ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ



                                                 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
                  Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
                  Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε   Αθηναϊκή εφημερίδα αυτές τις μέρες,  γίνεται λόγος για  μια έρευνα που πραγματοποίησε το μεγαλύτερο  ερευνητικό ινστιτούτο το Pew Research Center των ΗΠΑ γύρω από την αναγκαιότητα των Δημοτικών Βιβλιοθηκών σήμερα.
Στην  έρευνα έλαβαν μέρος  6.224 Αμερικανοί από 16 ετών και πάνω.   Κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε τις βιβλιοθήκες; Η συντριπτική  πλειοψηφία ήτοι το  90% απάντησε πως οι  βιβλιοθήκες, δημόσιες ή δημοτικές, βελτιώνουν και προάγουν τις κοινωνίες  εκεί που λειτουργούν, ενώ  βαθμολόγησαν με άριστα το 100 διάφορους  αμερικανικούς θεσμούς.    
            Στην κορυφή και στη θέση  94η τοποθέτησαν  τις  δημόσιες βιβλιοθήκες. Ακολούθησε  η... μηλόπιτα, στην  81η, μετά το μπέιζμπολ στην 67η, ο  Ομπάμα  στην 41η   οι δημοσιογράφοι στην 28η. και στο τέλος,  στη  12η θέση ,  το Κογκρέσο. Στην ερώτηση εάν  η τοπική βιβλιοθήκη έκλεινε, ποιες θα ήταν οι  επιπτώσεις σε σας και στην οικογένειά σας; Ποια στο σύνολο της κοινότητας; Η απάντηση ήταν συντριπτική. Η επίπτωση στο άτομο και στην οικογένειά του θα ήταν σημαντική σε ποσοστό 67%. Η επίπτωση στο σύνολο θα ήταν σημαντική σε ποσοστό 90%.
Κι όμως ενώ αυτά μας συμβαίνουν στις Η.Π.Α. οι σημερινοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας επεχείρησαν και συνεχίζουν να ομιλούν για  περικοπές επιχορηγήσεων  των βιβλιοθηκών, συγχωνεύσεις, ακόμη και καταργήσεις.
Αν κάποτε οι Δημοτικές βιβλιοθήκες  ήταν   αναγκαίες  σήμερα με την οικονομική  δυσπραγία που μαστίζει την κοινωνία μας είναι  περισσότερο αναγκαίες   αφού οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών να αγοράζουν βιβλία είναι πλέον περιορισμένες.
Το δικό μας πρόβλημα σε σχέση με τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη έχει πολλές όψεις.
Το πρώτο και κυριότερο το οποίο είχαμε και στο παρελθόν επισημάνει  είναι το κτιριακό. Ο χώρος της  σήμερα δεν είναι επαρκής να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό   βιβλίων που έχουν αγορασθεί αλλά  κυρίως  προέρχονται από μεγάλες δωρεές  επιφανών συμπολιτών.  Είχαμε προτείνει να επεκταθεί  σε διπλανά κτίρια τα οποία θα μπορούσε ο Δήμος να αποκτήσει.  Μια καλή ιδέα ήταν   και η δημιουργία ενός νέου κτιρίου  για στέγασή της  στο τετράγωνο των οδών  Παντανάσσης-Αγίου Ανδρέου- Πατρέως και Όθωνος Αμαλίας, όπου το κτίριο της δωρεάς των Αδελφών Κόλλα.
Με την κατασκευή  νέου κτηρίου θα  υπάρχει δυνατότητα διαθέσεως μεγαλύτερων χώρων αναγνωστηρίου  με ατομικό υπολογιστή και  ξεχωριστό χώρο για κάθε αναγνώστη, αλλά και περισσότερων  βιβλιοστασίων.
Μ’ αυτή τη λύση  θα μπορούσε η βούληση των δωρητών να εκτελεστεί   πληρέστερα και αποτελεσματικότερα  μια και σήμερα  το κτήριο  δεν αποφέρει κανένα έσοδο λόγω ερειπώσεώς του. 
 Το δεύτερο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι η έλλειψη  εξειδικευμένου προσωπικού.
 Το επόμενο πρόβλημα είναι η αδυναμία  προμήθειας νέων βιβλίων.
 Μετά την έλλειψη μισθωτών των κτιρίων Κόλλα δεν υπάρχουν  έσοδα για την αγορά νέων βιβλίων που ζητάει το αναγνωστικό κοινό. Τα διαθέσιμα χρήματα από το Δήμο για  αυτό το σκοπό  είναι ελάχιστα. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας την κίνηση των  επισκεπτών αναγνωστών, των πολιτών που δανείζονται βιβλία,  αλλά και των μαθητών που αναζητούν   διάφορα βιβλία για  να γράψουν εργασίες τους. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη  πως τον περασμένο χρόνο η βιβλιοθήκη είχε 30.000 επικέψεις,4.500 μαθητές 27.000 δανεισμένα βιβλία και 16.000  τακτικά μέλη που δανείζονται μονίμως βιβλία.
Όσο η οικονομική δυσπραγία του λαού μας θα επιδεινώνεται η ανάγκη προσφυγής των μαθητών, φοιτητών, μελετητών και φιλαναγνωστών θα αυξάνεται  και η  Δημοτική Βιβλιοθήκη θα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά  υπ’ όψη τους   οι Δημοτικοί μας άρχοντες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 21ης Ιανουαρίου 2014 της ημερήσιας εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου