ANAΓΝΩΣΤΕΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ



ANAΓΝΩΣΤΕΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
                                                       Του Παύλου Μαρινάκη Δικηγόρου

Η «Πελοπόννησος»  στο φύλλο της 28ης Ιανουαρίου αναφέρεται στην ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα και παρουσιάστηκε το έβδομο βιβλίο του Βασίλη Μπεκίρη, με τίτλο «Τα κορυφαία Πολιτικά Γεγονότα της Μεταπολίτευσης».
Στις 15 Απριλίου της περασμένης χρονιάς μου έκανε την τιμή να μου στείλει ένα αντίτυπο. Στις 473 σελίδες  του, με αντικειμενικότητα, σαφήνεια και γνώση, περιγράφει τα όσα έγιναν από την Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι το 2004.
Παρουσιάζει και κρίνει τα πρόσωπα που, ως υπεύθυνοι πολιτικοί, είχαν αποφασιστικό ρόλο.
 Σωστά στο εξώφυλλό του εικονίζονται τα πρόσωπα των έξι πολιτικών που πρωταγωνίστησαν αυτή τη χρονική περίοδο(Κων/νος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κων/νος Σημίτης, Κώστας Καραμανλής).
Τονίζει χαρακτηριστικά το έργο του: “H ιστορική και πολιτική πραγματικότητα της Μεταπολίτευσης όπως την έζησα από τα έδρανα της Βουλής».
Ο συγγραφέας του παρόντος πονήματος έζησε  από πολύ κοντά όλα τα γεγονότα που περιγράφονται διότι ευτύχησε  να εκλεγεί βουλευτής σε νεαρά για το αξίωμα ηλικία και να παραμείνει στα βουλευτικά έδρανα επί είκοσι δύο (22) συναπτά έτη(1975-1996) πράγμα το οποίο τον βοήθησε σημαντικά, ώστε να έχει άποψη και να γνωρίζει από πολύ κοντά τα γεγονότα της περιόδου αυτής.
 Ένα άλλο γεγονός το οποίο βοήθησε την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων ήταν η σχέση του με τον αείμνηστο Πρόεδρο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα περισσότερα γεγονότα της περιόδου εκείνης και ιδίως τα γεγονότα πριν από την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μέχρι το 1986,όταν έφυγε από τη ζωή.
Δείχνει πως με το πάθος και το έργο του δεν υπήρξε μόνο πιστός φίλος του Μεγάλου Παναγιώτη Κανελλόπουλου αλλά και πνευματικός μαθητής του, άξιος του Μεγάλου Δασκάλου, Του αδικημένου, όπως περιγράφει στις τελευταίες σελίδες του και αποκαλύπτει ποίοι και πως εμπόδισαν μετά την πτώση της χούντας  να γίνει Πρωθυπουργός.
Να μου επιτραπεί να περιγράψω πως γνώρισα τον Βασίλη Μπεκίρη,  όπως περίπου ταυτόχρονα και τον Λεωνίδα Μαργαρίτη.
Όταν ήμουν νομικός σύμβουλος της Α.Ε. Χαρτοποιία Ε. Λαδοπούλου, που απασχολούσε 1.000 περίπου εργαζομένους, αυτοί οι δύο, αποτελούσαν θαυμάσια στελέχη της και ταυτόχρονα φοιτητές Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά την Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών.
 Μετά έκαναν επιτυχημένες καριέρες ως δικηγόροι. Ασχολήθηκαν με τα κοινά. Ο πρώτος ως αρχηγός της ΕΡΕΝ, ως διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
 Αγωνίσθηκε κατά της δικτατορίας, φυλακίσθηκε. Μετά εκλέχτηκε έξι φορές βουλευτής όπου διέπρεψε. Διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επί 32 μήνες  στην Κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη, που αυτός μιλάει με θαυμασμό για τον υφυπουργό του.
 Ο δεύτερος διετέλεσε επί 4 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος, επί 4 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Εκπολιτιστικών Συλλόγων και τώρα Πρόεδρος των Λογοτεχνών. Έγραψε πλήθος βιβλίων και άρθρων.
Και οι δύο, δουλεύοντας νέοι, υπήρξαν «αναγνώστες του μεγάλου βιβλίου της Ζωής» που είπε γι’ αυτούς τους νέους και για τον εαυτό του ο Ντεκάρτ, ο δάσκαλος της Νέας Φιλοσοφίας  το 1650
.Ύστερα έγραψαν και δημιούργησαν. Ελπιδοφόρες εξαιρέσεις αυτούς τους καιρούς της αναξιοκρατίας.

Σημείωση Λ.Γ.Μ : Το πιο πάνω άρθρο του Δικηγόρου και Συγγραφέα Παύλου Μαρινάκη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής (9-2-2014) της ημερήσιας εφημερίδας των Πατρών «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου