ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ

              ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ
                                           
                                                                 Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη
                                                        Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
             
          Θεωρώ πως μετά την ολοκλήρωση  της Αγιογράφησης του ναού του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου  Ανδρέα, τη  διακοπή της εισφοράς  στους  λογαριασμούς της ΔΕΗ  υπέρ ανεγέρσεώς του  και τη λήξη ουσιαστικά της θητείας της Επιτροπής Ανεγέρσεως είναι αναγκαίο  να υπάρξει   μια  σοβαρή συζήτηση  για την αλλαγή  του καθεστώτος  του  Ιερού Ναού  και  από  ενοριακός που είναι σήμερα  να μετατραπεί  σε  Ίδρυμα –Προσκύνημα κατά  το πρότυπο  των λοιπών Ιδρυμάτων-Προσκυνημάτων, της Εκκλησίας μας(Παναγίας Τήνου, Μυρτιδιώτισσης κ.λ.π.).
Και όλα αυτά προς ενίσχυση  παλαιότερης προγραμματική δήλωσης του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.                  
Καλό είναι όμως  να  θυμηθούμε λίγο την προϊστορία του θέματος.
Στο παρελθόν  είχε συσταθεί μια  Επιτροπή Αγώνα της Άνω Πόλεως της οποίας επικεφαλής υπήρξαν οι αείμνηστοι συμπολίτες μας  Δημήτριος Τζούτης και Πολύκαρπος Πετσίνης οι οποίοι ζητούσαν αφ’ ενός την διακοπή της εισφοράς στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφ’ ετέρου την μετατροπή του ναού σε Ίδρυμα-Προσκύνημα.  Εκείνη ακριβώς την εποχή    η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών υπό την προεδρία μου, συνέταξε και υπέβαλε προς   τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  το από  20 Σεπτεμβρίου 1990  υπόμνημά της  στο οποίο είχε    διατυπώσει το αίτημα να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης   η πρόταση   Ιδρυματοποίησης του Ιερού Ναού του Πολιούχου μας κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου.
               Στο υπόμνημα    σημειώναμε  μεταξύ άλλων και τα εξής: «Mε την   λειτουργία του ναού  ως Ιδρύματος και με σώφρονα και συνετή διαχείριση των πόρων του θα είναι δυνατή η βοήθεια των πασχόντων συμπολιτών μας και των απόρων πολυτέκνων».
              Το  αίτημα  αυτό ουδέποτε  συζητήθηκε ,στο Δημοτικό Συμβούλιο αν και θα έπρεπε. Η ανέγερση του ναού του πολιούχου μας υπήρξε για έναν αιώνα , υπόθεση ολόκληρου λαού της πόλης μας όπως  εκφράζεται και  εκπροσωπείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, τη στιγμή μάλιστα που εκείνος   επί σειρά ετών  κατέβαλε τον οβολό του  για να  ανοικοδομηθεί .
      Μετά  την αρνητική εξέλιξη  του θέματος   απέστειλα  υπό την  τότε ιδιότητα μου ως  προέδρου της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών την από 4-8-1992 επιστολή μου στον  τότε  Μητροπολίτη   κηρό Νικόδημο ,με την οποία     έθετα  το αίτημα  της συστάσεως Ιδρύματος .
                 Ο Σεβασμιότατος τότε με την υπ’ αρίθ. πρωτ. 676/10-8-1992  απάντησή του   δεν απέρριψε την πρόταση για  σύσταση ιδρύματος, απλώς  δήλωσε  ότι η μετατροπή  Ι. Ναού σε  ίδρυμα γίνεται δια Νόμου και ότι περί του θέματος  την αρμοδιότητα έχει η Ιερά Σύνοδος, εις την οποίαν δυνάμεθα, όπως σημείωνε στην επιστολή του, να παραπέμψουμε  και το αίτημά σας.
Με νεώτερη ( 20-5-1993)  επιστολή της η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών  προς τον  Σεβασμιότατο  επανέφερε το ζήτημα   και  ζητούσε  να υπάρξει ενημέρωση      εάν δηλαδή  η πρότασή της    παραπέμφθηκε  στην Ιερά Σύνοδο, όπως μας είχε υποσχεθεί. Όμως σ’αυτή την επιστολή δεν έτυχε ουδεμιάς απαντήσεως και μέχρι του θανάτου του. 
 Με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πατρέων  το Φεβρουαρίου  του έτους 1995  κατέθεσα  πρόταση συζητήσεως  του θέματος  στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  προκειμένου να συζητηθεί το θέμα  της συστάσεως  Ιδρύματος στο Ναό του Αγίου Ανδρέου.
           Πάνω στο ζήτημα εάν η   πρόταση  έπρεπε να συζητηθεί ή όχι ανέκυψε  διαφωνία μεταξύ του τότε   Δημάρχου Ανδρέα  Καράβολα και του τότε  Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου  Καραχάλιου  με αποτέλεσμα το  θέμα  να μην  συμπεριληφθεί καν  στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση.
          Τότε κατέθεσα ερώτηση (Α.Π. 420α/17-5-1996)στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπως είχα εκ του κανονισμού το  δικαίωμα  η οποία συζητήθηκε  στη  συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 1996, πλην   δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική  απάντηση επί της ερωτήσεως.
Παρά την υποβάθμιση του θέματος από τον τότε  Δήμαρχο και την πλειοψηφία του  Δημοτικού  Συμβουλίου   η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» προς  τιμήν της   άνοιξε  από   τις στήλες της   ένα «Βήμα Διαλόγου» για το ζήτημα  η έναρξη του οποίο έγινε την  28-6-1996 και ολοκληρώθηκε  την  7/7/1996.
              Στο διάλογο αυτό   διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες  θετικές κατά κύριο  προτάσεις.   για την ιδρυματοποίηση. Ο τότε Υπουργός Παιδείας και μετέπειτα  Πρωθυπουργός  κ. Γεώργιος Παπανδρέου ,  απέστειλε   έγγραφο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο επανέφερε το θέμα της μετατροπής του ναού σε Ίδρυμα Ιερό Προσκύνημα κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου.

          Οι  Βουλευτές του Νομού Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σκαμνάκης και Δημήτρης Κατσικόπουλος  τάχθηκαν υπέρ της ιδρυματοποιήσεως του Ναού.Την ίδια θέση κράτησε και ο  τότε  Δ/ντής   του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Ιωάννης Χατζηφώτης , ο  γνωστός Φιλόσοφος και Θεολόγος  Χρήστος Γιανναράς, ο συμπολίτης καθηγητής Θεολογίας αείμνηστος πλέον Νικόλαος Ζήκος, κ. α. 
Κατόπιν αυτού η  συζήτηση  για την αναγκαιότητα  ιδρυματοποίησης του ναού έχει γίνει και έχει  ουσιαστικά εκφραστεί ο Πατραϊκός λαός με τους αντιπροσώπους του  απομένει  να διατυπωθούν προτάσεις για τη μορφή του Ιδρυτικού καταστατικού  και για  τα πρόσωπα  που θα  κληθούν  να το διοικήσουν .
           Στα χέρια του    Μητροπολίτη  μας   βρίσκεται  πλέον το ζήτημα  ο  οποίος και  δημιουργικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει    και σύνεση διαθέτει. Είναι αναγκαίο  πλέον   να αναλάβει την  πρωτοβουλία  και να προχωρήσει στην υλοποίηση του αιτήματος της πόλεως  για την  μετατροπή του Ιερού Ναού του Πρωτοκλήτου σε Ίδρυμα- προσκύνημα .
 Θεωρώ προσωπικά πως ο Σεβασμιότατος   , είναι ένας  από τους   εκλεκτούς  ποιμενάρχες που διαθέτει σήμερα η   Εκκλησία μας  με ευρύτητα πνεύματος και διάθεση για δράση και κοινωνική  προσφορά. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε πως  θα προχωρήσει το ζήτημα σε αίσιο τέλος.  Άλλωστε και δική του εκπεφρασμένη βούληση είναι.
          Εμείς από τη σκοπιά μας θεωρούμε πως το Ιδρυτικό της Παναγίας της Τήνου μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα και  Διοικητικό Συμβούλιο  μπορεί να αποτελέσουν ο  εκάστοτε Μητροπολίτης Πατρών ως Πρόεδρος και ως μέλη τα  μέλη της Επιτροπής ανεγέρσεως. Η όλη θητεία τους σ’ όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη και διάφανη λειτουργία του Ιδρύματος προς όφελος της Εκκλησίας και της Κοινωνίας μας. Γι’ αυτή τους την προσφορά   διατυπώνω δημόσια  τις ευχαριστίες μου και     τα θερμά μου  συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου