ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

           ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
(8 ΜΑΡΤΙΟΥ)
Λεωνιδα Γ.Μαργαριτη Επιτ.Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Η 8 Μαρτίου  κάθε  χρόνου είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τα δικαιώματά της.  Έχει  αναφορά  στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα  στην Ευρώπη και Αμερική  όταν αξίωναν  ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας  και δικαίωμα ψήφου.
 Η Διεθνής αυτή ημέρα καθορίσθηκε από τον ΟΗΕ. το 1977  ο οποίος  προσκάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου για γιορτάζουν τη μέρα αυτή για τα δικαιώματα των γυναικών. Η σημερινή  γιορτή θεωρούμε πως   καθιερώθηκε για να θυμίζει τις υποχρεώσεις  όλων  απέναντι στη γυναίκα. Να θυμίζει ,το σεβασμό και την αγάπη  που οφείλουμε όλοι  στο πρόσωπό της   και ποια θα πρέπει να είναι η   στάση  της   κοινωνίας για τη  δικαίωση των αγώνων της και  για  ισότιμη αντιμετώπιση της  από όλους.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών  διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης τους, καθώς και να εορτάσουν  τα επιτεύγματα τους.
Οι γυναίκες δίνουν  καθημερινά το παρών τους   και αξιώνουν  την ανάλογη τιμή  όλες τις μέρες του χρόνου.
           Μαζί τους ας γιορτάσουμε  κι εμείς το σπάσιμο των προκαταλήψεων που καταδυνάστευαν χρόνια τώρα τις γυναίκες. Ας χαρούμε  τις κατακτήσεις τους και   τις επιτυχίες τους ,ας αγωνιστούμε μαζί τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και ας σταθούμε πλάι   σ’ όλες   τις καταπιεσμένες γυναίκες του κόσμου.

             Αυτή τη μέρα  γιορτάζει  η Γυναίκα Μητέρα, η Γυναίκα σύντροφος, η Γυναίκα  αδελφή, η Γυναίκα  κόρη, η Γυναίκα  ερωμένη η Γυναίκα σύμβολο θυσίας.

             Ας τη γιορτάσουμε κι εμείς  σα  Μητέρα, την πιο γλυκιά μορφή  του σύμπαντος κόσμου, σα σύντροφο, συνοδοιπόρο συμμέτοχο στη δημιουργία της ζωής ,στο μοίρασμα της  λύπης και  της χαράς, σαν αδελφή  του ονείρου, της αναζήτησης, της εχεμύθειας, των μυστικών της εφηβείας.

             Ας τη γιορτάσουμε σαν φίλη, στις ώρες του πόνου της χαράς και του έρωτα σαν ιέρεια του πάθους, του πόθου, της χαράς και της λύτρωσης, σαν κόρη, μικρή αγαπημένη, κρυφή απαντοχή,  της ζωής τη συνέχεια.
          
          Η Γυναίκα αποτελεί   μύθο και  σύμβολο.  Τροφός  γενεών. Ανέδειξε Μύστες, Ήρωες, Επιστήμονες, Στρατηλάτες,  της Ειρήνης και της Ευημερίας.

           Η γυναίκα υπήρξε  και παραμένει το στήριγμα για κάθε σημαντικό  άντρα αλλά και για κάθε ταπεινό εργάτη.

          Ας γιορτάσουμε τις γυναίκες που έγιναν φωτεινά παραδείγματα  στη διαδρομή των αιώνων και ας δώσουμε επί τέλους στη Γυναίκα  τη θέση που της αρμόζει μακριά από ποσοστώσεις , μικρόψυχα μερίδια  στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

          H γυναίκα είναι και πρέπει να παραμείνει ίση και ισότιμη δίπλα στον άντρα. Δεν μπορεί  το φύλο της να  αποτελεί αιτία κοινωνικού ή πολιτικού αποκλεισμού της.

          Στη σημερινή μέρα της γιορτής της, νοιώθουμε την ανάγκη να τις απευθύνουμε  ένα  εγκάρδιο χαιρετισμό με τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά:

          « Χαίρε, , Γυναίκα Εσύ, Αθηνά ,Μαρία Ελένη, Εύα.
          Να η ώρα σου. Τα ωραία φτερά δοκίμασε και ανέβα
          καθώς είσαι ανάλαφρη και πια δεν είσαι σκλάβα
          προς τη μελλούμενη άγια γη πρωτύτερα εσύ τράβα
          κι ετοίμασε τη νέα ζωή, μιας νέας χαράς υφάντρα
          κι ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί τον άντρα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου