ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛ.Β.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ  ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ.Β.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
                          
Παρουσία    ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και πολλών  φιλοτέχνων,  έγινε χτες  Δευτέρα  βράδυ,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί  από την Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος των γνωστών και καθιερωμένων  Φιλολογικών Βραδινών,  στην αίθουσα  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, η  εκδήλωση Μνήμης και Τιμής προς τον  αποβιώσαντα τον Αύγουστο  του περασμένου χρόνου γνωστού πατρινού Καθηγητή της Ιστορίας και Ακαδημαϊκού αείμνηστου  Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Μαργαρίτης κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης και των ομιλητών, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου καθώς και στην εξελικτική πνευματική και συγγραφική του πορεία στην αποτυχία του να ανακηρυχθεί διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1939, αποκλειστικά και μόνο λόγω αντιζηλίας ορισμένων καθηγητών που ωστόσο έγινε παμψηφεί δεκτός από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην όλη επιστημονική και ακαδημαϊκή του δράση και πορεία ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτότυπες μελέτες του και τα έργα του που έτυχαν κατ’ επανάληψη ανατυπώσεων   από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και άλλων εγκύρων εκδοτικών οίκων. Τόνισε ιδιαιτέρως πως τόσο η πόλη των Πατρών όσο και   εκείνη της Γαστούνης  τίμησαν το σύνολο της  σημαντικής πνευματικής, ερευνητικής και συγγραφικής του προσφοράς και  τον ανακήρυξαν  επίτιμο Δημότη, κάτι που  και ο ίδιος θεωρούσε σημαντική  τιμή και  μνημόνευε με ικανοποίηση.
Για τη ζωή και το πρώτο έργο που τον ανάδειξε στη θέση του Διδάκτορα και καθηγητή: «Η Πελοπόννησος κατά τη δευτέραν Τουρκοκρατίαν» (1715-1821)   έκανε εκτενή λόγο ο τ. Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Φωτόπουλος o οποίος έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τις δυσχέρειες που συνάντησε ο αείμνηστος καθηγητής από το καθηγητικό κατεστημένο της εποχής του.
Στη  συνέχεια το λόγο έλαβε ο συμπολίτης δικηγόρος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Χρήστος Μούλιας ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο συνολικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο του τιμωμένου αλλά και στην προσφορά του ομώνυμου πάππου του Μιχαήλ Σακελλαρίου Δημοσιογράφου αρχικώς της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» και στη συνέχεια αρθρογράφου και αρχισυντάκτη  της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» , καθώς επίσης  εκδότης του περιοδικού «Κραυγή του εκπνέοντος  Ελληνισμού». Σημείωσε ακόμη ότι εξ αιτίας της δημοσίευσης άρθρου του στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» εξορίσθηκε στην Κορσική.
Ο τελευταίος ομιλητής ο  συμπολίτης δικηγόρος και συγγραφέας Παύλος Μαρινάκης.Ο κ.Μαρινάκης  στην ομιλία του περιορίσθηκε στο έργο του αείμνηστου Ακαδημαϊκού με τίτλο: «ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» το οποίο έκρινε πως είναι από τα σημαντικότερα έργα του τιμωμένου. Έκανε λεπτομερή αναφορά στα αξιόλογα κεφάλαια τα οποία έχουν όχι μόνο επαρκή τεκμηρίωση αλλά και λεπτομερή αναφορά στη γνωστή αλλά και άγνωστη βιβλιογραφία. Ο ομιλητής δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παράθεση στο τέλος του έργου της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκε για κάθε θεματική ενότητα. Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Εταιρείας ευχαρίστησε τους ομιλητές αλλά και το κοινό που παρακολούθησε με έντονο ενδιαφέρον της εκδήλωση τιμής στο αξέχαστο Ακαδημαϊκό Μιχαήλ Σακελλαρίου. Προσκάλεσε  ακόμη τους παρισταμένους στην εκδήλωση της προσεχούς δευτέρας που θα είναι αφιερωμένη στον ποιητή της φυλής Κωστή Παλαμά. Το τέλος της εκδήλωσης κάλυψαν τα χειροκροτήματα των παρισταμένων που απέδωσαν τιμή στον άξιο κατά πάντα συμπολίτη Ακαδημαϊκό που μας έφυγε πλήρης ημερών και κατάκτησε επάξια μια σημαντική θέση στα γράμματα και την επιστήμη. Μια βραδιά  αξέχαστη σ’ όσους  την  παρακολούθησαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου