ANAΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ



ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Τηλ.2610 322901-6946405993
e-mail:leomargaritis@gmail.com
Καναρη 46 26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 12-8-2014

Προς
Την Δ/νση της εφημερίδας
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
Ενταύθα

Αγαπητέ κ.Δ/ντά
Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα που αφορούσαν δυσμενή σχόλια  για  την ανάρτηση πινακίδας στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών για απαγόρευση παραμονής σκύλων  και το θόρυβο που προκάλεσε,   να ήθελα να σημειώσω και τις προσωπικές μου απόψεις ως θρησκευόμενου   και ως τακτικού μέλους του συλλόγου στήριξης του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών όπως και    φιλόζωου που διατηρεί  στο χώρο του δύο σκύλους.
Είναι δείγμα πολιτισμού και ανθρωπισμού η συντήρηση ζώων φιλικών προς τον άνθρωπο άλλωστε  ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η φιλοζωία συντελεί  στην υποβοήθηση της αποφυγής της μοναξιάς και της εξ αυτής πλήξης.
Είναι φοβερά καταδικαστέο άνθρωποι που απόκτησαν κάποιο ζώο αφού το βαρεθούν το αφήνουν αδέσποτο με τις συνέπειες που έχει αυτή η συμπεριφορά τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και  για  το κοινωνικό σύνολο.
 Και τώρα η απαγόρευση παραμονής ζωών στο προαύλιο του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου. Είναι θεμιτό να βγάζει κανείς το οικόσιτο ζώο του για βόλτα τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για το συνοδό του.
 Προσωπικά στην καθημερινή-πρωινή  προσωπική μου, για λόγους υγείας, ωριαία πεζοπορία έχω παρέα  το σκύλο μου. Από το ένα σημείο μέχρι να φέρνουν όλοι οι φιλόζωες και οι φιλόζωοι τους σκύλους τους στον ιερό χώρο του ναού του Αγίου Ανδρέου για να ικανοποιήσουν σ’ αυτό τις φυσικές τους ανάγκες πάει πολύ.
 Δεν χρειάζονται νόμοι και αστυνομικές διατάξεις να αναφέρω προκειμένου να ενισχύσω την άποψή μου και την απαγόρευση  της πινακίδας που οι εκπρόσωποι προφανώς του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν.
 Ελάχιστος σεβασμός του χώρου επιβάλλει την μη συστηματική παραμονή των ζώων εκεί. Πέραν τούτου οι  πάσης φύσεως ακαθαρσίες(ούρα-κόπρανα) σε χώρους του γκαζόν αποτελεί απαγόρευση να προσεγγίσουν παιδιά που ενδεχομένως κάποια στιγμή θελήσουν να προσεγγίσουν το χώρο.
 Αλλά θα ήθελαν οι κύριοι και οι κυρίες φιλόζωοι στο προσωπικό τους  προαύλιο  χώρο να έρχονται να αφοδεύουν και να ουρούν στο γκαζόν τους τα αδέσποτα σκυλιά της γειτονιάς;
 Σε τι διαφέρει η συμπεριφορά των αδέσποτων με τη συμπεριφορά τη δική τους σε σχέση με το γκαζόν του προαυλίου του Ι.Ν. μήπως επειδή δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και φυσικά έχουμε την άποψη ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε αδιαφορώντας πως και οι λοιποί συμπολίτες θα ήθελαν να παραμένει καθαρός ο χώρος που κι εκείνοι χρησιμοποιούν.
Η τοποθέτηση της ενδεικτικής της απαγόρευσης πινακίδα, μόνο σαν υπόμνηση της υποχρέωσής μας για σεβασμό και  καθαρότητα του χώρου πρέπει να εκληφθεί.
 Όσο για τα περί του χώρου που γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος και τα ζώα που τον περιστοίχιζαν κατά τη γέννηση του αυτό δεν αναιρεί την αγάπη μας προς τα ζώα ούτε μας  διδάσκει να ζούμε αγκαλιά μ’ αυτά στο κρεβάτι μας.
Δεν επιθυμώ να γίνω συνήγορος κανενός άλλωστε τα αυτονόητα δεν δικαιολογούν υπεράσπιση δικηγόρου, η κατάχρηση του χώρου τόσο με την παραμονή των σκύλων όσο και με τη μετατροπή του σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε σημείο που να μην είναι δυνατή η διέλευση πιστών ή απλώς διερχομένων είναι απαράδεκτη και δείγμα του βαθμού πολιτισμού μας.
Πρέπει κάποτε  να καταλάβουμε πως ζούμε σε μια κοινωνία και πρέπει να σεβόμαστε και τα δικαιώματα των υπολοίπων που θέλουν τους δημόσιους χώρους ελεύθερους και καθαρούς.
                Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
                             Με φιλικούς χαιρετισμούς
      
                               Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης


1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ κύριε Μαργαρίτη.

    Θερμά συγχαρητήρια πού αναφερθήκατε στο θέμα αυτό για το οποίο ελάχιστοι έως μηδενικοί δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί, προφανώς για να μη θίξουν κάποιους γιαλατζί «φιλόζωους» πού νομίζουν ότι το ζωντανό τους μπορεί να αφοδεύει όπου θέλει…

    Είδαμε χθές στις ειδήσεις κάποιους ξένους να είναι ξαπλωμένοι για δροσιά πάνω σ΄ ένα γρασίδι δίπλα σε συντριβάνι χαμογελαστοί καί χαρούμενοι, και αναρωτηθήκαμε τι εντυπώσεις θα σχημάτιζαν για τον πολιτισμό μας αν καθώς σηκωνόσαντε βλέπανε ότι είχανε πέσει πάνω σε ακαθαρσίες σκύλων πού μέσα στο γρασίδι δεν φαίνονταν !
    Σε κάτι τέτοιους «φιλόζωους» πού υποθάλπτουν τέτοια φαινόμενα, ντροπή τους και πάλι ντροπή τους !

    Σχετικό θέμα με τα γραφόμενά σας παρακολουθήσαμε πρό ημερών και στο παρακάτω blog :

    http://patrablog.blogspot.gr/2014/07/blog-post_22.html

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή