ANAΓΚΑΙΑ Η ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ

ANAΓΚΑΙΑ Η ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη
Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Μετά την περάτωση και των εργασιών αγιογράφησης του ναού του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, λήγει ουσιαστικά η θητεία της Επιτροπής Ανεγέρσεως. Θεωρώ πως ωρίμασε πλέον το ζήτημα για να συζητήσουμε την αναγκαιότητα αλλαγής του καθεστώτος που διέπει μέχρι σήμερα το Ναό έτσι ώστε από ενοριακός να μετατραπεί σε ίδρυμα- προσκύνημα παρόμοιο με τα ανά την επικράτεια λειτουργούντα Ιδρύματα (Παναγίας Τήνου, Μυρτιδιώτισσης κ.α.).
Θα υπενθυμίσουμε και θα επικροτήσουμε παλαιότερη προγραμματική δήλωση του Σεβασμιότατου μας κ. κ. Χρυσοστόμου ο οποίος είχε εκφράσει τη βούλησή του για την υλοποίηση του αιτήματος. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και εκείνους που πρώτοι έριξαν την ιδέα. Το ζήτημα ξεκίνησε η Επιτροπή Αγώνα Άνω Πόλεως με επικεφαλής τους αείμνηστους Χρήστο Τζούτη και Πολύκαρπο Πετσίνη και τη Διοίκηση της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών υπό την προεδρία μου, οι οποίοι με το από 20 Σεπτεμβρίου 1990 υπόμνημα τους ζήτησαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη συζήτηση του αιτήματος Ιδρυματοποιήσεως του Ναού του Πολιούχου μας κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου.
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν σημείωναν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Mε τη λειτουργία του ναού ως Ιδρύματος και με σώφρονα και συνετή διαχείριση των πόρων του θα είναι δυνατή η βοήθεια των πασχόντων συμπολιτών μας και των απόρων πολυτέκνων».
Το αίτημα δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο αν και η ανέγερση του ναού του πολιούχου μας ήταν υπόθεση ολόκληρου λαού της πόλης.
Μετά την εξέλιξη αυτή η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών με την από 4-8-1992 επιστολή της στον τότε Μητροπολίτη Πατρών κηρό Νικόδημο έθεσε το αίτημα της συστάσεως Ιδρύματος .
Ο Σεβασμιότατος με το υπ’ αρίθ. πρωτ. 676/10-8-1992 έγγραφό του δεν απέρριψε την πρόταση , πλην δήλωσε, πως η μετατροπή του Ι. Ναού σε ίδρυμα γίνεται με Νόμο και ότι το ζήτημα είναι της αρμοδιότητας της Ιεράς Συνόδου , εις την οποίαν δυνάμεθα, όπως έγραφε, να παραπέμψουμε και το αίτημά σας.
Με νεώτερη επιστολή της η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών (20-5-1993) προς το Σεβασμιότατο επανέφερε το ζήτημα και τον παρακαλούσε να την πληροφορήσει εάν παρέπεμψε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, όπως είχε υποσχεθεί ,πλην ουδεμιάς απαντήσεως έτυχε.
Το Φεβρουαρίου του έτους 1995 με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου ζήτησα τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο πλην όμως υπήρξε διαφωνία του Δημάρχου η οποία δεν επέτρεψε τη συζήτηση .
Μετά από ένα σχεδόν χρόνο κατέθεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ερώτηση (Α.Π. 420α/17-5-1996)που αφορούσε το ίδιο ζήτημα η οποία συζητήθηκε την 22-5-1996 χωρίς να δοθεί ουσιαστική απάντηση
Παρά την υποβάθμιση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» προς τιμήν της ,θεωρώντας το ζήτημα σημαντικό για την πόλη, άνοιξε τις στήλες της σε ένα «Βήμα Διαλόγου» . Ο διάλογος άρχισε στις 28-6-1996 και περατώθηκε την 7-7-1996.
Στο διάλογο αυτό διατυπώθηκαν πάρα πολλές θετικές και ελάχιστες μα και υποκινούμενες αρνητικές απόψεις για τη σύσταση ιδρύματος.
Θετικές απόψεις διατύπωσαν: Ο τότε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημερινός Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος και απέστειλε έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο με το οποίο επανέφερε το αίτημα της μετατροπής του ναού σε Ίδρυμα,o τότε Βουλευτής και τέως Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δ/ντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αείμνηστος Ιωάννης Χατζηφώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Μαργαρίτης ,οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος της Ν.Δ. και Δημήτρης Σκαμνάκης του ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός Θεολόγος-Φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, ο αείμνηστος συμπολίτης καθηγητής Θεολογίας Νικόλαος Ζήκος, κ. α.
Ίσως χρειάζεται μετά τη λήξη της θητείας της Επιτροπής Ανεγέρσεως μια νέα συζήτηση του ζητήματος σε επίπεδο πλέον των συναρμοδίων φορέων Εκκλησίας και Πολιτείας . Θεωρούμε πως ήδη είναι ώριμο το ζήτημα και είναι αναγκαίο να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες κυρίως εκ μέρους του Μητροπολίτη μας ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα παύσει ο ίδιος να προεδρεύει της διοικήσεως, του υπό σύσταση ιδρύματος όπως και σήμερα εποπτεύει υπό την ποιμαντορία του τον Ιερό Ναό.
Μόνο εάν θέλουμε να ξαναζήσουμε καταστάσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου που είχαν γίνει στο παρελθόν. Μόνο εάν δεν θέλουμε τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα αλλά και τη χρηστή διαχείριση των εσόδων του. Μόνο εάν δεν επιθυμούμε να συμβάλουμε στη βοήθεια πασχόντων και ενδεών. Μόνο όταν δεν μας αρέσουν η εποπτεία και ο έλεγχος των ιδρυμάτων . Τότε μόνο δεν πρόκειται να προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία Ιδρύματος στο Ναό του Πολιούχου μας.
Ο λαός των Πατρών που ένα αιώνα αγωνίσθηκε και από το υστέρημα του προσέφερε να οικοδομηθεί ένα παρόμοιο μνημειώδες προς τιμήν του Πρωτοκλήτου έργο, θέλουμε μα πιστεύουμε ότι πρώτος εκείνος θα πρέπει να έχει λόγο στα της λειτουργίας του και αποτελεσματικότερης αξιοποιήσεως των όποιων ωφελημάτων του για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου