ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ




 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "ΤΟ ...ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Ιστορία και...Ιστορίες"


Το καρναβάλι της Πάτρας της Πάτρας αποτελεί για την πόλη των Πατρών μια πάνδημη λαϊκή γιορτή. Αποτελεί μια αναβίωση των εορτών των Αρχαίων Ελλήνων  τις οποίες υιοθέτησαν και συνέχισαν οι Ρωμαίοι. Ήρθε στην Πάτρα από την Ιταλία το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα  εμπλουτίσθηκε με διάφορα νέα δρώμενα και η φήμη του εξαπλώθηκε   σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.
Αν και η πόλη των Πατρών διακρίνεται για  θεοσέβεια και  μεγάλη θρησκευτικότητα της, ως   πόλη του Μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, εν τούτοις δεν υπολείπεται και στην υιοθέτηση γιορτών που έχουν  βάση και ρίζα την αρχαιοελληνική θρησκεία.
Μπορεί θα θεωρήσει κανείς  πως υπάρχει μια αντίφαση και μια  σχιζοφρένεια στην ψυχολογία των πατρινών άλλωστε  οι ίδιοι το διαλαλούν διασκεδάζοντας την περίοδο του καρναβαλιού με το : «είμαστε τρελοί εμείς οι πατρινοί».
M’ αυτό  τους το επιφώνημα θέλουν  να τονίσουν πως στη διασκέδασή τους δεν υπάρχει καμιά μα καμιά ανάσχεση.
 Ο μόνος που πολέμησε το Καρναβάλι και τις γιορτές του, υπήρξε ο αείμνηστος  Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας τότε και μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα.
 Αλλά και η τοπική Εκκλησία δεν  τάχθηκε εχθρικά στην οργάνωσή του και στην ανάπτυξή του.
Με το καρναβάλι της Πάτρας έχουν ασχοληθεί πολλοί λογοτέχνες και συγγραφείς, είτε με αυτοτελή βιβλία τους  όπως ο αείμνηστος συμπολίτης  δημοσιογράφος Νίκος Ε .Πολίτης  είτε έχουν συμπεριλάβει στα έργα τους σκηνές και στιγμιότυπα  από το πατρινό καρναβάλι.
 Χαιρετίζω από τη θέση του προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος αλλά και  από τη θέση του  ενεργού  πολίτη  την έκδοση του ανά  χείρας βιβλίου του εκλεκτού δημοσιογράφου και φίλου Νίκου Στεφανόπουλου με τίτλο «ΤΟ…ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ».
Πρόκειται για  ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι που ο συνεπιβάτης  συγγραφέας  θα  ξεναγήσει τον αναγνώστη  σ’ όλη τη  διαδρομή,  από το 1929 μέχρι τις μέρες μας. Θα του γνωρίσει τα γλέντια των πατρινών, τα στοιχεία κατασκευής αρμάτων, τα μπουρμπούλια, τις παρελάσεις αρμάτων και μεταμφιεσμένων, το Μπέιμπι Ράλι, το  Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και τόσα άλλα.
Θεωρώ πως ο φίλος κ. Στεφανόπουλος με το βιβλίο του  προσφέρει άγνωστες  πτυχές  στους αναγνώστες του αλλά και συμπληρώνει με τα στοιχεία που παραθέτει  την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Εκεί άλλωστε  εντοπίζω την αξία του βιβλίου  και τη σημαντική συμβολή του στην καταγραφή και  αποτίμηση της ιδιαίτερης αυτής πτυχής της πολιτισμικής ιστορίας της πόλης. Γι’ αυτή του την προσπάθεια τον συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου και τον ευχαριστώ…
                                         Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
                                                Πρόεδρος
                                         Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου