XΩΡΙΟ 650 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Στην περιοχή του κάμπου της Ηλείας ένα χωριό που αρχικά έφερε το όνομα τούρκου τσιφλικά και σήμερα φέρει όνομα φυτού που ευδοκιμεί εκεί διακρίνεται για μια πρωτοτυπία του.
Μια πινακίδα που έχει τοποθετηθεί επί της επαρχιακής οδού από την οποία απέχει 1,5 χιλιόμετρο αναγράφεται εκτός από την ονομασία του χωριού η απόστασή του από την επαρχιακή οδό καθώς και ο αριθμός των κατοίκων του. Η πινακίδα σημειώνει το όνομα του χωριού τo1,5 χλμ 650 κάτοικοι.
Είναι κάτι το πρωτοφανές, .Σε πινακίδα οδού να σημειώνεται πέραν της χιλιομετρικής απόστασης και ο αριθμός των κατοίκων.
Είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός μίας πόλης ακόμη και μίας χώρας δεν είναι ποτέ σταθερός, είναι ένα μέγεθος διαρκώς αυξομειούμενο .Οι γεννήσεις, οι θάνατοι ,οι μεταδημοτεύσεις και μεταναστεύσεις αλλά και οι εποικισμοί το μεταβάλλουν.
Οι Κυβερνήσεις για τους προγραμματισμούς , για τις κρατικές επιχορηγήσεις των Δήμων διενεργούσαν ανά δεκαετία απογραφές του πληθυσμού ολόκληρη τη χώρα , γεωγραφικό διαμέρισμα και πόλη..
Όμως οι πινακίδες με το ίδιο περιεχόμενο, με τα προαναφερθέντα στοιχεία εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού, και πλησίον της καθέτου , που οδηγεί στο χωριό, συνεχίζει να παραπληροφορεί τους διερχομένους χρόνια τώρα , σε πείσμα των αποτελεσμάτων των απογραφών. Συνεχίζει να διαλαλεί ότι ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 650 κάτοικοι.
Αυτή η πρωτοτυπία , έργο κάποιου κοινοτάρχη μας υποχρεώνει σε κάποιες σκέψεις.
Υπάρχει ενδεχόμενο άραγε οι κάτοικοι να εξασφαλίζουν χρόνια τώρα ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων; Δηλαδή σε περιπτώσεις θανάτων, μεταδημοτεύσεων και ξενιτεμών να κινούν αμέσως και εντός του έτους ,το μηχανισμό αναπαραγωγής και αντικαταστάσεως με ισάριθμες γεννήσεις και εποικισμούς;
Κάτι παρόμοιο θα αποτελούσε σενάριο μάλλον επιστημονικής φαντασίας.
Ο Κοινοτάρχης που φρόντισε να τοποθετηθεί η πινακίδα είχε άραγε τη φιλοδοξία να πληροφορεί τους διερχόμενους ότι υπηρετεί 650 κατοίκους και ηγείται ενός μεγάλου χωριού;
Θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει το περιεχόμενο της πινακίδας, διαφορετικά, πως το χωριό έχει μόνο 650 κλίνες και είναι πλήρεις, συνεπώς ο πιθανός επισκέπτης καλό θα είναι να αναζητήσει κλίνη, σε ξενοδοχείο πλησιέστερης πόλης.
Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και το ενδεχόμενο του προειδοποιητικού χαρακτήρα της πινακίδας , ότι δηλαδή θα πρέπει να υπολογίζει ο επισκέπτης ή τυχόν επίβουλος εχθρός, πως έχει να κάνει με δύναμη 650 πολιτών.
Όμως ας σοβαρευτούμε , και ας ανατρέξουμε στις απογραφές των προηγούμενων δεκαετιών που αφορούν το συγκεκριμένο χωριό για να επαληθεύσουμε ή να διαψεύσουμε το περιεχόμενο της πινακίδας.
Στις απογραφές αυτές το χωριό είχε το 1971 , 678 κατοίκους ,το 1981 , 621 και το έτος 1991 ,645 κατοίκους.
Πρόθεσή μας δεν είναι να λοιδορήσουμε τους κατοίκους χωριού που παρουσιάζει αυτή την πρωτοτυπία, άλλωστε σ΄ αυτό ζούν και δραστηριοποιούνται γνωστοί, φίλοι, και συγγενείς, αλλά να επισημάνουμε το άστοχο του πράγματος.
Όσοι κατάγονται από τη συγκεκριμένη κοινότητα θα αναγνωρίσουν το χωριό τους. Καλό είναι, προκειμένου να αρθεί αυτή η κακόγουστη εικόνα-εντύπωση που αποκομίζει κάθε διερχόμενος που βλέπει την πινακίδα να ζητήσουν την αντικατάστασή της με μια αντίστοιχη κρατικής αρχής όπως συνήθως συμβαίνει με κοινότητες που δεν έχουν επαφή με εθνική ή επαρχιακή οδό.
Καλό είναι και τα ίσως ασήμαντα για πολλούς άστοχα πράγματα να διορθώνονται μέσα από καλόπιστες έστω και με χιούμορ και σκωπτικό πνεύμα επισημάνσεις για να μη συνεχίζονται τα δυσμενή σχόλια για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου