ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ Σταύρος Ν. Ιντζεγιάννης: Τυμβωρυχίες

 

BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ


 

Σταύρος Ν. Ιντζεγιάννης: Τυμβωρυχίες

 

“Λησμονημένες καθημερινότητες από ένα ξεχασμένο συρτάρι”

Εκδόσεις: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΛΗΣ   Γραφικές Τέχνες .

Πάτρα 2023

 


 

Κυκλοφόρησε στην πόλη μας στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη  και έφτασε στα χέρια μου με ιδιαίτερη αφιέρωση με  ευχές του   να μακροημερεύω και ισοβίως να προεδρεύω της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.

Το έργο του αυτό αφιερώνει: ( σε ό,τι περισσότερο αγάπησα κι αγαπώ ,σημειώνει, την οικογένεια…)

Στο έργο του  ο αγαπητός φίλος και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών περιλαμβάνει τριάντα επτά χρονογραφήματα, ένα απάνθισμα από τα  χιλιάδες χρονογραφήματα που έχουν φιλοξενηθεί σε  διάφορες εφημερίδες και περιοδικά στη μακροχρόνια (από το έτος 1975 )πορεία του στα γράμματα.

Από τότε που βγήκαν τα κείμενα του στη δημοσιότητα και έγιναν τακτικό ανάγνωσμα, του κοινού της πόλεως των Πατρών και  της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης παρουσιάσθηκε στα  Πατραϊκά  γράμματα υπηρετώντας την λογοτεχνική δημοσιογραφία από το 1975.

                                



 Έκτοτε είχε μόνιμη στήλη στο καθημερινό χρονογράφημα στο «Ημερήσιο Κήρυκα» και στον  εβδομαδιαίο  «Εθνικό Κήρυκα» ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» των Πατρών  ενώ συνεργάζεται και με άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

 

Θεωρώ επιβεβλημένο να αναφερθώ στην πνευματική του προσφορά.

Έχει εκδώσει ως τώρα  τα εξής βιβλία του:

1.«Σε πρώτο πρόσωπο». Χρονογραφήματα Πάτρα 1979

2.«Αγάπη μου Επικαιρότητα».  Χρονογραφήματα Πάτρα 1980

3.«Η τεθλασμένη ευθεία». Χρονικό Πάτρα 1993

4.«Οι σημειώσεις της Ελένης Λι…». Σπουδές Πάτρα 1996

5.«Ο Ιούδας».  Νουβέλα

6. «Βαρύ γλυκός σε χονδρό φλιτζάνι», Μελέτημα Πάτρα 1998

7.«Σύνορα», Ποίηση Πάτρα 2001

8.«Όχι άλλο…κάρβουνο» 60 χρονογραφήματα ελαφρώς…ακατάλληλα.  Eκδόσεις: Περί Τεχνών Πάτρα 2002

9.Το κομποσχοίνι και Άγιο Όρος. Οδοιπορικό. Εκδόσεις Περί Τεχνών. Πάτρα 2003,

10.Τα Φ της παραλήγουσας Νουβέλα. Πάτρα 2005

11. ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Εκδόσεις: ΤΗΝΟΣ Αθήνα 2007

12.CAMPARI BITTES  Ποίηση. Πάτρα 2.008

13.Τα γονίδια του Οδυσσέα. Περιήγηση. Πάτρα 2008.

14.ΤaΓΚΟ Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω» Διηγήματα. Εκδόσεις Ίδιον Πάτρα 2012

Έχει ασχοληθεί  με βιβλιοκρισία ,παρουσίαση συγγραφέων   και  κριτική εικαστικών.

 

Στην τηλεόραση έχει  παρουσιάσει κατά καιρούς βιβλία και επιμελείται τελευταία και δικής του τηλεοπτικής εκπομπής «Τεριρέμ»  με ιστορικά και κοινωνικά θέματα στο κανάλι της Τοπικής Εκκλησίας «ΛΥΧΝΟΣ».

Έχει δώσει διαλέξεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας καλεσμένος από πολιτιστικούς φορείς. Έχει το ενεργητικό του περί τις δέκα χιλιάδες χρονογραφήματα, επιφυλλίδες και αρθρογραφίες.

Είναι μέλος: της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ενώσεως Δημοσιογράφων-Συγγραφέων Τουρισμού.

 

Στο τελευταίο υπό παρουσίαση βιβλίο του «Τυμβωρυχίες» έχει συμπεριλάβει τριάντα επτά επιλεγμένα χρονογραφήματα από τα χιλιάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις στήλες του τοπικού περιοδικού και ημερήσιου τύπου.

 

Τα χρονογραφήματα αυτά, κατά τον συγγραφέα «λησμονημένες καθημερινότητες από ένα ξεχασμένο συρτάρι» αποτελούν υποδείγματα του είδους γραφής χρονογράφημα, όπου αποπνέουν μια ευχάριστη νότα πνευματικότητας, χιούμορ, και καυστικής ενίοτε ειρωνείας.

Απόδειξη του ανεξάντλητου θυμόσοφου πνεύματος το οποίο προς θαυμασμό διαθέτει ακμαίο μέχρι και σήμερα, κάτι που του ευχόμαστε να διατηρήσει και καθ’ όλη  την παρά Θεού χρονική δωρεά.

Η ίδια η ζωή, όπως ο αγαπητός Σταύρος την έχει βιώσει τον έχει πλουτίσει με εμπειρίες, τις οποίες διανθίζει με φοβερό χιούμορ.

Σαρκάζει συμβάντα και αυτοσαρκάζεται με καταστάσεις, περιγράφει περιστατικά που τον συγκίνησαν και του έδωσαν τροφή για να μας περιγράψει συναισθήματα και μνήμες που σημάδεψαν την νεώτερη Ελληνική πραγματικότητα και ιστορία μας.

Περιγράφει καταστάσεις που μάτωσαν τόσο τον Ποντιακό Ελληνισμό όσο και τα πάθη των Αρμενίων, αρμένης και ο ίδιος με τους διωγμούς και τις γενοκτονίες.

 Τα όσα έζησε μικρός στην πατρίδα του την Άρτα, έχουν σημαδέψει με καυτό σίδερο τις μνήμες του και πάντα μέσα από αυτές τις θύμησες και εμπειρίες , βρίσκει να ανασκαλέψει και να ανασύρει περιστατικά που με το δικό του αλατοπίπερο τα σερβίρει στο αναγνωστικό του κοινό, που τα απολαμβάνει με ευχαρίστηση , θαυμασμό και ικανοποίηση.

Δεν θα σημειώσω τίποτα περισσότερο για το τελευταίο αυτό βιβλίο του φίλου και συνεργάτη στην Εταιρεία Λογοτεχνών αγαπητού Σταύρου, θα περιοριστώ μόνο στο να συστήσω στους φίλους αναγνώστες , να το απολαύσουν μια και η γραφή του είναι ένα παυσίλυπο για τις μέρες που περνά ο λαός μας σε μια κοινωνία αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και σε ένα παγκόσμιο ζοφερό περιβάλλον εν μέσω   πολεμικών συγκρούσεων τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ουκρανία.

Σταύρο, η ευχή μου, ευχή που μου απηύθυνε πάντα  και ο αείμνηστος  φίλος εκδότης της εφημερίδας μας: Oρθιος και τετρακόσια.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου