ΕΠΙΣΤΕΦΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ

Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω αυτή την τάξη των ανθρώπων που εμφανίστηκαν στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ήταν η περίοδο της δικής μου αθωότητας. Οι γονείς μου και οι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας όμως την έζησαν. Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους εκείνης της εποχής θα σας πούνε τι ρόλο παίζανε τότε και πόσες χιλιάδες Έλληνες έστειλαν στον κάτω κόσμο για ένα κομμάτι ψωμί. Ήταν συνεργάτες των κατακτητών και τα έργα τους παρέμειναν ατιμώρητα εξ αιτίας του εμφυλίου που ακολούθησε.
Νέας μορφής μαυραγορίτες έχουν αναφανεί στο προσκήνιο μετά τη σημερινή οικονομική υποδούλωση της χώρας. Στην αρχή εμφανίσθηκαν δειλά- δειλά ως ενεχυροδανειστήρια ενώ στη συνέχεια πέταξαν το πέπλο της σοβαρότητας και παρουσίασαν χωρίς αναστολές το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Σαν σαλιγκάρια μετά τη βροχή ξεπηδούν αμέτρητοι. Καθαρός στόχος τους η συλλογή χρυσού. Μας κατακλύζουν με τα προσκλητήρια των διαφημίσεών τους υποσχόμενοι: ΄Aμεσα μετρητά, λέει ο ένας, αγορές χρυσών κοσμημάτων σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται, λέει ο άλλος, ανταλλαγές χρυσών κοσμημάτων ο επόμενος.
- Οι καλύτερες τιμές της αγοράς!!! Με κρατική άδεια. -Δωρεάν εκτίμηση-Ασφάλεια-Εχεμύθεια-Φιλικό περιβάλλον. -Αγοράζουμε χρυσό όλων των ειδών, πληρώνουμε μετρητά εκτιμούμε άμεσα. -Ανταλλάξτε με μετρητά άμεσα όλα τα κοσμήματα που δεν φοράτε καινούργια-παλαιά ή κατεστραμμένα και ο, τι άλλο περιέχει χρυσό. Ο θησαυρός σας…πιάνει τόπο σ’ εμάς…Πώληση κοσμημάτων έως και 50% φθηνότερα για όλο το χρόνο!
- Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι επειδή το ξεπούλημα των αγαθών σας και της αξιοπρέπειας σας δεν είναι η λύση ελάτε να βρούμε την λύση μαζί…Δίνουμε αξία στα παλιά σας κοσμήματα. Κάντε το θησαυρό σας να πιάσει τόπο. Ελάτε σε μας για μια δωρεάν εκτίμηση . Για μας αξίζουν περισσότερο απ’ ότι πιστεύετε και το σημαντικότερο. τα αγοράζουμε μετρητοίς! Σκεφτείτε τι υπάρχει στο συρτάρι σας Δαχτυλίδια ,σπασμένες αλυσίδες σκουλαρίκια (μονά ή ζευγάρια) λίρες, άλλα χρυσά νομίσματα ασημικά σκεύη(κηροπήγια) η κοσμήματα που για κάποιους λόγους έπαψαν να είναι χρήσιμα. -Ο πιο γενναιόδωρος αγοραστής χρυσού στην Ελλάδα είναι εδώ. Οι καλύτερες τιμές που καταβάλλονται για το χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα σας.- Γιατί να πετάτε τα χρήματα σας με την πώληση σε κάποιον άλλο; Επισκεφθείτε έναν από τους ειδικούς μας σήμερα. -Αφήστε τους μεσάζοντες και πουλήστε τα χρυσά, ασημένια αλλά και πλατινένια σας αντικείμενα απ’ ευθείας στην πηγή…Κάποιοι άλλοι επιθυμούν να εντυπωσιάσουν με την εικόνα των 50 και 100 ευρώ στο οπισθόφυλλο των διαφημιστικών τους φυλλαδίων, διαλαλούν την πραμάτεια τους.
Φαντάζει ενορχηστρωμένο το σχέδιο της συλλογής χρυσού. Όταν έχεις μια κυβέρνηση που σε εκβιάζει με το δίλημμα ή πληρώνεις το χαράτσι ή σου κόβουμε το ρεύμα, αυτή η κίνηση ενεργοποιεί τους σαράφηδες και τους μαυραγορίτες οι οποίοι επιστρέφουν από το μακρινό τους παρελθόν.
Απελπισμένοι άνθρωποι σπρώχνονται να ξεπουλήσουν στους σύγχρονους μαυραγορίτες χρυσά δόντια, βέρες, δαχτυλίδια σταυρουδάκια ,καδένες και ότι άλλο έχουν να θυμίζουν χρυσό. Αυτά τα στέκια του μαυραγοριτισιμού υπολογίζονται σήμερα περίπου σε 2.500 σ’ όλη των επικράτεια και βέβαια λειτουργούν με την… έγκριση της πολιτείας.
Προ ημερών έφυγε από την πόλη μας μια μεγάλη ποσότητα χρυσού προς την Ευρώπη προϊόν αγορών κοσμημάτων. Φυσικά τόσα κέντρα είναι αδύνατο να ελεγχθούν φορολογικά αλλά και τυπικά αν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης λειτουργίας τους .Οι συναλλαγές αυτές καλύπτονται συνήθως από ένα πέπλο εχεμύθειας και δεν παρέχουν δυνατότητα να ανακαλυφθεί κάτι το μεμπτό.
Ατυχώς φτάσαμε στο σημείο να είμαστε στο στόχαστρο των Ευρωπαίων. Στις μέρες μας, μας εμπαίζουν και μας λοιδορούν. Το φιλότιμό και αξιοπρέπειά του λαού μας έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα , οι μειώσεις μισθών, και συντάξεων και η παράλληλη επιβολή συνεχώς νέων φόρων και νέων χαρατσιών με τον επιχειρούμενο έλεγχο του χρυσού οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε χέρια υπάρχει πάνε να μας κλέψουν πέρα από την αξιοπρέπειά μας και τις αναμνήσεις μιας ζωής!...

Λεωνίδας Μαργαρίτης Δικηγόρος
Αντιπρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου