ΟΜΙΛΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ



ΟΜΙΛΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ 23-1-2017 ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
"Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 1848-1918"



Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτου μας,
Κυρίες και Κύριοι
Όλοι μας έχουμε ακούσει λέξεις και φράσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν χαραχτεί βαθειά μέσα μας. Και εμένα με έχουν επηρεάσει αρκετές και θα σας αναφέρω δύο που αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια, πάντα τις θυμάμαι και προσπαθώ να τηρώ το νόημά τους:
Μία είναι του αείμνηστου ιστορικού των Πατρών Κώστα Τριανταφύλλου, όταν σε μια συνάντησή μας μου είπε: "Κοίτα παιδί μου, αν κάποιος άλλος έχει ασχοληθεί και έχει γράψει για ένα θέμα, τότε άφησέ το. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα άγνωστα που περιμένουν να έλθουν στο φως. Με αυτά να καταπιαστείς".
Και η δεύτερη, του έγκριτου πατρινού δικηγόρου, του κ. Χρήστου Μούλια που όταν τον ρώτησα "τι γράφει;", μου απάντησε ότι έψαχνε να βρει ένα βιβλίο του 1580 για να αντλήσει κάποια στοιχεία σε σχετική έρευνα που έκανε τότε.
- "Τόσο παλιό βιβλίο και θα το βρεις;" του είπα. "Το βλέπω δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο", σκεπτόμενος ότι βιβλία του 1950 αλλά και νεότερα, δεν είχα καταφέρει να εντοπίσω και τα θεωρούσα πλέον χαμένα.
- "Αφού έχει τυπωθεί, θα το βρω", μου είπε με σιγουριά ο καλός φίλος. "Κάπου θα υπάρχει, σε βιβλιοθήκες, σε μουσεία, σε παλαιοπωλεία, σε ντουλάπες, κάπου θα είναι και θα το βρω".
Ομολογώ ότι έφυγα από το γραφείο του αρκετά προβληματισμένος, αλλά με μια δύναμη που μου είχαν προκαλέσει τα λόγια του και η πίστη του για την ευτυχή κατάληξη της αναζήτησής του.
Μένω σε αυτά τα δύο, αγαπητές Κυρίες και Κύριοι, γιατί το σημερινό βιβλίο μου περιέχει και πρωτοτυπία και την πίστη ότι θα βρεθούν στοιχεία για ένα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο, όπως ο Επίσκοπος Ηλείας Δαμασκηνός Σπηλιωτόπουλος, που η μνήμη του έχει παρασιωπηθεί έναν αιώνα τώρα. Τα μόνα που ξέραμε γι' αυτόν είναι οι 7 περίπου γραμμές που είχε γράψει ο διάδοχός του ο Μητροπολίτης Αντώνιος, το 1928, στη μονογραφία του: "Η Επισκοπή Ηλείας διά των αιώνων". Έκτοτε η πλήρης αποσιώπηση της μνήμης του σπουδαίου αυτού ανθρώπου που ποίμανε την Ηλεία επί μίαν 17ετίαν και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους.
Από το 1928 φτάνουμε στο έτος 2008 όταν ο εκ των σημερινών ομιλητών, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, δημοσίευσε ένα κείμενο στον ετήσιο τόμο της "Ηλειακής Πρωτοχρονιάς - Ηλειακό Πανόραμα" για τον "Ιστορικό δεσμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας" όπου ο συνδετικός κρίκος αυτών είναι ο Επίσκοπος Δαμασκηνός Σπηλιωτόπουλος. Εκεί μας κάνει γνωστή μια σημαντική περίοδο του αείμνηστου Ιεράρχη μας όταν έγινε διδάκτορας της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και ανακηρύχθηκε ένας εκ των ελαχίστων ιερωμένων στη Ελλαδική Εκκλησία του 19ου αιώνα με ανώτερη μόρφωση.
Το δικό μου μικρό πόνημα φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη συγγραφή της τελικής βιογραφίας της μεγάλης αυτής προσωπικότητας που λέγεται Δαμασκηνός Σπηλιωτόπουλος, αφού πολλά ακόμα στοιχεία μπορούν να ανευρεθούν σε διάφορες πηγές όπως τα Αρχεία της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, σε Μοναστήρια της Ηλείας, στον Τύπο της εποχής και από αλλού.

Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό και τον πρώην Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, τον εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων Μοναχό Μάξιμο Ιβηρίτη Νικολόπουλο, που με τίμησαν προλογίζοντας το βιβλίο μου.
Ευχαριστώ τους φίλους Αντώνη Σιμιτζή και Γιάννη Πορφύρη για τη συμβολή τους στην ανεύρεση στοιχείων καθώς και την αδελφή μου Αικατερίνη Καρνάρου που πάντα επιμελείται φιλολογικώς τα γραπτά μου με ιδιαίτερη αγάπη.
Θερμές Ευχαριστίες οφείλω στους σημερινούς παρουσιαστές του έργου μου,
- στον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πετράκο, που ήλθε για το σκοπό αυτό από την Αθήνα και του εύχομαι ο Κύριος να τον αξιώσει να ποιμάνει το ποίμνιό του και από ανώτερη θέση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, και
- στον πατέρα Ευάγγελο Πριγκηπάκη, τον λόγιο ιερωμένο της πόλης μας που πολλά θα προσφέρει στην Εκκλησιαστική Ιστορία της περιοχής μας που με τόσο ζήλο ερευνά.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρό μας στην Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, τον κ. Λεωνίδα Μαργαρίτη, τον ακούραστο εργάτη του πνεύματος, που ως ακοίμητος φρουρός είναι παρών κάθε Δευτέρα στα Φιλολογικά Βραδινά.
Ευχαριστώ τον εκδότη, τον κ. Γιώργο Δημητρόπουλο, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δείχνει την αγάπη του για κάθε τι που αναδεικνύει τον Ηλειακό πολιτισμό, και
Τέλος, να Ευχαριστήσω θερμά μέσα από την καρδιά μου, τον σεβαστό εκπρόσωπο του Μητροπολίτου μας Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο και  όλους εσάς που με τιμήσατε σήμερα εδώ με την παρουσία σας και δείχνετε την αγάπη σας προς το πρόσωπό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου