"ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ

"ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΠΑΛΑΜΑ
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ των Πατρών με τον παραπάνω τίτλο που δημοσιεύθηκε χτες απαντά με επιστολή της η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος
Αγαπητέ μας κ. Δ/ντά
Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχηθούμε στην επέτειο των γενεθλίων για τα 42 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας μας, κάθε ευτυχία και κάθε πρόοδο. Να γιορτάσει πολλές επετείους προς όφελος της κοινωνίας της πληροφόρησης και της Δημοκρατίας. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας(Φ.2244/14) και υπό τον τίτλο «Φως» για την οικία Παλαμά, αγνώστου συντάκτη σας, είδε το φως της δημοσιότητας κείμενο το οποίο είτε προέρχεται από μη πατρινό είτε από πρόσωπο διακατεχόμενο από προκατάληψη. Αυτή την εξήγηση μπορεί να δώσει κανείς όταν σημειώνει στο κείμενο αυτό την έλλειψη ενδιαφέροντος για το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής εκ μέρους των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Ο συντάκτης σας εμφανίζεται να αγνοεί τις ενέργειες ,τα υπομνήματα, τις παραστάσεις, τη συγκέντρωση 5.000 υπογραφών προς τον Υπουργό Πολιτισμού, το πλήθος των δημοσιευμάτων και των διαμαρτυριών της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος προς τους αρμοδίους φορείς για να περιέλθει το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας Βάρδος στο Δημόσιο ή στο Δήμο και να μετατραπεί σε Μουσείο Ενθυμημάτων.
Ή αγνοεί αυτές τις ενέργειες ή τις θεωρεί ανεπαρκείς. Εκτός και εάν στους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων δεν περιλαμβάνει τα εκατοντάδες μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών και τη Διοίκησή της.
Δεν θα σχολιάσουμε την πληροφορία πως κάποιος ομογενής θα αγοράσει το σπίτι του Παλαμά και στη συνέχεια θα το παραχωρήσει στο Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών για να το μετατρέψει σε Μουσείο Ολυμπισμού, Τεχνών και Γραμμάτων.
Δεν μπορούμε να χαιρόμαστε όταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής φεύγει από τα χέρια ενός «κακού ιδιώτη» – και πηγαίνει στα χέρια ενός «καλού ιδιώτη»-.
Η επαλήθευση της πληροφορίας δεν τιμά το Υπουργείο Πολιτισμού, την Κυβέρνηση, τη Δημοτική Αρχή ούτε και το λαό της πόλης μας.
Επειδή ατυχώς ο λαός μας στερείται μνήμης θα επαναλάβουμε μερικές πληροφορίες για τις ενέργειες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό. Η Εταιρεία Λογοτεχνών, χρόνια τώρα και προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού είχε κινήσει τις δραστηριότητες της για την απόκτηση του σπιτιού Παλαμά και για την μετατροπή του σε Μουσείο Ενθυμημάτων Κωστή Παλαμά .
Kατ' αρχάς θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι το αίτημα απόκτησης του σπιτιού Παλαμά αποτελεί πάνδημο αξίωση της πόλεως των Πατρών και του Νομού Αχαΐας. Τούτο προκύπτει τόσο από την από 3-3-1997 παμψηφεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων όσο και από την από 21/3/2005 παμψηφεί απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, αλλά και από το ΥΠΟΜΝΗΜΑ -ΑΙΤΗΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ των εκπροσώπων λαού και Εκκλησίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά το Μάρτη του 2009.
Πρέπει να σημειώσουμε πως την αίτηση- έκκληση της Εταιρείας Λογοτεχνών προς τον Υπουργό Πολιτισμού το Μάρτη του 2009 υπέγραψαν πέντε χιλιάδες συμπολίτες.
Ατυχώς ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε και ο Δήμος Πατρέων επέδειξε ενδιαφέρον, ούτε υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση για την αγορά του σπιτιού του Εθνικού μας ποιητή. Θα θέλαμε να ακούσετε τι λέγει ο ίδιος ο ποιητής μας για το σπίτι που γεννήθηκε και για το οποίο οι σημερινοί ιδιοκτήτες του το παζαρεύουν.
«Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι,
στοιχειό είναι, και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει.»
…………………………………………………….
Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι,
στοιχειό, και σαν απάτητο ,με ζει και με προσμένει.»
Όμως η ψυχή του ποιητή καρτερεί την ώρα και τη στιγμή που θα επιστρέψει στο πατρικό του. Ελπίζει και αναμένει.
«Στοιχειό και σαν απάτητο με ζει και με προσμένει.»
Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει ανάλογες προτάσεις.
Σε ένα κείμενο επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών αγώνων γράφαμε τα εξής : «Ελπίζουμε κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε όλοι μας και να συναποφασίσουμε πως θα πρέπει να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του μεγάλου μας ποιητή το έργο του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας κι έγινε παγκόσμια κληρονομιά, να επιστρέψει μεταθανάτια στο σπίτι που γεννήθηκε.
Να ζητήσουμε την δρομολόγηση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης της οικίας Παλαμά και υλοποίησης της μεγάλης επιθυμίας του Εθνικού μας ποιητή με την μετατροπή της σε Μουσείο Ενθυμημάτων της ζωής και του έργου του».
Ο Δήμος Πατρέων όταν είχε τη πολιτική βούληση και τη διάθεση, αγόρασε τα χαλάσματα της Χαρτοποιίας Λαδοπούλου, διαπραγματεύονταν την αγορά του Κινηματογράφου «ΙΝΤΕΑΛ» ,του Θεάτρου «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ»,και αναπαλαίωσε ξένα κτήρια και άφησε τα δικά του να ερειπώνουν, ενώ για το σπίτι του Παλαμά δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός και πρόθεση απόκτησης.
Με κάθε τιμή
Στην επιστολή της Εταιρείας Λογοτεχνών που δημοσίευσε η εφημερίδα στο σημερινό της φίλο επιχειρεί μιά ανάντηση με την οποία η ίδια βεβαιώνει πωσ δεν υπήρξε αδιαφορία των πνευματικών ανθρώπων αλλά αντίθετα δραστηριότητα γιά την απόκτηση από το Δημόσιο ή το Δήμο του σπιτιού που γεννήθηκε ο Εθνικός μας ποιητής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑΣ «Η ΓΝΩΜΗ»
Η ημερήσια εφημερίδα των Πατρών «Η ΓΝΩΜΗ» στο σημερινό(26-8) φύλλο της δημοσίευσε την επιστολή που απέστειλε στην Διεύθυνση της εφημερίδας η Εταιρεία Λογοτεχνών διαμαρτυρόμενη για χτεσινό δημοσίευμά της,με το οποίο συντάκτης της καταλόγιζε αδιαφορία των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων για να περιέλθει στο δημόσιο ή το Δήμο το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός μας Ποιητής στην πόλη των Πατρών(επί της οδού Κορίνθου 241)και να μετατραπεί σε Μουσείο Ενθυμημάτων ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΉΣ:
Η Εταιρεία Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος προφανώς αγνοεί ότι όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το συγκεκριμένο έχουν τύχει ευρείας προβολής από τις στήλες της «Γ» Αν μάλιστα ανατρέξει στα αρχεία της ,θα το διαπιστώσει. Παράλληλα από τα ίδια αρχεία που ασφαλώς πρέπει να τηρεί θα διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις 5.000 υπογραφές για την απόκτηση του σπιτιού του Παλαμά το 2009 υπάρχουν και αυτές των συντακτών της «Γ» που είχαν ταχθεί υπέρ της αίτησης –έκκλησης προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Συνεπώς ουδεμία προκατάληψη ή άγνοια από την πλευρά της εφημερίδας μας. Απλώς αναφορά του γεγονότος που ενδιαφέρει όλη την πόλη και σαφώς και τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, ανεξάρτητα από τις ταμπέλες που έχουν. Και βέβαια, όλα και πάντοτε κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Αγαπητέ κ.Δ/ντά
Νοιώθουμε την ανάγκη να επιβεβαιώσουμε το σύνολο σχεδόν της απαντήσεώς σας πλην της τελευταίας παραγράφου της.
Το τμήμα του χτεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας σας που προκάλεσε θέλουμε να πιστεύουμε την δίκαιη αντίδρασή μας έγραψε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που εξ αιτίας της αδιαφορίας των απογόνων- ιδιοκτητών, των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει υποστεί αρκετές φθορές. Σ’ αυτή την παράγραφο που μας εξόργισε δεν μπορούμε να δεχθούμε πως μας κάλυψε η τελευταία παράγραφος του σημερινού σχολίου σας στο οποίο γράφετε τα ακόλουθα: Απλώς αναφορά του γεγονότος που ενδιαφέρει όλη την πόλη και σαφώς και τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, ανεξάρτητα από τις ταμπέλες που έχουν. Κύριε Δ/ντά στο χτεσινό κείμενο δεν γινεται απλή αναφορά του γεγονότος,υπάρχουν χαρακτηρισμοί ως αδιάφορων των πνευματικών ανθρώπων γιά την κατασταση του σπιτιού του Εθνικού μας ποιητή.
Γιά την Εταιρεία Ο Πρόεδρος Λ.Γ.Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου