ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ».Δοκίμια. Εκδόσεις ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ

 

BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ:  «ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ».Δοκίμια. 

  Εκδόσεις ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ


 

 

       Γράφει ο Νίκος Χ. Λαγκαδινός Δάφνη δήμου Ήλιδας: Νίκος Χ. Λαγκαδινός

 

 

 

 

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου έχουν αχρηστευθεί πολλά από εκείνα που πιστεύαμε. Η πανδημία συνέβαλε τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, δοκιμάζοντας τις αντοχές μας. Άλλαξαν οι άνθρωποι συμπεριφορές, οι περισσότεροι κλείστηκαν στο καβούκι τους, αχρηστεύθηκαν πολλά από τα προγονικά συνθήματα, χάθηκε η πίστη σε αξίες και αλήθειες και πορεύεται όχι μονάχα ο δικός μας κόσμος αλλά και ολάκερη η ανθρωπότητα δίχως φρένα στον κατήφορο. 

Χάθηκε το πνεύμα της κοινότητας και οι κοινοί στόχοι κι έτσι μένουμε δίχως λύσεις στα όποια προβλήματα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας, αφού φανέρωσε τις εσωτερικές μας αντιφάσεις και την εν γένει κρίση του πολιτισμού μας. Θρησκεία, οικογένεια, αλληλεγγύη, πολιτική, παραδόσεις, γάμος, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη… Όλα αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη κι ο καθένας έχει τη δική του εκδοχή, αλλά κάπου εκεί χάνεται το μέτρο και απλώνεται η σύγχυση.

Η φωνή του Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, έτσι όπως “ακούγεται” μέσα από τα γραπτά του που περιέχονται στο πρόσφατο βιβλίο του “Ομολογία πίστεως” (εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα, Αμαλιάδα) είναι μια φωνή μέτρου και σωφροσύνης. Δίχως διάθεση στόμφου, προβάλλουν ιδέες και αξίες που μας επαναφέρουν στην τάξη και μας κάνουν να σκεφτούμε ότι αξίζει τούτη η ζωή και δεν πρέπει να την χαραμίζουμε. 

Ο συγγραφέας έχει μια ευδόκιμη θητεία τόσο στην κοινωνία, όσο και στον πολιτισμό.  Πλούσια η συνδικαλιστική, πολιτική και πολιτιστική δράση του. Αυτή του δίνει το δικαίωμα να εκφράζει με ελευθερία τις απόψεις του, δίχως ακρότητες, και να μας θυμίζει ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Από την Πάτρα όπου ζει ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης εκπέμπει τον τον αξιοπρόσεκτο λόγο του. Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι πολύπλευρη: Κριτικά σημειώματα, δοκίμια, πεζογραφία, ποίηση, αλλά και επιστημονικά κείμενα που σχετίζονται με την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας.

Τα κείμενα στο βιβλίο του αγγίζουν θέματα της καθημερινότητάς μας. Για το μάθημα των θρησκευτικών και τη θρησκευτική ελευθερία, την αγαμία του κλήρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, την ανυπεράσπιστη οικογένεια, την κοινωνική υποκρισία, τους μετανάστες, το θεσμό του γάμου, τη γυναίκα, τον άνδρα, το ζητούμενο “συναινετικό¨διαζύγιο Εκκλησίας-Κράτους, την ανάγκη θεσσμοθετημένης λειτουργίας των κομμάτων, το φανατισμό των “φιλάθλων”, το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τις ανθρωποθυσίες του Σαββατοκύριακου… Η ανάγνωση των κειμένων του μας κάνει συμμέτοχους στους προβληματισμούς του. Και τι δείχνουν οι προβληματισμοί τού συγγραφέα; Ότι δεν είναι αναχωρητής, αλλά ζει μέσα σ’ αυτό το καμίνι όπου όλοι ψηνόμαστε, προβάλλει το εσωτερικό του ήθος και προτείνει το διάλογο. Άλλωστε πάντα από το διάλογο βγαίνει στον αφρό η αλήθεια. 

Με την “ομολογία πίστεως” ο Λ.Γ. Μαργαρίτης δεν ωραιοποιεί το λόγο του. Έχει ακονισμένη συνείδηση και είναι οπλισμένος με εσωτερική ευαισθησία και οξυδέρκεια. Ως πνευματικός άνθρωποςς είναι ανήσυχος και γράφοντας, ειδοποιεί τη μακάρια πλειοψηφία που ξιππάζεται και αναλώνεται ανοήτως, όπως ο χοίρος μέσα στο βούρκο.

_________________________

Σύντομο βιογραφικό 

Ο Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης γεννήθηκε στον Κόροιβο Ηλείας το έτος 1942 και κατοικεί μόνιμα στην Πάτρα όπου ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Μαργαρίτη και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά,(Αγγελική ,Γεωργία ,Γεώργιο ,Μαργαρίτα). Σπούδασε: Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι: Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών, Αντιπρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε. Υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ», Mέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας. Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων ΗΛΙΔΑΣ Τακτικό Μέλος της Αχαϊκής Εταιρείας Μελετών, Τακτικό Μέλος της Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών, Τακτικό Μέλος Διακιδείου Σχολής Λαού κ.α. Συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών. Έχει διατελέσει: Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών (1995-1998), Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας (2003-2007), Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (1995-2004), Πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών (1982-2004), Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Αχαΐας (1981-1986) Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις Ηλείων «Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ » ( 1976 –1993 ) Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών(1996-1998) Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών (1979-1990) Εκδότης-Διευθυντής της μηνιαίας εφημερίδα «ΗΛΙΔΑ» (1978-1980) Εκδότης – Δ/ντής της εφημερίδας «ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ»(1984-2004) . Έχουν εκδοθεί δεκατέσσερα έργα του σε Δοκίμιο, Νομικά Βοηθήματα, Διήγημα, Ποίηση, και Κριτική Βιβλίου. ΄Έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών και διαλέξεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς και εισηγήσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου