ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ



ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ
                     Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
Στο παρελθόν(6-12-2008) είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο σημείωμά μου με τίτλο: «Ερωτήματα για πολλούς αποδέκτες». Στα ερωτήματα που είχα θέσει    και απευθύνονταν σε υπευθύνους θεσμικούς φορείς, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει σε κανένα από τα πολλά   ερωτήματα μου. Ακολούθησε ένα δεύτερο άρθρο μου  με τίτλο: «ΕΙΝΑΙ ΚΩΦΑΛΑΛΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ;» χωρίς κανενός να ιδρώσει τo αυτί  και χωρίς να νοιώσει την ανάγκη να αντιδράσει.
  Σε ένα από τα ερωτήματα εκείνα με μικρή καθυστέρηση! απάντησε ο Δήμος Πατρέων με ένα ιδιόρρυθμο και πρωτότυπο τρόπο. Τοποθέτησε πάνω σε ένα πάσαλο στηριγμένο στη σιδερένια περίφραξη του οικοπέδου μια πινακίδα από λαμαρίνα  που πληροφορεί τους διερχομένους ότι το όπισθεν της οικόπεδο  αποτελεί κοινόχρηστο χώρο.
 Για όσους  δεν διάβασαν τα ερωτήματα που είχα θέσει στο σημείωμα εκείνο ή δεν τα ενθυμούνται μιας και από τότε έχουν περάσει  τέσσερα ολόκληρα χρόνια  παραθέτω μόνο  ένα από αυτά που έχει σχέση με το οικόπεδο το οποίο αφορά η πινακίδα.
 Ρωτούσα τότε: «Μπορεί ο Δήμος Πατρέων να μας διευκρινίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδαφικού τριγώνου που περικλείεται από τους δρόμους Παπαφλέσσα, ΟΣΕ και Ακτή Δυμαίων; Είναι ιδιοκτησία του Δήμου ; Είναι του Ναού του Αγίου Ανδρέου; Είναι χώρος πρασίνου; Είναι κοινόχρηστος χώρος; Υπάρχει προοπτική αξιοποίησής του; Είναι δυνατόν ο χώρος αυτός να καθαρίζεται και να μην παρουσιάζει την εικόνα που έχει σήμερα;».
Τελικά στο  ερώτημά μας αυτό ασφαλώς λίγο καθυστερημένα μας απάντησε ο Δήμος Πατρέων  πρόσφατα με την τοποθέτηση της  παραπάνω  πινακίδας.
Όμως  για τους μη ειδικούς σε  νομικούς  όρους  και διατάξεις,  κοινόχρηστοι χώροι, είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή  χρήση με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
 Ευθέως ανακύπτει το ερώτημα του κάθε πολίτη στο πως μπορεί ένας χώρος να χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος και να είναι  περιφραγμένος και γεμάτος άγρια χόρτα.
  Από την ίδια του την κατάσταση ο χώρος  αναιρεί το νόημα και τη σημασία της πινακίδας που τοποθέτησε πρόσφατα ο Δήμος.
 Μήπως ο Δήμος έχει κατά νου  να  απαλλάξει την περιοχή από τους  μονίμως καλύπτοντας  τη θέα του περικαλλούς  Ιερού Ναού του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου ευκάλυπτους (μάλλον περί δυσκάλυπτων δένδρων πρόκειται)  και να φυτέψει φυλλοβόλα, χαμηλού ύψους  ,  θάμνους και άνθη και να μετατρέψει τον κοινόχρηστο αυτό  χώρο σε πραγματικό  πάρκο αναψυχής προς κοινή χρήση;Eτσι ώστε να  λείψει η ασχήμια  των περιφράξεων και των σκουπιδιών, καταστάσεως  που δεν συνάδει με ένα θρησκευτικό λατρευτικό μνημείο όπως είναι ο   μεγαλοπρεπής  Ιερός  Ναός του Πολιούχου μας…










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου