ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ



ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ



              Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη  Eπίτ. Δικηγόρου
                        Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών



Από τον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι  ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος που σήμερα γιορτάζει, ολοκληρώνει τη σύνταξη καταστατικού της υπό σύσταση ιεράς αδελφότητας με την επωνυμία «Άγιος Ανδρέας», ενός φορέα όπως επισημαίνεται,  θα έχει αποστολή τη διάδοση της πόλης ως κατόχου αυτής της μεγάλης ευλογίας και αγιασμού (Τίμιας Κάρας  και Σταυρού του Μαρτυρίου Του Πρωτοκλήτου) στους απανταχού πιστούς.
Ελπίζεται δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα εφάμιλλο  εκείνου της Μόσχας με την ίδια επωνυμία.
Αν παραδειγματιστούμε από  τη δραστηριότητα του ιδρύματος στη  Ρωσία   θα διαπιστώσουμε ότι σ’ αυτό ηγούνται σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου της Ορθόδοξης Ρωσίας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τουλάχιστον εμφανής ανάμειξη κληρικών.
Εάν στην πόλη μας ,δεν αποτελέσει υπόδειγμα το ομώνυμο ίδρυμα της Μόσχας, δεν θα έχουμε πετύχει σχεδόν τίποτε  πλην της υπάρξεως ενός ακόμη θρησκευτικού σωματείου όπως τα  υπάρχοντα παρόμοια των Εκκλησιαστικών Οργανώσεων. 



Η Ρωσία τιμά τον πρωτόκλητο. Εάν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο  θα διαπιστώσει ότι σε παγκόσμια  κλίματα  υπάρχουν 275.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές που φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου ενώ  μέχρι  την 16-10-2006 που έγινε μια  έρευνα οι σχετικές καταχωρήσεις που αναφέρονται στον Άγιο Ανδρέα ανέρχονται στις  17.300.000.
Στην τοπική μας  Εκκλησία την  οποία ίδρυσε ο Πρωτόκλητος και  μαρτύρησε για το θρίαμβο της θρησκείας της Αγάπης, ανοικοδομήθηκε περικαλλής ναός στο όνομά του και αποτελούν θησαυρούς γι’ αυτή τόσο ο Σταυρός του Μαρτυρίου του, όσο και η τίμια κάρα του Πρωτοκλήτου .
 Με την ευκαιρία της  ονομαστικής του εορτής του Μητροπολίτη μας, διατυπώνουμε προσωπική  ευχή, αλλά και εκ μέρους των πιστών και εκπροσώπων της πόλεως την παράκληση, εφόσον ο Θεός τον αξιώσει, και του το ευχόμαστε, με τη συνεργία του Αγίου Πνεύματος να αναδειχθεί  Ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας και  να καταλάβει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ,θα αποτελούσε ένα  σημαντικό δώρο  στην πόλη ,η σύσταση του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου όπως το οραματίσθηκαν οι πρωτεργάτες της κίνησης και όπως  πολύ ορθά απέδειξε και υπέδειξε  το πόρισμα   που προέκυψε από το  διάλογο  που άνοιξε  γι’ αυτό το ζήτημα από τις στήλες της τοπική  Εφημερίδα   «Βήμα Διαλόγου» από τις   28-6-1996  μέχρι τις   7/7/1996.
          Για την ανακίνηση του ζητήματος του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέου στην Πόλη μας καλό είναι  να μην ξεχνάμε τους πρωτεργάτες  αείμνηστους συμπολίτες μας  Χρήστο Τζούτη και Πολύκαρπο Πετσίνης.
 Στη  συνέχεια  τη σκυτάλη πήρε     η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών υπό την προεδρία μου. Τότε συνέταξε και υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο   το από  20-9- 1990  υπόμνημά όπου μεταξύ άλλων  τονίζαμε   και τα εξής: «Mε την   λειτουργία του ναού  ως Ιδρύματος και με σώφρονα και συνετή διαχείριση των πόρων του θα είναι δυνατή η βοήθεια των πασχόντων συμπολιτών μας και των απόρων πολυτέκνων».
Στο διάλογο που ακολούθησε     διατυπώθηκαν πολλές θετικές κι ενδιαφέρουσες  προτάσεις υπέρ της σύστασης του Ιδρύματος .
   Ο τότε Υπουργός Παιδείας και μετέπειτα  Πρωθυπουργός  κ. Γεώργιος Παπανδρέου ,  επανάφερε το θέμα της μετατροπής του ναού σε Ίδρυμα Ιερό Προσκύνημα κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου.
          Οι  Βουλευτές του Νομού, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σκαμνάκης και Δημήτρης Κατσικόπουλος  τάχθηκαν υπέρ της ιδρυματοποίησης . Την ίδια θέση κράτησε και ο  τότε  Δ/ντής   του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αείμνηστος Ιωάννης Χατζηφώτης ,ο  γνωστός Φιλόσοφος και Θεολόγος  Χρήστος Γιανναράς, ο συμπολίτης καθηγητής Θεολογίας αείμνηστος πλέον Νικόλαος Ζήκος, κ.α. 
Κατόπιν αυτού η  συζήτηση  για την αναγκαιότητα  ιδρυματοποίησης του ναού έχει γίνει και έχει  ουσιαστικά εκφραστεί ο Πατραϊκός λαός με τους αντιπροσώπους του.
Δεν μπορεί ο λαός των Πατρών να παραμένει στο περιθώριο της όποιας δράσης που έχει σχέση τόσο με την Εκκλησία όσο και κυρίως με τον Ναό του Πρωτοκλήτου ο οποίος θεωρούμε πως είναι καιρός να πάρει την ανάλογη θέση  στο ενδιαφέρον του Χριστιανικού Κόσμου και να αποτελέσει έδρα πνευματικής ακτινοβολίας και προσκυνήματος.
          Στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας ευχόμαστε κάθε ευτυχία εν Χριστώ, υγεία και μακροημέρευση με την ελπίδα να επιδείξει κατανόηση και ευρύτητα πνεύματος, όπως και πράγματι διαθέτει και να αφήσει στην πόλη φεύγοντας τις πλέον άριστες των εντυπώσεων και ένα ίδρυμα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από το αντίστοιχο ομώνυμο της Μόσχας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου