ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ



ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ
35 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ


                             Στέφανου Σκαρπέλου Καθηγητή-Συγγραφέα



        Ένα καλαίσθητο και ογκώδες Λεύκωμα  αποτελεί το εξαίρετο συμπίλημα της πολυσχιδούς δράσης της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.
        Στις 200 σελίδες του ουσιαστικού παρελαύνει η ίδια η πολιτιστική παρουσία της Πάτρας, η οξύνουσα  σκέψη της και η θάλλουσα γραφή της.
        Πρόκειται για έναν πνευματικό θησαυρό, που εξεδόθη πρόσφατα και παρουσιάσθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
        Εκλεκτοί εισηγητές ήταν οι γνωστοί συμπολίτες διανοητές και συγγραφείς κ.Χρήστος Μούλιας ,Φώτης Δημητρόπουλος ,Σταύρος Ιντζεγιάννης, Λεωνίδας Καρνάρος καθώς και η «ψυχή» της Εταιρείας Πρόεδρος κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης.
        Το βιβλίο που αφιερώνεται στη μνήμη της αείμνηστης Σόνιας Κουσαδιανού, μητέρας της χορηγού της έκδοσης και μέλους της Εταιρείας κ.Αμαλίας Κουσαδιανού, αποτελεί  προϊόν πολύμοχθης εργασίας των συγγραφέων Σταύρου Ιντζεγιάννη, Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου και Λεωνίδα Καρνάρου.
        ΄Εχει μάλιστα εμπλουτισθεί με 160 φωτογραφίες από τη δράση της Εταιρείας καθ’ όλην την διαδρομή της, από συστάσεως μέχρι σήμερα! Εξ άλλου αυτήν ακριβώς τη διαδρομή καλύπτει η ύλη του, όλο το συναρπαστικό ταξίδι της Εταιρείας από την στιγμή της ιδρύσεως της μέχρι τις μέρες μας.
        Ως γνωστόν η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1979 από 26 πνευματικούς ανθρώπους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής με πρωτοβουλία των συγγραφέων Κώστα Τριανταφύλλου, Μανώλη Πράτσικα και Λεωνίδα Μαργαρίτη.
        Είναι ένα πνευματικό σωματείο, που συγκέντρωσε, πρόβαλε και αξιοποίησε ολόκληρο το διάσπαρτο και ανοργάνωτο πλούσιο πνευματικό δυναμικό της περιφέρειάς μας.
        Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι εκ των ιδρυτών οι αείμνηστοι Κ. Τριανταφύλλου και Μαν. Πράτσικας, καθώς και  η εκ των  συγγραφέων επίσης αείμνηστη Σοφία Κλήμη δεν ευρίσκονται πλέον στην ζωή και θα μπορούσε η έκδοση αυτή να αποτελέσει μια οιονεί αποτίμηση νενομισμένης τιμής για το σπουδαίο έργο τους.
        Μάλιστα στο εισαγωγικό σημείωμα του κ. Μαργαρίτη που προτάσσεται ,εξαίρετε  η συμβολή του Μαν. Πράτσικα στην ίδρυση της Εταιρείας.
       Το πόνημα ταξινομείται σε τέσσερα μέρη, που καλύπτουν όλα τα έτη  δράσης της Εταιρείας(1979-2015)
     Στο πρώτο μέρος καταγράφεται η πρώτη δεκαετία της δράσης της Εταιρείας(1979-1989)
    Η προσπάθεια και οι ενέργειες για την ίδρυση, το καταστατικό και οι εκδηλώσεις αλλά και τα προρτραίτα των πνευματικών ταγών εκείνης της εποχής, όπως αυτά των Κώστα Τριανταφύλλου, Νώντα Σακελλαρόπουλου, Γιάννη Ανδρικόπουλου, Αγγελικής Παυλοπούλου, Λεωνίδα Μαργαρίτη, Μανώλη Πράτσικα,,Τίμωνα Στρουθιά, Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου, Σοφίας Καλογερά-Φραγκοπούλου, Χρήστου Παπαχρήσου, Δημητρίου Πουρνάρα, Δημητρίου Παναγιωτακοπούλου ,Νίκου Σκληρού, Κώστα Ριζόπουλου, Διονυσίου Μυτάκη, Τάσου Ξανάλατου, Γιώργου Τσακιράκη, Χρήστου Λάσκαρη, Κώστα Παπανικολάου ,Αλέκου Μαρασλή, Τάσου Φιλιππόπουλου, Χρήστου Σαμαρά και Νίκου Λαμπέτη.
Στο δεύτερο μέρος καταγράφεται η δεύτερη δεκαετία(1990-1999) με εναργή την παρουσία της Εταιρείας σε εκδηλώσεις, διαλέξεις εκδόσεις λογοτεχνικών κειμένων, διενέργεια Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού κ.λπ.
Στο τρίτο μέρος(Τρίτη δεκαετία 2000-2009) περιλαμβάνονται η έκδοση του ετήσιου Ανθολόγιου με καταχωρήσεις μελετημάτων, ποιημάτων και δοκιμίων, καθώς και οι εορταστικές επέτειοι για τα έτη Σολωμού και Παλαμά με σειρά ομιλιών και  οργάνωση εκθέσεως βιβλίου στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού.
Στο τέταρτο μέρος (2010-2015)  φιλοξενούνται οι πρόσφατες εκδηλώσεις, με δεσπόζουσες αυτές που αναφέρονται σε βιβλιοπαρουσιάσεις, απονομές βραβείων του ποιητικού διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ν.Δ. Ελλάδος, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κ.λπ.
Γίνεται επίσης μνεία στους 17 τόμους του εξαιρετικού περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ» του οποίου η έκδοση δυστυχώς ανεστάλη λόγω της κατάργησης του θεσμού των Νομαρχιών.. Ευχή όλων είναι να δρομολογηθεί η επανέκδοση του. Και ελπίζουμε η κυκλοφορία του σημαντικού τούτου λευκώματος να σηματοδοτήσει την έναρξη αυτής της προσπάθειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου