ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΗΛ-FAX.:2610322.901
e-mail:leomargaritis@gmail.com
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΑΝΑΡΗ 46 26222
ΠΑΤΡΑ



Πάτρα 12-5-2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5η
Προς όλα τα μέλη της Εταιρείας
και συνεργάτες του περιοδικού «ΑΧΑΙΚΑ»







Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από εισήγησή του προέδρου μας ως νομαρχιακού συμβούλου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχθηκε παμψηφεί την πρότασή του για επανέκδοση του περιοδικού που εξέδιδε ομάδα συμπολιτών μας υπό την επιμέλεια του πρώτου προέδρου της Εταιρείας μας αείμνηστου Κώστα Τριανταφύλλου με τον τίτλο «ΑΧΑΙΚΑ»
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο του 2004 ενώ το τελευταίο (17ο ) λίγο πριν από το Νοέμβριο του 2010. Σ’ αυτά τα χρόνια στις 4.352 σελίδες του περιοδικού εμφανίσθηκαν ισόρροπα παλιοί και νέοι συγγραφείς. Η ποίηση, το διήγημα ,η νουβέλα, το χρονικό το δοκίμιο η μελέτη, το θέατρο, η κριτική βιβλίου θεάτρου και εικαστικών τεχνών, τα σχόλια και τα σημειώματα και τα βιβλιογραφικά δελτία οι έρευνες οι συνεντεύξεις οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί και άλλα πολλά αποτελούν τα είδη που γεμίζουν τους 17 τόμους του περιοδικού.
Ο πρόεδρός μας επιμελητής της έκδοσης συνέταξε και καταχώρησε στο 16ο τεύχος πίνακα των θεμάτων που φιλοξενήθηκαν στα 15 τεύχη του κατά συγγραφέα. Έτσι έχουμε πλήρη ενημέρωση για τους συνεργάτες του περιοδικού και για τη συνολική συγγραφική προσφορά καθενός που έχει συμπεριληφθεί στις σελίδες του.
Το περιοδικό της πρώτης περιόδου είχε λιγότερες σελίδες(72) την δε επιμέλειά του είχε ο αείμνηστος ιστορικός της Πάτρας Κώστας Τριανταφύλλου και κυκλοφορούσε με την αρωγή του εκ Λεχαινών Μενελάου Ιωαν. Κυριακοπούλου. Κυκλοφόρησαν από το 1937 έως και το 1940 συνολικά 15 τεύχη ενώ ένα ακόμη που τυπώθηκε το 1943 (16ο) και ήταν αφιερωμένο στον Εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά κατασχέθηκε από τις αρχές Γερμανικής κατοχής.

Τα σχόλια του τοπικού τύπου και άλλων λογοτεχνικών περιοδικών της Αθήνας για το περιοδικό μας της εποχής εκείνης αλλά και της πρόσφατης ήταν επαινετικά μέχρι ενθουσιώδη.
Είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε μαζί με το σύγχρονο αφιερωμένο στον Κωστή Παλαμά πανηγυρικό τεύχος (14ο ) και το (16ο )τεύχος που κατασχέθηκε και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Στον εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τεύχους της νέας περιόδου μεταξύ άλλων ως υπεύθυνος έκδοσής του, ο πρόεδρός μας σημείωνε και τα εξής:
«Ελπίζουμε στη νέα περίοδο έκδοσης του περιοδικού μας «ΑΧΑΙΚΑ» να εξασφαλίσουμε όσο εξαρτάται από εμάς, μια σταθερή πορεία του, μέσα στο χρόνο. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι όργανο κανενός και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων, είναι όργανο των συμφερόντων όλων των απανταχού της γης Αχαιών, για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αχαΐας»
Mετά την κατάργηση όμως του θεσμού της Νομαρχίας η οποία συνέπεσε με την εκδήλωση συμπτωμάτων ηθικής κρίσης που είχε ως συνέπεια και την οικονομική , η έκδοση του περιοδικού φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες του φορέα της Περιφέρειας , να σημειώσουμε ότι δεν έχουν εισέτι εξοφληθεί τα έξοδα έκδοσης του τελευταίου (17ου) τεύχους.
Δεν θεωρούμε πως θα πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά το τέλος του περιοδικού .
Απευθυνόμεθα στα μέλη μας και γενικότερα στους συνεργάτες του περιοδικού, και τους φίλους να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της συνέχισης ενωμένοι σε μια κοινή προσπάθεια
Είναι κρίμα κάτι που με μεράκι ξεκίνησε να τερματίσει εξ αιτίας της αδιαφορίας κάποιων υπευθύνων.
Σας καλούμε και περιμένουμε να κάνουμε μαζί αυτή τη φορά, μια νέα αρχή με στόχο τη συνέχεια του περιοδικού μας αναλαμβάνοντας τόσο την ηθική-πνευματική όσο και αναλογικά, την οικονομική στήριξη έκδοσης του.
Ο πρόεδρός μας ως επιμελητής έκδοσης του περιοδικού θεωρεί εαυτόν επιστρατευμένο σ’ αυτή την προσπάθεια. Σας καλούμε για την αποστολή συνεργασίας σας μαζί με την αναλογία του κόστους των σελίδων των κειμένων σας κάτι που θα αποτελέσει και πνοή ζωής και ανανέωσης για μια τρίτη περίοδο του περιοδικού μας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης Μάρθα Βασκαντήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου