ΗΡΩΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΗΡΩΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

                           Σημείωμα Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επίτ. Δικηγόρου
                                                           Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.Ε.

Με πρωτοβουλία του υπερπολύτεκνου ιερέα εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος π. Δημητρίου Γ. Αθανασοπούλου παιδιού και του ιδίου υπερπολύτεκνης οικογένειας,  υλοποιήθηκε η ιδέα και το σχέδιο της δημιουργίας ενός Ηρώου της Πολύτεκνης Οικογένειας.
Το ηρώο αυτό  στήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού δίπλα στο Ηρώων Πεσόντων  έτσι που στο σημείο εκείνο συναντώνται και συμπληρώνεται το αιώνιο Ελληνορθόδοξο τρίπτυχο της Πίστεως της Πατρίδας και της Οικογένειας.
Τις δαπάνες  φιλοτέχνησης του έργου ανέλαβαν οι Αφοί Κ. Ρουμελιώτη στη μνήμη του πολύτεκνου πατέρα τους  Κωνσταντίνου και οι πολύτεκνοι της ενορίας  Εγλυκάδος ενώ τη δαπάνη για την προμήθεια  των απαιτηθέντων μαρμάρων κατέβαλε το Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος.
Το Ηρώο αποτελείται από μια τοξωτή πλάκα λευκού μαρμάρου Διονύσου (1,83Χ1,50Χ0,23) που στηρίζεται σε βάθρο (0,44Χ1,65Χ0,71) που διαθέτει τρεις βαθμίδες από λευκό μάρμαρο.Στην πρόσοψη του βάθρου  χαράχτηκαν  οι  εξής επιγραφές:
«Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΔΟΞΑΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΙ ΤΕΚΝΟΙΣ»
ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ   ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΛΟΓΊΕΣ  ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
13-9-1992.
Στη δεξιά πλαϊνή όψη έχει χαραχτεί στο πάνω μέρος μια άλλη επιγραφή που γράφει: ΕΠΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΔΗΜ. ΑΒΒΙΔΙΩΤΟΥ  ΔΗΜ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ  ενώ στο κάτω μέρος σημειώνονται  τα εξής:  ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ  ΑΦΟΙ Κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΗΛ.322-181 ΠΑΤΡΑ ενώ στην  πίσω πλευρά της πλάκας αναγράφεται  ότι το έργο έγινε: ΕΠΙ ΙΕΡΕΩΝ π. ΔΗΜ. Γ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, π. ΚΩΝ. Δ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.
Στην αριστερή πλαϊνή όψη του βάθρου αναγράφεται ότι το ηρώο έγινε:   ΕΠΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ.
Στην πρόσοψη του Ηρώου υπάρχει ανάγλυφος αναπαράσταση του Ιησού που ευλογεί μια πολύτεκνη οικογένεια.  Η μορφή του Ιησού κυριαρχεί σε ανώτερο επίπεδο με τα χέρια του υψωμένα πάνω από τις κεφαλές των δύο ηρώων γονέων, του πατέρα δεξιά που κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό κορίτσι και της μητέρας  αριστερά που κρατά ένα μικρό αγόρι. Ανάμεσα στους γονείς, σε χαμηλότερο επίπεδο  υπάρχουν οι φυσιογνωμίες  άλλων  πέντε παιδιών, διαφόρων ηλικιών, δύο κοριτσιών και τριών αγοριών. Η οικογένεια απεικονίζεται ,όπως αρμόζει σε μια αξιοπρεπή, χριστιανική οικογένεια με απέριττη ενδυμασία-πατέρας χωρίς  γραβάτα, μητέρα και κόρες  χωρίς κοσμήματα-κάθε αγόρι φέρει ενδυμασία ανάλογη με την ηλικία του-ο μεγαλύτερος σακάκι και πουκάμισο κλειστό μέχρι το λαιμό, όπως ο πατέρας, ο δεύτερος σακάκι με μπλούζα και  ο τρίτος μπλούζα-αλλά και η μεγαλύτερη κόρη φοράει μπέρτα όπως η μητέρα της.
Γενικά πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και καλαίσθητο έργο, θυμίζει και παραπέμπει σε  μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Γύρω-γύρω η πλάκα πλαισιώνεται από ένα καλαίσθητο ανάγλυφο  περίγραμμα με κλαδιά κληματαριάς, από την οποία κρέμονται τσαμπιά σταφύλια, στα πλαϊνά από δύο και στο μέσον του πάνω πλαισίου ένα τσαμπί. Σα σύνολο θυμίζει μια ωραία Βυζαντινή εικόνα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση.
Η πρωτότυπη ανάγλυφη σύνθεση είναι αφιερωμένη στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, που όπως τονίζει ο Πλούταρχος «αυτή πρέπει να έχει καλά θεμέλια, ίνα με την καλήν αυτήν φύσιν και επί πλέον τον λόγον (μάθησιν) και με το έθος (άσκησιν) πραγματοποιηθεί η αρετή» (Περί παίδων αγωγής 2α)
Φωτογραφίες  του Ηρώου ταξίδεψαν, μέσα από τις σελίδες  περιοδικών και  εφημερίδας των πολυτέκνων σ’ όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχει και ζει Ελληνισμός ενώ  πολλά συγχαρητήρια στάλθηκαν όχι μόνο για την ιδέα της ανέγερσης αλλά και για την καλλιτεχνική του ποιότητα. Τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου έγιναν με κάθε επισημότητα  και μεγαλοπρέπεια την Κυριακή το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου 1992.
Στη Θεία λειτουργία που προηγήθηκε χοροστάθηκε ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, ο οποίος και έκανε τα αποκαλυπτήρια  αναφερθείς  στη μικρή μεστή ομιλία του στο θεσμό της οικογένειας και ιδιαίτερα της πολύτεκνης.
Τον πανηγυρικό της η μέρας εξεφώνησε ο τότε  πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων Δικηγόρος Λεωνίδας Μαργαρίτης ο οποίος μετά την ομιλία του απένειμε  συμβολικά εκ μέρους της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος  και του τοπικού Συλλόγου Πολυτέκνων μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα στην υπερπολύτεκνη μητέρα της Πάτρας (14 εν ζωή παιδιά) πρεσβυτέρα Μαρία Ιερέως Νικολάου Καράμπελα.
Στην εκδήλωση εκ μέρους της Κυβερνήσεως παρέστη ο πολύτεκνος Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Μπεκίρης, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Καράβολας εκ μέρους του Νομάρχη Αχαΐας ο Δ/ντής κ. Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Βακάλογλου και Πέτρος Ρηγάτος.
Για το χαρακτηρισμό  του  έργου ως Ηρώου και για  την τοποθέτησή του μακράν του κέντρου της πόλεως  εκφράσθηκαν αντιδράσεις. (ΗΜΕΡΑ 3-11-1994). Στις αντιδράσεις αυτές τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης  Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης (10-11-1994) τονίζοντας τον ηρωισμό των πολυτέκνων τους στους Εθνικούς αγώνες αλλά και τους καθημερινούς αγώνες  τους  με τους οποίους συμβάλλον  στην επιβίωση του Έθνους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου