ΠΡΟΤΟΜΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΟΤΣΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Τηλ. Γραφείου 2610 322901 Οικ.610 521086
Κιν.6946 404 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
ΚΑΝΑΡΗ 46 26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 14-11-2011



Προς
Την Εφημερίδα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ενταύθα

Αγαπητέ κ. Δ/ντά
Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής(13/11) της εφημερίδος σας και σε ρεπορτάζ της συντάκτριας Βασιλικής Αθανασοπούλου με τίτλο: Οι «Γλάροι» βρέθηκαν, μάθαμε ότι το γλυπτό που αναζητούσε για έξη χρόνια από τη Δημοτική Αρχή η σύζυγος του καλλιτέχνη Θόδωρου Βασιλείου «Οι Γλάροι» με συνεχή διαβήματα βρέθηκε. Ομολογώ πως ένοιωσα άσχημα για την πόλη μου οι άρχοντες της οποίας κάθε φορά που επιθυμούν να βάλουν τη σφραγίδα του σε ανακατασκευή κάποιου έργου δεν λαμβάνουν ποσώς υπ’ όψιν τους την ιστορία της και δεν σέβονται τις μνήμες του πατραϊκού λαού.
Οι αλλαγές που επιφέρουν για βελτίωση δήθεν της εικόνας της πόλης πολλές φορές την αδικεί και παράλληλα υποτιμάται το έργο των καλλιτεχνών όσο και εκείνοι που για πρώτη φορά επέλεξαν να κοσμήσουν την πόλη με γλυπτά , προτομές και αναμνηστικές στήλες.
Το γλυπτό που βρέθηκε τελικά όπως μας ενημερώνει το ρεπορτάζ κοσμούσε για 34 χρόνια την κεντρική πλατεία Τριών Συμμάχων και απομακρύνθηκε όταν η τότε Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ανακατασκευή της.
Δεν γνωρίζω τι ήταν εκείνο που συνέβαλε στην απόφαση απομάκρυνσης του γλυπτού, εκείνο που προκύπτει από την αναζήτηση του είναι ότι ο Δήμος χωρίς ειδικό σκεπτικό και χωρίς τήρηση μητρώου των μνημειακού και διακοσμητικού χαρακτήρα καλλιτεχνημάτων επιφέρει τροποποιήσεις, μεταφορές και μεταβολές.
Οφείλω να σημειώσω ότι κατά την ανακατασκευή της πλατείας Τριών Συμμάχων το έτος 2.000 την ιδία τύχη με το γλυπτό «Οι Γλάροι» είχε και το μνημείο-προτομή του Δημάρχου της πόλεως Δημητρίου Βότση. Και αυτό κοσμούσε την Πλατεία Τριών Συμμάχων από το 1918 που η πόλη μας έστησε στη μνήμη του και παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι το Μάιο του 2.000 οπότε και απομακρύνθηκε σε μια ήσυχη, και απόμερη γωνιά στη διασταύρωση των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας.
Με αυτή την μετακίνηση θεωρώ ότι προσβάλαμε τον αείμνηστο Δήμαρχο με τη μεταφορά της προτομής του σε μια απρόσιτη για το κοινό γωνιά. Θεωρώ ανεπίτρεπτη τη μεταφορά. Κάνω έκκληση στη Δημοτική Αρχή της πόλης να αναλογισθεί τη βαρύτητα της προσβολής και να επαναφέρει την προτομή του Βότση στη θέση που τον έστησε σύμπας ο λαός της πόλεως το 1918 σε μια «σοβαρή, επιβλητική σε λαϊκότητα και μεγαλοπρεπή τελετή» (Νεολόγος 3-12-1918)
Με κάθε τιμή


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δικηγόρος-Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου