ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Ι.Κ.Α.ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Είχα την ευκαιρία να παραστώ την περασμένη Κυριακή στη αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαστούνης, μετά από πρόσκληση του κ. Δημάρχου Πηνειού στη λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσε για να συζητήσει-καταγγείλει την κατάργηση των δύο Παραρτημάτων του Ι.Κ.Α. στις πόλεις Γαστούνης και Βαρθολομιού.
Μετά από μια εισαγωγή της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε κεντρική εισήγηση του θέματος από το Δήμαρχο κ. Καστρινό. Μετά τις ύβρεις που είχε εξαπολύσει στη Διοίκηση του Ι.Κ.Α. στις οποίες αναφέρθηκε και μίλησε για «αληταριό» των υπευθύνων και την έκφραση θλίψης εκ μέρους του Διοικητή για τις δηλώσεις αυτές, ο Δήμαρχος υποχρεώθηκε να πάρει πίσω τις υβριστικές φράσεις και να μιλήσει για mea culpa.
Βρέθηκα στην αίθουσα και ένοιωσα πως οι άνθρωποι που αποτελούσαν την ομήγυρη είχαν μόλις καταφθάσει από άλλη χώρα .
Φαινόντουσαν να αγνοούν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας έπειτα από τους δυσμενείς όρους δανεισμού της τους οποίους υποχρεώθηκε να δεχθεί αλλά και τη σκληρή εισοδηματική πολιτική που πιέζεται να ακολουθήσει. Μια πολιτική μείωσης των εξόδων και περιστολή των εν γένει δημοσίων δαπανών.
Ο κ. Δήμαρχος στην εισήγησή του έκανε μνεία και επανέλαβε κατά κόρον πως έχουμε Δημοκρατία και μπορεί κανείς να εκφράζεται ελεύθερα. Όμως ο ίδιος μετά την εισήγηση του, δεν αρκέσθηκε να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των πολιτικών και στο τέλος να κάνει κάποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις κι ακόμη να προτείνει σχέδιο ψηφίσματος αλλά κάνοντας χρήση του προνομίου κατοχής της μικροφωνικής συσκευής δεν επέτρεπε στην ουσία στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να διευθύνει τη συζήτηση αλλά εκείνος έδινε και έπαιρνε το λόγο αλλά και οσάκις κάποιες απόψεις δεν του ήσαν αρεστές απαντούσε ο ίδιος διατυπώνοντας σε έντονο τρόπο τις απόψεις του ή διέκοπτε τον ομιλητή η τον πίεζε να σταματήσει την ομιλία του. Αυτής της μεταχείρισης έτυχα κι εγώ αφού με την πρώτη κουβέντα που είπα έδειξε την αντίθεσή του και την απαρέσκειά του στα όσα άρχισα να καταθέτω με την ολιγόλεπτη ομιλία μου.
Προφανώς τον κ. Δήμαρχο θα έπρεπε να τον απασχολεί ένα και μόνο ζήτημα υποθέτω, η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο ίσως και να ιδρύθηκαν τα δύο Παραστήματα του Ι.Κ.Α. σε Βαρθολομιό και Γαστούνη και να μην ήταν αποτέλεσμα του καθεστώτος «κατόπιν ενεργειών μου κ.λ.π. κ.λ.π.»Αν έτσι είχαν τα πράγματα θα έπρεπε τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου να έχουν εξεγερθεί και να είχαν κηρύξει κατά μέτωπο πόλεμο κατά του Ι.Κ.Α. που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί τους πολίτες. Έπρεπε να έχουν αξιώσει την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων όπως π.χ. όταν κάποιος πήγαινε να ζητήσει μια ασφαλιστική ενημερότητα ,ή ένα πιστοποιητικό περί των ημερών ασφάλισης και όφειλε να περιμένει πάνω από δέκα και πλέον ημέρες. Αν δε κατέθετε αίτηση για συνταξιοδότησή του, έπρεπε να περιμένει χρονικό διάστημα πέραν του έτους.
Αυτά είναι ζητήματα που θα με έπειθαν να ταχθώ αλληλέγγυος με την αγωνιστικότητα του Δημάρχου. Εάν αυτά είναι δυνατόν να εκλείψουν η κατάργηση των παραρτημάτων δεν θα είχε ουδεμία επιβάρυνση ούτε θα ήταν κόπος για τον ασφαλισμένο να συναλλαχθεί στο Υποκατάστημα της Αμαλιάδος ή και Πύργου. Αλλά και το Ι.Κ.Α. δεν μας έχει πείσει μέχρι τώρα , ότι θα δοθεί νέα πνοή και νέο σύστημα και ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση από την κατάργηση. Θα μας έπειθε εάν είχε αρχίσει την εφαρμογή μελετημένου και αποτελεσματικού συστήματος μηχανοργάνωσης, απλούστευσης των διαδικασιών χορηγήσεων των όποιων αιτουμένων εγγράφων αλλά και της σύντμησης του απαιτούμενο χρόνου για την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων.
Οι μέχρι σήμερα υπάρχουσα διοικητική δομή του Ι.Κ.Α. δεν μας πείθει πως οι καταργήσεις των παραρτημάτων να επιφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην όλη λειτουργία των υπηρεσιών του και στην αποτελεσματικότητα παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Είναι γεγονός ότι το Έθνος των συνδικαλιστών και των αναπήρων θα πρέπει να αποτελέσει κακό παρελθόν τόσο για τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Θα πρέπει κάποτε να κυριαρχήσει η άποψη πως η κοινωνία μας δεν αποτελείται από αλληλοσπαρασόμενες αγέλες ζώων. Πρέπει να οικοδομηθεί μια κοινωνία αλληλεγγύης με σεβασμό προς το δικαίωμα του άλλου που είναι ίσο με το δικό μας και ποτέ υποδεέστερο.
Ο κ. Δήμαρχος Πηνειού που επικαλείται κακά κόρον το πολίτευμα της Δημοκρατίας πρέπει να αποδεικνύει καθημερινώς και όχι μόνο στα λόγια ότι την πιστεύει και πολύ περισσότερο ότι την υπηρετεί. Οι βουλευτές που παρέστησαν υποκριτικά φερόμενοι επεχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες στη Διοίκηση του Ι.Κ.Α. ενώ οι ίδιοι, ορισμένοι είχαν και κυβερνητική θητεία καμώνονταν ότι δεν ξέρουν τίποτε για το φόνο, την οικονομική καταβαράθρωση όχι μόνο του Ι.Κ.Α. αλλά της χώρας ολόκληρης. Οι οργισμένες δηλώσεις περί « κατσαπλιάδων» ανήκουν σε άλλες εποχές που ο λαός και η ιστορία της έχει καταδικάσει τελεσίδικα. Κάποιοι ξεχνούν εύκολα ας ελπίσουμε να μη ξεχνάει και ο λαός…

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου