ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…



ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
                          Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Επίτ. Δικηγόρου
Χθες από τα χείλη του πρωθυπουργού, πληροφορήθηκα, ότι έχει την πρόθεση να συστήσει εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση του χρέους; της δανειακής σύμβασης; των μνημονίων; Βέβαια, κανείς δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ενημερώσει το λαό με την υπευθυνότητα και με το κύριος, που μπορεί να διαθέτει μια κυβέρνηση, που εκπροσωπεί το λαό, εργάζεται γ’ αυτόν και προέρχεται απ’ αυτόν.
Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η εξασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοσίων αναγκών με την περιστολή της φοροδιαφυγής-εισφοροδιαφυγής και του επαναπατρισμού των κλεμμένων από τους διαφόρους διαχειριστές του δημόσιου πλούτου.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι τότε κυβερνήτες προκειμένου να ικανοποιήσουν το δημόσιο αίσθημα για τιμωρία των ενόχων, προχώρησαν με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες στην εκτέλεση των φερομένων ως υπευθύνων της τραγωδίας.
Σήμερα, τηρουμένων- ασφαλώς- των αναλογιών, στη χώρα μας, έχουν μια σύγχρονη τραγωδία με αυτοκτονίες, άστεγους, πεινασμένους, ξεριζωμένους ,άνεργους, φυγάδες, απολυμένους φυτοζωούντες, που περιμένουν δικαίωση.
Βέβαια, δεν ζητάει αυτός ο κόσμος εκτελέσεις, ούτε ασφαλώς δίκες μακρόσυρτες, που δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Επιζητεί πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που να φέρουν εργασία, ψωμί, υγεία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Αλήθεια, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος, ότι η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα;
Αυτό το σημειώνω για τους ακόλουθους λόγους:O εφιάλτης, που ζούμε δεν προέκυψε ξαφνικά. Η μείωση των αποδοχών, οι απολύσεις, η ανεργία, η μείωση των συντάξεων, η άγρια φορολογία και οι απειλές για νέα βάρη δεν ήρθαν, επειδή ξαφνικά κάποιοι από τους κυβερνήτες μας τρελάθηκαν. Αλλά ας δούμε την κατάσταση της χώρας εξ απόψεως δημοσίου χρέους.
Ο Καραμανλής, μετά την μεταπολίτευση, πήρε το δημόσιο χρέος του 1974 από την Χούντα των Συνταγματαρχών στο 23% περίπου. Το παρέδωσε το 1981 στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. περίπου στο 27%.Ο Μητσοτάκης το παρέλαβε το 1990 από τον Α. Παπανδρέου στο 75% και το παρέδωσε πάλι το 1993 στο 104% περίπου. Το πήρε ο Σημίτης το 1996 περίπου στο 105%, να το πάει ενδιάμεσα (1998) περίπου στο 112% και τελικά να το παραδώσει το 2014 στον Κ. Καραμανλή(νέο) περίπου στο 97%.Ο Καραμανλής το παρέδωσε το 2009 στο Γ. Παπανδρέου, πλέον όχι περίπου αλλά ακριβώς πλέον στο 126,8% και αυτός με τη σειρά του να το πάει στο τέλος του 2010 στο 144%.
Μ’ αυτούς τους ρυθμούς ανόδου του δημοσίου χρέους, είναι δυνατόν να ομιλεί κανείς ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα και ξαφνικά μας βρήκε το κακό:
Όλοι αυτοί οι κυβερνήτες, που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και των πολιτών δεν φέρουν ευθύνες; Σε ποιους απ’ αυτούς θα ανακαλύψει ευθύνες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;
Γι’ αυτή την υπερχρέωση της χώρας, δεν έχουν ευθύνες οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι την εκάστοτε κυβέρνηση; Δεν φέρουν ευθύνες οι εκπρόσωποι των συνδικάτων οι υποκινούμενοι από τους κομματικούς τους επιτελείς, όταν αλόγιστα ζητούσαν αυξήσεις και υπό την πίεση της δημαγωγίας τις ελάμβαναν από τα εκάστοτε δανεικά;
Βέβαια, ο αείμνηστος Ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, μόλις στην τελευταία του τριετία, ανακάλυψε και δήλωσε έκπληκτος: «καταναλίσκουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε και ότι «ο καλπάζων δανεισμός και το πολλαπλασιαζόμενο δημόσιο χρέος θα αφανίσουν την Ελλάδα αν δεν τα εξαφανίσουμε» Ποιος όμως άκουγε αυτά τα λόγια; Μήπως η ανεύθυνη αντιπολίτευση ή τα αδίστακτα Μ.Μ.Ε., που παρείχαν την ένθερμη στήριξη τους στον πάσης φύσεως και μορφής λαϊκισμό;
Φοβάμαι, πως εκείνο που μπορεί να διερευνήσει μόνο μια εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι μόνο οι συνθήκες και οι μέθοδοι, που ακολουθήθηκαν για την προσφυγή μας στο Δ.Ν.Τ. και εάν κάποιοι με τους χειρισμούς αυτούς, πλούτισαν και επισώρευσαν περισσότερα βάρη στο Ελληνικό λαό. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι, που πρέπει να γίνει βεβιασμένα, ούτε να ακολουθήσουν ανθρωποθυσίες για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα.
Έχουμε καιρό, αρκεί να υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα και όχι στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο…
Αρχή φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου