ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν.Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ 35 ΧΡΟΝΙΑ (1979-201) ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ»



ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ
«ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν.Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ
35 ΧΡΟΝΙΑ (1979-201) ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ»
Εκδόσεις: ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΑΤΡΑΙ 2016.

                    Του Δημητρίου Ν. Παπαθανασόπουλου
                             Φιλολόγου-τ. Λυκειάρχη
            Μόλις προ ολίγου καιρού  εξεδόθη το νέον λεύκωμα-βιβλίον με τον ως άνω τίτλον.     
            Πρόκειται περί ενός καλαίσθητου και καλοτυπωμένου βιβλίου. Συγγραφείς του λευκώματος είναι οι Σταύρος Ιντζεγιάννης, Σοφία Κλήμη-Παναγιωτοπούλου και Λεωνίδας Καρνάρος, γνωστός εξάλλων συγγραφών με πολύν απήχηση προς την πνευματική κοινωνία και τους διαφόρους λογοτεχνικούς τομείς. Οι δύο τυγχάνουν επιζώντες και δρώντες στην λογοτεχνική ζωή και δράση. Η ετέρα Σοφία Κλήμη-Παναγιωτοπούλου έχει εκλείψει προ αρκετών ετών, ατυχώς.
            Εκ των περιεχομένων του πονήματος προκύπτει σαφώς η πλούσια και δαψιλής δράση μέσα στα 35 χρόνια της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος. Το όλον πόνημα ταξινομείται εις 4 μέρη, που καλύπτουν τα έτη 1979-2015.
            Της εκδόσεως προτάσσεται εισαγωγικό σημείωμα του νυν Προέδρου της Εταιρείας Λεωνίδα Μαργαρίτη(σ.7-9)που δίδει ως τίτλο «Θυμίαμα ψυχισμών και διακονία υποδειγματικής γραφής «Μανώλης Πράτσικας». Δια του σημειώματος εξαίρεται η συμβολή του αείμνηστου πεζογράφου Μ. Πράτσικα προς ίδρυση της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.
            Ακολούθως το Α’ μέρος της εκδόσεως αναφέρεται στην Α΄ πρώτη δεκαετία(1979-1989)(σ.σ. 13-48.Το όλον τμήμα περιγράφει με συγκεκριμένα στοιχεία τη δημιουργική δράση του σωματείου. Αναγράφεται σχετικώς: “Για τα γράμματα και τους πνευματικούς εργάτες η δεκαετία 1978-89 χαρακτηρίζεται από δύο ουσιώδη γεγονότα: Πρώτον η ίδρυση της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος και δεύτερον η προσπάθεια να σταθεί, να στερεωθεί και να καταξιωθεί στη συνείδηση του πνευματικού κοινού της πόλης μας» Και  είναι γεγονός ότι από την πρώτη δεκαετία της δράσης και παρουσίας της Εταιρείας φαίνεται και αποδεικνύεται το κύρος της αλλά και η απήχηση στις συνειδήσεις των πνευματικών ανθρώπων. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το καταστατικό της Εταιρείας που περιέχει 22 άρθρα.
            Δημοσιεύονται οι φωτογραφίες των ιδρυτών Κώστα Τριανταφύλλου, Νώντα Σακελλαρόπουλου, Γιάννη Ανδρικόπουλου, Αγγελικής Παυλοπούλου, Λεωνίδα Μαργαρίτη, Μανώλη Πράτσικα,,Τίμωνα Στρουθιά, Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου, Σοφίας Καλογερά-Φραγκοπούλου, Χρήστου Παπαχρήσου, Δημητρίου Πουρνάρα, Δημητρίου Παναγιωτακοπούλου ,Νίκου Σκληρού, Κώστα Ριζόπουλου, Διονυσίου Μυτάκη, Τάσου Ξανάλατου, Γιώργου Τσακιράκη, Χρήστου Λάσκαρη, Κώστα Παπανικολάου ,Αλέκου Μαρασλή, Τάσου Φιλιππόπουλου, Χρήστου Σαμαρά και Νίκου Λαμπέτη.
            Και κατά την πρώτη περίοδο οι δραστηριότητες της Εταιρείας είναι πολλαπλές:Διακηρύξεις, Εκθέσεις Βιβλίου, Εκδόσεις Λογοτεχνικών Κειμένων κ.λ.π. Ομιλίες μελών της Εταιρείας και άλλων προσώπων.
            Το δεύτερο Β΄ μέρος περιλαμβάνει την δεύτερη δεκαετία  (1990 –1999) (σ.σ. 49-80.Στο ενεργητικό της Εταιρείας ανήκουν καθ’ όλην αυτήν την περίοδον:
            Η παρουσία εναργής και δυνατή στους πνευματικούς κύκλους της πόλεως, εκδόσεις λογοτεχνικών κειμένων, διενέργεια Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, έκδοση Ψηφισμάτων της Εταιρείας προς υπεράσπιση δικαίων αυτοδιαχειρίσεων των λαών. Λεπτομερώς περιγράφονται οι δραστηριότητες της Εταιρείας που πλαισιώνονται από φωτογραφίες μελών-ομιλητών στα φιλολογικά βραδινά της περιόδου αυτής.
            Το Μέρος Γ΄ ήτοι Η τρίτη δεκαετία (2000-2009) (σ.σ. 83-130) περιλαμβάνει έκδοση του ετήσιου Ανθολόγιου με καταχωρήσεις μελετημάτων, ποιημάτων δοκιμίων ,μελών της Εταιρεία. Η περίοδος αυτή επίσης αναφέρεται στους εορτασμούς επετείων για το έτος Σολωμού και Παλαμά με σειρά ομιλιών και οργάνωση εκθέσεως βιβλίου μελών της Εταιρείας στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού.
            Το Δ΄ Μέρος ήτοι η εξαετία (2010-2015)(σ.σ. 131-188) έχει όντως να παρουσιάσει έξοχες δράσεις και δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες μελών της Εταιρείας με πολύ ενδιαφέροντα θέματα απονομές βραβείων και τιμητικών διακρίσεων των αποτελεσμάτων του ποιητικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Εταιρεία μεταξύ των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της Ν.Δ. Ελλάδος στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτής συγκαταλέγονται τα αποτελέσματα Γ΄ Ποιητικού διαγωνισμού στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών κ.λπ.
            Το πόνημα εν συνεχεία κάμνει μνεία της εγκυκλίου από 12-5-2011 του προέδρου Λεωνίδα Μαργαρίτη προς τα μέλη της Εταιρείας και συνεργάτες του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ» εξεδόθησαν 17 τόμοι πολυσέλιδοι(από 2004-2010. Οι τόμοι αυτοί συμπεριλαμβάνουν ενδιαφέροντα κείμενα μέσα στις 4.352 σελίδες των, ήτοι Ποίηση, Διήγημα, Νουβέλες, Δοκίμια ,Μελέτες ,Θεατρικά, Κριτικές Βιβλίων συνεντεύξεις κ.λπ
            Σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Εισαγωγικό σημείωμα του 1ου τεύχους ο πρόεδρος Λ. Μαργαρίτης τα εξής  μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε στη νέα περίοδο έκδοσης του περιοδικού μας «ΑΧΑΪΚΑ» να εξασφαλίσουμε, όσα εξαρτάται από εμάς, μια σταθερή πορεία του μέσα στο χρόνο, είναι όργανο των συμφερόντων  όλων των απανταχού της Γης Αχαιών, για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αχαΐας»(σελ.144)
            Η κατάργηση του θεσμού των Νομαρχιών ανέστειλε τη συνέχιση  της εκδόσεως  των «ΑΧΑΪΚΩΝ».
            Περιγράφονται ακόμη, πολλές δραστηριότητες της Εταιρεία εν συνεχεία εις διαφόρους τομείς για τα έτη 2012,2013.2014,2015.
            Στο τέλος του βιβλίου καταχωρίζεται αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων (σ..189-196) και περατώνεται η συγγραφή με τον πίνακα περιεχομένων(σ.197-200)
΄Έχει πολλά προτερήματα το βιβλίο αυτό:Αποδίδει ανάγλυφη την εικόνα 35 χρόνων δράσεως και δημιουργίας. Η ευσυνειδησία των συγγραφέων του βιβλίου είναι πρόδηλη. Οι εικονογραφήσεις που πλαισιώνουν τον τόμο  είναι εντυπωσιακές και επιτυχείς ως προς τα πρόσωπα(ομιλητές και μέλη της Εταιρείας)
            Είναι αξιανάγνωστο το όλον έργον και αξιοσπούδαστο. Δέον να σημειωθεί ότι η έκδοση του έργου έγινε με δαπάνες της Αμαλίας Κουσαδιανού στη μνήμη της μητέρας της Αναστασίας Γ. Κουσαδιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου