρκικός ερεθισμός».

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ονείρου και τέχνης. Ο Freud γράφει ότι τόσο στο όνειρο όσο και στην τέχνη η βασική επεξεργασία είναι η λύτρωση του ενστίκτου με το σύμβολο, το οποίον αναπαρίσταται στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο C. Boudouin γράφει στο βιβλίο του «Ψυχανάλυση της Τέχνης». 

«Το έργο τέχνης αντιπροσωπεύει για το δημιουργό του μια απαλλαγή από ένα συναισθηματικό δυναμισμό, που σωρεύτηκε υπερβολικά πάνω σε ορισμένες ενστικτικές τάσεις, που έμειναν σε απώθηση και σε αδυναμία ικανοποίησής τους. Από αυτό καταλαβαίνει ο καθένας πόσο η τέχνη είναι μια ανακούφιση. Και πόσο αποτελεί μια αυτόματη θεραπεία ταλαιπωρημένων ατόμων, με το λυτρωτικό ξαλάφρωμα που προκαλεί, πράγμα που εξακριβώθηκε πειραματικά».

Πράγματι η ενασχόληση με τη Τέχνη είναι ένα είδος θεραπείας και για τους καλλιτέχνες αλλά και για τους αποδέκτες αυτής.

Το έργο της καλλιτεχνικής δημιουργίας συνεπώς, έρχεται να αντισταθμίσει κάτι που λείπει, κάποια επιθυμία η οποία ματαιώθηκε και έμεινε ανεκπλήρωτη. Προσπαθεί στη επίδειξη αυτού του σκοπού να πραγματοποιήσει ένα εξιλεασμό, μία λύτρωση, μία κάθαρση από τα ψυχικά συμπλέγματα, τα οποία εδημιούργησαν τις ενοχές και τα πάθη.

Εκτός από την καθήλωση του σεξουαλικού ενστίκτου σε μία από τις εξελικτικές φάσεις του παιδικού σεξουαλισμού και την απήχησή του στην ώριμη ηλικία, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν και τις παράπλευρες τάσεις του σεξουαλικού ενστίκτου. Τόσο τις καταστροφικές (σαδιστικές, μαζοχιστικές) όσο και τις εγωκεντρικές (ναρκισσιστικές, επιδεικτικές), που αποτελούν βασικά ψυχικά γνωρίσματα του παιδιού, όπως και του παιδισμού που χαρακτηρίζει γενικά την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη.

Τα ένστικτα καταστροφής διατηρούνται στους καλλιτέχνες λίαν ενεργά. Η καταστροφή και η δημιουργία είναι οι δύο πόλοι αυτής της ενστίκτου τάσεως.

Ο Stekel μας υπενθυμίζει σε σχετική μελέτη του, πως πολλοί τύραννοι της ιστορίας, ο Καλιγούλας, ο Τιβέριος, ο Νέρων, ο Καίσαρ Βοργίας, ο Δαντών, ο Ροβεσπιέρος, ήσαν καλλιτέχνες, που αντί να ζήσουν την καταστροφική τους διάθεση στην φαντασία και στη τέχνη, την έζησαν στην πραγματικότητα όπως οι εγκληματίες.

Αντίθετα λέει για τον Σαίξπηρ, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Ντάντε, τον Πόε, τον Ντοστογιέφσκι, ότι η εγκληματική τους φύση, καθώς δεν μπόρεσε να εκδηλωθεί στην πραγματικότητα, εξιδανικεύτηκε στην φαντασία και αντί να γίνουν εγκληματίες, έγιναν καλλιτέχνες δημιουργοί, επειδή είχαν και το ειδικό ταλέντο. Είχαν όμως άφθονα ψυχοπαθητικά στοιχεία και στο δικό τους χαρακτήρα, αλλά και στους χαρακτήρες των ηρώων μέσα στα έργα τους. 

Για να γίνει όμως κάποιος καλλιτέχνης δημιουργός, δεν φτάνει μόνο να έχει δημιουργική φαντασία και ικανότητα εξιδανίκευσης. 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα για εξιδανίκευση ή μετουσίωση. Είναι ένας συνήθης ψυχικός μηχανισμός. Οι καλλιτέχνες δημιουργοί την έχουν σε μεγάλο βαθμό. Η ικανότητα όμως αυτή δεν είναι αρκετή για να τους κάνει δημιουργούς τέχνης. Πρέπει να διαθέτουν και μία άλλη ικανότητα, η οποία είναι το ταλέντο. Το ταλέντο θεωρούμε ότι είναι μία ειδική ικανότητα, αλλά δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε και να την αναλύσουμε με ψυχολογικούς – ψυχαναλυτικούς όρους.

O Freud έλεγε ότι για την Ψυχανάλυση το ταλέντο των Δημιουργών είναι ένα μυστήριο.

Έχουμε αναφέρει ότι το παθολογικό Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, συνδέεται με την καλλιτεχνική δημιουργία και με την ομοφυλοφιλία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του André Gide, Γάλλου λογοτέχνη 1869-1951 βραβείο Nobel λογοτεχνίας 1947.

Η παθολογική σχέση με τη μητέρα του και η κυριαρχία της επάνω του, εδημιούργησαν ένα παθολογικό Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, με αποτέλεσμα να ταυτιστεί με το φύλο της μητέρας. Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει διάφορες λεπτομέρειες. Η μητέρα του τον έντυνε με φουστάνια όταν ήταν μικρός. Αργότερα όταν μεγάλωσε, του απαγόρευε να έχει σχέσεις με γυναίκες και επίσης τον εμπόδισε να παντρευτεί. Έτσι στράφηκε προς την ομοφυλοφιλία, η οποία αργότερα ενισχύθηκε με το δεσμό του προς τον Oscar Wilde.

Η χαρακτηριστικότερη από όλε τις παρεκκλίσεις του σεξουαλικού ενστίκτου, για το ρόλο που παίζει στην καλλιτεχνική δημιουργία, είναι η ομοφυλοφιλία, διότι είναι μία παρέκκλιση που προκαλεί στο άτομο την αντίληψη ότι διαφέρει όχι μόνο στον τρόπο της σεξουαλικής του εκδήλωσης, αλλά ότι επίσης τον κάνει να διαφέρει στο ρόλο του φύλου, επειδή ταυτίζεται με το αντίθετο φύλο και συνεπώς εμφανίζει έντονες μετουσιώσεις. Φυσικά και ένας ομοφυλόφιλος για να γίνει καλλιτέχνης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ταλέντο. 

Η επιβίωση του παιδικού σεξουαλισμού και ειδικότερα η επικράτηση μιας από τις παράπλευρες τάσεις του σεξουαλικού ενστίκτου, ναρκισσιστικές ή επιδεικτικές, σαδιστικές ή μαζοχιστικές, επιδρά και πάνω στον καθορισμό της μορφής που θα ακολουθήσει η προτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργία ή της καλλιτεχνικής απόλαυσης.

Έτσι για την ποίηση, θα παρακινήσει το στοματικο-ναρκισσιστικό στοιχείο, για τις πλαστικές τέχνες, γλυπτική, ζωγραφική, το πρωκτικο-σαδιστικό στοιχείο, για το θέατρο, το επιδεικτικό, για το χορό, το αυτοερωτικό-ομοφυλοφιλικό. Επίσης τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται και στο χαρακτήρα των καλλιτεχνών κατά ειδικότητα. Έτσι ο εγωισμός του ποιητή, ανταποκρίνεται στο ναρκισσιστικό στοιχείο, η κομπορρημοσύνη και η φιλοδοξία του θεατρίνου, στο επιδεικτικό, ο μποεμισμός του ζωγράφου, στο σαδιστικό.

Υπάρχει ακόμη και σχέση ανάμεσα στις αισθήσεις και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η αφή κατευθύνει προς τις πλαστικές τέχνες, γλυπτική, ζωγραφική, η ακοή προς τη μουσική, ή ποίηση, η όραση προς τη ζωγραφική ή το θέατρο. Αλλά και το αντίθετο συμβαίνει. Διάσημοι ζωγράφοι είχαν προβλήματα όρασης. Ο El Greco είχε δαλτωνισμό, ο Manet αστιγματισμό, ο Dührer αλληθωρισμό, ο Davit ημιανοψία. 

Η απώλεια της όρασης αυξάνει την ενόραση και οδηγεί σε μία ποιητική αντιστάθμιση. Π.χ. ο Όμηρος και ο Μίλτων, ο οποίος συνέθεσε την περίφημη «Ωδή προς το Φως».

Κατά τον ίδιον μηχανισμό, η κώφωση οδηγεί προς τη μουσική, πχ. Μπετόβεν. Επίσης το τραύλισμα οδηγεί στη ρητορική, π.χ. Δημοσθένης.

Αν ερευνήσει κανείς τη ζωή των μεγάλων καλλιτεχνών, συγγραφέων, ποιητών, μουσικών, ζωγράφων, θα βρει μια ταλαιπωρημένη παιδική ηλικία ή μία παρόμοια ταλαιπωρημένη νεότητα, συνέχεια της προηγούμενης, με ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, τα οποία τους προκαλούν μία απελπισμένη ενδοστρέφεια, μια δίψα λυτρωτικής φυγής, μία τάση εξιδανικευτικής αντικατάστασης της ελλειπτικής ζωής. Και αυτή την αντικατάσταση την πετυχαίνουν μέσα από τα δημιουργήματά τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης δημιουργός, είναι ένα άτομο που πραγματοποιεί μια εξιδανίκευση των ενστικτωδών επιθυμιών, οι οποίες εδέχθησαν ισχυρές στερητικές πιέσεις και απωθήθηκαν βιαίως στο ασυνείδητο. Αυτές οι απωθημένες επιθυμίες δημιουργούν ασυνείδητα αισθήματα ενοχής. Ο κατεχόμενος όμως από τα αισθήματα ενοχής, αποζητάει την τιμωρία σαν εξιλέωση από αυτά. Γι’ αυτό αυτοταλαιπωρείται μαζοχιστικά, αυτοτιμωρείται.

Ο Charles Baudelaire Γάλλος ποιητής 1821-1867, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήταν μοναχογυιός και χαϊδεμένος της μητέρας του, ο πατέρας του πέθανε ότι ήταν 6 ετών και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε.

Είχε αναπτύξει ένα ισχυρό Οιδιπόδειο σύμπλεγμα με τη μητέρα του και όταν ήταν μικρός κοιμότανε μαζί της. Ο γάμος της μητέρας του ήταν γι’ αυτόν ένας ισχυρός συναισθηματικός κλονισμός. Αργότερα φεύγει από την οικογενειακή εστία και αρχίζει μία άστατη και άσωτη ζωή. συζεί με μία κρεολή από τον Άγιο Δομίνικο την οποία η μητέρα του αποκαλεί μαύρη Αφροδίτη. Όταν η μητέρα του προσπάθησε να τον αποτρέψει από αυτή τη σχέση, της απήντησε ότι ο δεύτερος γάμος της ήταν πορνεία. Ο Baudelaire προσπαθεί να εκδικηθεί τη μητέρα του, αλλά συγχρόνως, με την άσωτη ζωή του τιμωρεί και τον εαυτό του.

Το Οιδιπόδειό του σύμπλεγμα μεταλλάζει σ’ ένα έντονο συναίσθημα ενοχής, από το οποίον προσπαθεί να βρει τη λύτρωση, βασανίζοντας τον εαυτό του. 

Έγραψε κάπου: «Το να γιομίζεις τη ψυχή σου με πόνο είναι κι’ αυτός ένας τρόπος όταν τη νιώθεις άδεια». 

Ένα άλλο που έχει εντελώς ξεχωριστή σημασία στη ψυχαναλυτική θεώρηση της καλλιτεχνικής παρόρμησης, είναι ότι τα συμπεράσματα που ύστερα από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες κατέληξε η επιστημονική έρευνα του ασυνειδήτου, κατόρθωσαν αυθόρμητα και με ακρίβεια να διατυπώσουν οι ίδιοι οι ποιητές και οι καλλιτέχνες, για τον εαυτόν τους και για το έργο τους. Αυτό οφείλεται διότι διαθέτουν μία έντονη διαίσθηση και μια ικανότητα να επικοινωνούν με τα περιεχόμενα του ασυνειδήτου, είτε συνειδητά, είτε μη συνειδητά.

Ο Παλαμάς διατυπώνει μία αυτοερμηνεία σχετικά με την ποιητική του δημιουργία.

«Έχω τη συνείδηση πως η ερωτική ορμή, έδωκε το πρώτο σπρώξιμο στο στίχο μου. και εγένετο φως. Η ποίησή μου, πάθος από εδώ και από εκεί, ερεθιστικό μαζί και καταπραϋντικό, μιας άλλης αρρώστιας. 

Κι’ όσο πιο πολύ με κυρίευε το ποιητικό πάθος, τόσο πιο πολύ το πάθος αυτό μου χρησίμευε σαν μέθοδος ομοιοπαθητική, για να με λυτρώσει από τ’ αρπάγια του. 

Η κάθαρση στο δράμα της ζωής μου, τ’ όνειρο το ερωτολατρικό, που ήμουν ανήμπορος να το πραγματοποιήσω στη ζωή, το δημιουργούσα στη ποίηση. Και ξεθύμαινα. Κι αγάλια-αγάλια, ήρθε και της ποιήσεως η σειρά να λυτρωθεί από την υποτέλειά της, να γίνει ανεξάρτητη πολιτεία, να υποτάξει τον έρωτα, να τον κάνει όργανο της εξουσίας της».

Κάπου αλλού ο Παλαμάς λέει: «Μα και τι άλλο είναι στην πηγή της η Τέχνη -του έρωτα αδερφή- παρά ένας σαρκικός ερεθισμός, που πασαλείφτηκε στο δρόμο και που μεταμορφώθηκε και που εξαϋλώθηκε από μύριες γύρω του πνοές και μύρια θησαυρίσματα;».

Η Ψυχανάλυση διατυπώνει τον ίδιο ορισμό, λέγοντας πως η Τέχνη είναι η εξιδανίκευση των σεξουαλικών επιθυμιών που απωθήθηκαν στο ασυνείδητο.

Τελειώνοντας θα απαντήσω σε μια εύλογη ερώτηση, που θα μπορούσε να κάνει κάποιος ακροατής ενός γενικού ακροατηρίου.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος καλλιτέχνης δημιουργός;

Απάντηση:

Πρώτον, να έχουν υποστεί βίαιες απωθήσεις τα ένστικτά του κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Δεύτερον, να έχει την ικανότητα να εξιδανικεύει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας του σεξουαλικού ενστίκτου.

Τρίτον, να έχει την μυστηριώδη ικανότητα του ειδικού ταλέντου.


 

ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - '' Η Πολύτροπη Νόηση των Ελλήνων '' - ΠΑΤΡΑ -  ''BRIGHT SIDE '' -ΝΟΕΜΒΡ.2018 - YouTube