ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ
 ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων των Φιλολογικών Βραδινών  της Εταιρείας Λογοτεχνών   την προσεχή Δευτέρα  30η Μαΐου και  ώρα 7 μ.μ. θα γίνει  η παρουσίαση του  βιβλίου του   συγγραφέα -καθηγητή του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου του Μονάχου Δημήτρη Βασιλάκη με τον τίτλο: «Σχολικές Διακοπές στο χωριό-Αναμνήσεις από την Κατοχή »

Το βιβλίο είχε  αρχικά κυκλοφορήσει στα γερμανικά το 2.006  και παρουσιάσθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης με τον τίτλο: «Schulferien auf der Peloponnes,August von Goethe LIteraturverlag Frankfurt 2006»

Η μεταφορά στην ελληνική έγινε από τον ίδιο το συγγραφέα. Με  παρότρυνση  και  ηθική στήριξη  φίλων του στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού από  τις εκδόσεις: ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ  Αμαλιάδος.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Πάτρα  το 1935  κι έλαβε τις στοιχειώδεις γνώσεις   στο χωριό της μητέρας του τον Κοροιβο Ηλείας, όπου περνούσε και  όλα τα καλοκαίρια των διακοπών.
Μετά το απολυτήριο των Γυμνασιακών  του σπουδών  στη Λεόντιο των Αθηνών εγκαταστάθηκε στο Μόναχο όπου  εργάσθηκε ως εργάτης στη βιομηχανία και μετά σπούδασε  Τεχνική Φυσική και Ηλεκτροτεχνία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στο ίδιο πανεπιστήμιο   έκανε τη διδακτορική του εργασία και μετά εργάσθηκε για πέντε χρόνια στο γνωστό Ινστιτούτο  Μάξ-Μπλανκ Θερμοπυρηνικής Φυσικής στο Γκαρχινγκ του Μονάχου.
Υπήρξε συνιδρυτής του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου του Μονάχου όπου κι  εργάσθηκε τριάντα χρόνια στο Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνίας και Πληροφορικής.
Στο βιβλίο που θα παρουσιασθεί  την προσεχή Δευτέρα ,πέρα από τις προσωπικές εντυπώσεις του μαθητή  Βασιλάκη από τις διακοπές του στο χωριό της μητέρας του στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, περιλαμβάνονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα  εκείνης την περίοδο  τα οποία συντάραξαν  την ηρεμία των κατοίκων του χωριού, δυσκόλεψαν σε σημαντικό βαθμό τις γεωργικές και χειρονακτικές εργασίες τους ενώ  κινδύνεψε ακόμη και   η ζωή τους από τα  αντίποινα των αρχών κατοχής, σε  απάντηση επιθέσεων ομάδων αντιστασιακών οργανώσεων.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  του συγγραφέα   αποτελεί η ακριβής περιγραφή των εικόνων και καταστάσεων     της περιόδου που συμπίπτει  με τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και που δίνει για πρώτη φορά ίσως, στοιχεία άγνωστα στο ευρύτερο κοινό σχετικά  με τις συνθήκες  ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και το καταπιεστικό  καθεστώς    των αρχών κατοχής καθώς και  το  ρόλο   διαφόρων καταδοτών που ήταν αιτία να ξεκληριστούν ολόκληρες οικογένειες και τα καταστραφούν  υπάρχοντα μίας ολόκληρης ζωής.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν  οι: Λεωνίδας Γ .Μαργαρίτης   Συγγραφέας, Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών και  Φώτης Δημητρόπουλος   Φιλόλογος, Λογοτέχνης και Κριτικός Βιβλίου.
Αποσπάσματα  του βιβλίου  θα διαβάσει  ο ηθοποιός και συγγραφέας  Αλέξης Γκλαβάς.
Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει
ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής  Λεωνίδας Καρνάρος.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου