ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ


Παρουσία   του εκπροσώπου του  Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου του  τέως Νομάρχη  Δημήτρη Κατσικόπουλου,  του τέως  Δημάρχου Πατρέων   Ανδρέα Καράβολα , λογοτεχνών, συγγραφέων και πολλών φιλότεχνων συμπολιτών γιορτάσθηκε και φέτος την περασμένη Δευτέρα(17/12)   στα πλαίσια των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ  ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη .
 Η γιορτή   είχε καθιερωθεί μεταπολεμικά   από τον  αείμνηστο Πρόεδρο της Διακιδείου Σχολής  Κώστα Τριανταφύλλου και  γιορτάζονταν   στις   17 του Δεκέμβρη  κάθε χρόνου.  Τότε οι επιζώντες  απόμαχοι του πολέμου του 40  ξετύλιγαν  τις αναμνήσεις τους  και ιδιαίτερα  εκείνου  του  τριήμερου των μαχών(15-17 Δεκεμβρίου 1940)  στις οποίες χύθηκε πολύ αίμα των παιδιών  του  12ο Σύνταγμα Πεζικού  για την κατάληψη του ζωτικής σημασίας για την προέλαση των στρατευμάτων μας  προς απώθηση των Ιταλικών δυνάμεων  υψώματος  613.
          Στην αρχή  της εκδήλωσης ο  Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Καρνάρος έκανε εκτενή αναφορά στο έργο και στην προσφορά του  εμπνευστή και οργανωτή της γιορτής αείμνηστου πρώτου πρόεδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Κώστα Τριανταφύλλου  που έφυγε για τα επέκεινα πριν ακριβώς δέκα χρόνια ενώ συμπληρώθηκαν  φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του.
           Ακολούθως το λόγο έλαβαν κατά σειρά ο ιστορικός συγγραφέας καθηγητής Βασίλης Λάζαρης και ο συμπολίτης δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας οι οποίοι παρουσίασαν το τελευταίο βιβλίο του συμπολίτη συγγραφέα, Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδα Μαργαρίτη με τον τίτλο: «ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»
       Το βιβλίο αυτό  όπως  ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές    περιέχει  σημειώσεις-αναμνήσεις και επιστολές  του αειμνήστου πολεμιστή πατέρα  του συγγραφέα που κι εκείνος  αφού  αποχαιρέτησε   την μόλις προ ωρών νεαρή σύζυγό του (γάμος 27-10-1940)  πήρε τον ανηφορικό δρόμο του καθήκοντος για  υπεράσπιση  βωμών και  εστιών. Έκανε  δηλαδή το δικό του «κατά μόνας γαμήλιο Ταξίδι στο μέτωπο».Διάβασαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου  και αναφέρθηκαν  στις μέρες και  τις ώρες που έζησε ο πολεμιστής Γεώργιος Μαργαρίτης  κάτω από το φάσμα του θανάτου  τις οποίες ο ίδιος περιγράφει με τα δικά του  απλοϊκά γράμματα. Οι ομιλητές ξαναζωντάνεψαν τα όσα περιγράφει ο πολεμιστής Γ. Μ. όπως άλλωστε σημειώνει ο ίδιος   με παραστατικότητα   και με χαρακτηριστικό  χιούμορ που  διακρίνει στις περιγραφές του , τα όσα έζησε και τα όσα μπόρεσε να προσφέρει στον αγώνα  του 40.

Τέλος το λόγο έλαβε ο συγγραφέας-επιμελητής του βιβλίου Λεωνίδας Μαργαρίτης ο οποίος αρκετά συγκινημένος ευχαρίστησε τους ομιλητές-παρουσιαστές του βιβλίου   και προσέφερε  στους  παριστάμενους από   ένα αντίτυπο του βιβλίου, προσφορά  όπως τόνισε στη μνήμη του πολεμιστή  πατέρα του Γεωργίου Μαργαρίτη, ενώ  τους προσκάλεσε στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε  στον προθάλαμο  της βιβλιοθήκης για ένα τσίπουρο με σταφίδα και αμύγδαλα, ποτό  και ξηροί  καρποί  που προσέφεραν στους πολεμιστές του 40 οι Βόρειο-Ηπειρώτισσες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου