ΝΙΚΟΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ…ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ»

BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ
 ΝΙΚΟΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ…ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ»
                     (Ταξίδι γοητευτικό και καρναβαλικό)  Πάτρα 2014
                                             Γράφει ο  Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
                                            Επιτ. Δικηγόρος-Συγγραφέας

Μόλις πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα μέσα στο αποκορύφωμα  της δύνης  και της έντασης των εκδηλώσεων  του πατρινού καρναβαλιού κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του διαλεχτού φίλου  δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΠΗΝ  Νίκου Στεφανόπουλου με τον τίτλο: «Το…άγνωστο Καρναβάλι της Πάτρας».
Πρόκειται για ένα βιβλίο 184 καλοτυπωμένων σελίδων με ένα εξίσου επιμελημένο έγχρωμο εξώφυλλο, όπου ο συγγραφέας αποτυπώνει με τη δική του έμπειρη και αντικειμενική ερευνητική ματιά την ιστορία και τις ιστορίες του πατρινού καρναβαλιού από την εμφάνιση του  στην πόλη μας μέχρι και  σήμερα.
Στο βιβλίο προτάσσονται κείμενα εκπροσώπων Λογοτεχνικών, Δημοσιογραφικών, Δημοτικών και Πολιτιστικών φορέων της πόλης οι οποίοι  και χαιρετίζουν την έκδοση.
          Μετά τον πρόλογο με  τίτλο «Η ζωή μας κύκλους κάνει…» ακολουθούν μικρής εκτάσεως  κείμενα-αναφορές για όσα θυμάται ο συγγραφέας, για την ετυμολογία και την προέλευση του Καρναβαλιού , για το πότε ανοίγει το τριώδιο και πότε γίνεται η έναρξη των εκδηλώσεων.
Στη συνέχεια  αναφέρεται στις  αρχαιοελληνικές  γιορτές (Ρίεια, Λάφρια, Διονύσια) τις οποίες χαρακτηρίζει προδρόμους του πατρινού καρναβαλιού. Διατρέχει ακολούθως ,  τα χρόνια  της  Βυζαντινής Χριστιανοσύνης  και τα νεώτερα   που   οι γιορτές περιέπεσαν σε αδράνεια, υποβαθμίσθηκαν και  καταπολεμήθηκαν από την εκκλησία.
Στο πρώτο κεφάλαιο  και  με επί μέρους  υποκεφάλαια ,(Νίκαια της Ελλάδας, Έμμετροι στίχοι για το Πατρινό Καρναβάλι, Πρώτα …βιώματα Καρναβαλικά, Άγνωστη …ιστορία, Η πρώτη Δημοτική Επιτροπή Καρνάβαλου, το 1829 έγινε αρχή για τα πρώτα γλέντια) καταγράφει  την πορεία του πατρινού καρναβαλιού , και  την άνθησή του σε βαθμό που  το παραλληλίζει με  το  Καρναβάλι της Νίκαιας.
Ακολουθούν δεκαεπτά κεφάλαια,ένα όμορφο, γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι που ο   συγγραφέας  αναλαμβάνει να   ξεναγήσει τον αναγνώστη  σ’ όλη τη  διαδρομή,  από το 1929 μέχρι τις μέρες μας. Θα του γνωρίσει τα γλέντια των πατρινών, τα στοιχεία κατασκευής αρμάτων, τα μπουρμπούλια, τις παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων, το Μπέιμπι Ράλι, το  Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και τόσα άλλα.
Θεωρώ πως ο φίλος κ. Στεφανόπουλος με το βιβλίο του  προσφέρει άγνωστες  πτυχές  στους αναγνώστες του αλλά και συμπληρώνει με τα στοιχεία που παραθέτει  την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Εκεί άλλωστε  εντοπίζω την αξία του βιβλίου  και τη σημαντική συμβολή του στην καταγραφή και  αποτίμηση της ιδιαίτερης αυτής πτυχής της πολιτισμικής ιστορίας της πόλης. Γι’ αυτή του την προσπάθεια τον συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου και τον ευχαριστώ…
Το καρναβάλι της Πάτρας  αποτελεί για το συγγραφέα όπως και είναι πράγματι   για την πόλη των Πατρών μια πάνδημη λαϊκή γιορτή. Οι εκδηλώσεις  περιγράφονται με λογοτεχνική επιδεξιότητα  και δημοσιογραφική  πληρότητα. Οι γιορτές  όπως  μας   πληροφορεί ο συγγραφέας    μεταφέρθηκαν   από την Ιταλία το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.΄ Έκτοτε  και μέχρι σήμερα συνεχίζονται με εντατικούς και αμείωτους  ρυθμούς ενώ   εμπλουτίσθηκαν  με  νέα δρώμενα.Η φήμη τους εξαπλώθηκε   σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
          Ο μόνος που πολέμησε το Καρναβάλι και τις γιορτές του και γι’ αυτόν κάνει ειδική μνεία ο συγγραφέας   ήταν  ο αείμνηστος  Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας τότε και μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Αλλά και η τοπική Εκκλησία δεν  τάχθηκε εχθρικά στην οργάνωσή του και την ανάπτυξή του.
Με το νέο βιβλίο ο   Νίκος Στεφανόπουλος, μας  προσφέρει ένα πλήθος άγνωστων στοιχείων και  φωτογραφικών στιγμιότυπων  που το καθιστούν κατά πολύ   ενδιαφέρον και σε μεγάλο βαθμό  ενημερωτικό  για τον αναγνώστη και κυρίως για τους ξένους που επισκέπτονται την  πόλη μας  και  που δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα  πράγματα για τον πολιτιστικό  θεσμό της πόλης μας.
 Θεωρώ πως με το έργο του ο φίλος δημοσιογράφος προσέφερε το δικό του οβολό  για την οικοδόμηση μιας πλήρους και τεκμηριωμένης  ιστοριογραφίας του πατρινού Καρναβαλιού.
 Θεωρώ πως θα ήταν  μια πολύ ορθή σκέψη και μια επιτυχής απόφαση  εάν ο  πρόεδρος και η διοίκηση της  Κοινωφελούς  Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι της Πάτρας» αναλάμβανε την επανέκδοσή του, δίδοντας μάλιστα μια νέα όψη και νότα ζωντάνιας με την απόδοση εγχρώμων των φωτογραφιών που φιλοξενούνται στο έργο  και  σε χαρτί που θα ήταν περισσότερο πανηγυρικό, αντάξιο  της αίγλης και του μύθου των γιορτών του Πατρινού Καρναβαλιού. Ας το ελπίσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου