EYΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

EYΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο δεσμευμένο από το σχέδιο πόλεως, για τη δημιουργία πλατείας, πίσω από το εργοστάσιο «ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ» στην περιοχή Ιτεών είμαι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσω το πλήρες κείμενο επιστολής που έστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την 23-7-2013 στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σιγαλό
Με την επιστολή αυτή, γνωστοποίησα σχετικό πρόβλημα της περιοχής, πλην ουδεμία ενέργεια προς επίλυση του έγινε, αντιθέτως επακολούθησε η γνωστή πυρκαγιά από την οποία κινδύνευσε η περιοχή .
Το πλήρες κείμενο της επιτολής είχε ως εξής: Αγαπητέ μου κ. Αντιδήμαρχε, Χαίρε. Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να θέσω υπ’ όψη σας ένα πρόβλημα που αφορά την αρμοδιότητά σας στο Δήμο Πατρέων και να σας παρακαλέσω να επιληφθείτε.
Ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής επί της οδού Ιτεών 100 αντιμετωπίζω καθημερινά μια δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί σε τμήμα της οδού πλησίον της κατοικίας μου και έναντι του εργοστασίου «ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ».
Σε τμήμα προέκτασης ανώνυμης Δημοτικής οδού έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη συστάδα από λεύκες οι οποίες ουδέποτε έχουν κλαδευτεί δεδομένου ότι ουδείς ιδιώτης από τους όμορους έχει ενδιαφερθεί
γνωστού όντως , πως ο χώρος ανήκει στο Δήμο Πατρέων .
Ο χώρος αυτός πέρα από τις λεύκες έχει και πολλά καλάμια και άγρια χόρτα, έτσι που καθιστούν το χώρο πρόσφορο για συγκέντρωση σκουπιδιών και αχρήστων αντικειμένων.
Αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος δεν τιμά κανένα και πολύ περισσότερο το Δήμο μας.
Παρακαλώ, μια αυτοψία κάποιου υπευθύνου του τομέα θα μπορέσει να επιβεβαιώσει τα όσα παραπάνω εκθέτω και με εντολή σας, να αναληφθεί πρωτοβουλία για το κλάδεμα των δένδρων και τον καθαρισμό του χώρου.
Με την ελπίδα πως θα θελήσετε να αντιμετωπίσετε άμεσα το θιγόμενο ζήτημα ευχαριστώ εκ των προτέρων και διατελώ με κάθε τιμή Λ. Γ. Μ.
Βέβαια εκ μέρους του Δήμου τηλεφώνησε κάποιος υπάλληλος ο οποίος μου ζήτησε να υποδείξω το χώρο πράγμα το οποίο και έπραξα. Όμως με την βραδύτητα που κινούνται οι Δημοτικές υπηρεσίες μάλλον και δεύτερη πυρκαγιά θα ζήσουμε την ίδια περιοχή.
Ελπίζω η δημοσιοποίηση της επιτολής μου να υποχρεώσει σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση ενεργειών για να αποφύγουμε νέους κινδύνους.
Βέβαια διαπιστώνουμε πως εάν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων δεν ελάμβαναν τα μέτρα τους, οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής θα ήταν ανεπαρκείς να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των δημοτών, και τούτο αποδεικνύεται στην πράξη ,αφού μέσα στην πόλη και σε χώρο προσβάσιμο σε πυροσβεστικά οχήματα από όλες του τις πλευρές ,αποτεφρώθηκε ολοσχερώς ολόκληρος ο χώρος.
Μετά την πυρκαγιά αποκαλύφθηκαν σωροί από μπάζα , πέτρες και αμμοχάλικο που μπορούσαν ευχερώς να χρησιμοποιηθούν από την κοινοπραξία κατασκευής των ανισόπεδων διαβάσεων του έργου του κόμβου νέου λιμένα για πάκτωση του χωμάτινου ερείσματος με αξιοποίηση του άχρηστου υλικού και προς όφελος του χώρου με την απομάκρυνση των υλικών εξασφαλίζοντας την ισοπέδωση και τον καθαρισμό του.
Υπάρχουν πάντα λύσεις αρκεί να τις αναζητήσει κανείς και να επιδιώξει να ενεργοποιήσει τους υπευθύνους για τη λύση τους.
Για τις πυρκαγιές είμαστε όλοι υπεύθυνοι τόσο για τις παραλήψεις μας, για ελλιπή καθαρισμό των χώρων , όσο και για την έγκαιρη γνωστοποίηση και κινητοποίηση των μέσων κατάσβεσης.
Όλοι έχουμε υποχρέωση ο καθένας από την θέση και την ευθύνη που του αναλογεί να λάβει τα μέτρα του έτσι ώστε να μπορούμε να αποτρέπουμε κάθε φορά τα χειρότερα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Λ .Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου