ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Τηλ. Γραφ.2610 322901 Οικ.521086
Κιν.6946 405 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
Κανάρη 46 26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 9-3-2012

Αξιότιμο Κύριο
Ιωάννη Δημαρά
Δήμαρχο Πατρέων
Ενταύθα


Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Με άρθρο μου στην εφημερίδα «ΑΛΛΑΓΗ»( 26-1-12)και με τίτλο «ΠΕΣΑΝΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΡΑΚΕΣ» επεσήμανα το παράνομο καθεστώς που επικρατεί στην πόλη μας στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους κάτι που αποστερεί τους πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτούς.
Χαιρέτιζα την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη αφού πλέον ο χώρος θα είναι πλέον ανοικτός και ελεύθερα προσπελάσιμος σε όλους και θα αποτελεί χώρο συνάντησης και αναψυχής.
Κι ενώ σημείωνα την επιτυχία της Δημοτικής Αρχής παράλληλα μεμφόμουν την αδράνειά της να δέχεται πρακτικές που αλλοιώνουν την εικόνα της πόλεως και την μεταβάλουν σε τριτοκοσμική. Αναφερόμουν στην ολοένα αυξανόμενη παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Έτσι, η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους παρεμποδίζεται ενώ διάφορες κακότεχνες κατασκευές αλλοιώνουν την εικόνα της πόλεως. Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Αναφερόμουν επίσης στην εικόνα που παρουσιάζει τμήμα της Αγίου Νικολάου εξ αιτίας της αδιαφορίας του Δήμου. Εικόνα ενός ανταγωνισμού κακογουστιάς και υποβάθμισης, με κιόσκια και στέγαστρα ακαλαίσθητα στημένα χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό . Έχουν γίνει με μοναδικό στόχο να στεγάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη πελατεία αδιαφορώντας για την εικόνα και την όψη που παρουσιάζει η πόλη.
Ωσαύτως σημείωνα πως η τακτική της Δημοτικής Αρχής μπορεί να της προσφέρει κάποια επιπρόσθετα έσοδα, αποστερεί όμως στους κατοίκους της πόλης από την ανεμπόδιστη χρήση των πεζόδρομων δρόμων και πεζοδρομιών ως ελευθέρων δημοσίων χώρων.
Στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις η εισαγγελική αρχή υποχρεώθηκε να παρέμβει για την απομάκρυνσή των παρανόμως τοποθετημένων τραπεζοκαθισμάτων.
Και τέλος το άρθρου μου εκείνο έκλεινε με την εξής αποστροφή: «Ας ελπίσουμε ότι οι Δημοτικοί Άρχοντες θα αντιληφθούν το κακό που προξενούν σε βάρος της εικόνας της πόλεως και των συμπολιτών μας».
Κύριε Δήμαρχε σήμερα μετά την παρέμβαση των υπηρεσιών σας και την επιβολή προστίμων στους παραβάτες από το συνεργείο της πολεοδομίας θεωρώ πως έστω και καθυστερημένα, θετική την αντίδρασή σας. Μολονότι το να κάνει κάποιος το καθήκον του δεν αποτελεί πράξη που επισύρει επαίνους εγώ θα συγχαρώ για την κίνησή σας αυτή έστω και εάν τα πρόστιμα που επεβλήθησαν είναι όντως τσουχτερά σε μια περίοδο που η τοπική αλλά και η εθνική μας οικονομία καρκινοβατεί.
Θεωρώ πως αργήσατε να επιληφθείτε για να αποκατασταθούν τα πράγματα και αυτή η αργοπορία σας συνετέλεσε στο να διογκωθεί το πρόβλημα με τις εντεύθεν επιπλοκές τόσο της μονιμότητας της κατάστασης και της επιβολής υπερβολικών προστίμων.
Εάν οι υπηρεσίες σας είχαν επιληφθεί του ζητήματος με την πρώτη παράβαση και είχαν επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα δεν θα φθάναμε να καλούνται σήμερα οι καταστηματάρχες να πληρώσουν πρόστιμα της τάξεως των 74.000,39.000 και 20.000 ευρώ.
Ας ελπίσουμε ότι η Δημοτική Αστυνομία θα εξοπλισθεί εάν δεν έχει ήδη, με αρμοδιότητες πέραν εκείνης της επιβολής προστίμων στα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.
Με κάθε τιμή

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δικηγόρος τ.Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου