ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;


Kύριε Δήμαρχε σας αρέσει η όψη της πόλης μας;
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη
 Επιτ.Δικηγόρου Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
           Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε, καθημερινώς ερχόμαστε σε επαφή με ένα τεράστιο πλήθος εντύπων, διαφημίσεων, αφισών, εικόνων κ.ά. που κάποιοι που δεν λογαριάζουν την αισθητική της πόλης  και των κατοίκων της  προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας  για λίγα δευτερόλεπτα ή κι ακόμη περισσότερο.
Όπως ασφαλώς  γνωρίζεται κ. Δήμαρχε  για τον καθορισμό χώρων κατάλληλων για αφισοκόλληση είναι οι δήμοι , οι οποίοι  καθορίζουν επαρκείς χώρους στους οποίους επιτρέπεται να επικολλούνται αφίσες, έντυπα ή διαφημίσεις, συνθήματα, ονόματα, σύμβολα, παραστάσεις ή προσκλήσεις και γενικά να προβάλλονται με κάθε τρόπο ιδέες, πρόσωπα ή πράγματα. (Ν. 1491/1984, 2946/2001).
          Πέραν των  καθορισμένων χώρων που  σαφώς ορίζονται από τους ανωτέρω φορείς απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε άλλη διενέργεια αφισοκόλλησης σε χώρους δημόσιους, κοινόχρηστους, σε πινακίδες σήμανσης και σε πολλά άλλα μέρη στα οποία σήμερα η εν λόγω ρύθμιση έχει θα λέγαμε απομείνει στο γράμμα κενό.
          Στο  Δήμο μας  υπάρχει πλήρης παρανομία και καταπάτηση πάσης απαγορευτικής διατάξεως χωρίς καμιά τιμωρία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μολονότι απαγορεύεται η διενέργεια με οποιοδήποτε τρόπο πράξεων προβολής και διαφήμισης  σε μνημεία, αγάλματα και παραδοσιακά κτίρια,  σε επιφάνειες τεχνικών έργων των φορέων του δημόσιου τομέα όπως σε τοίχους αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, στο κατάστρωμα των δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και σε στύλους και τους υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας,  σε επίσημες πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, πινακίδες οδικής σήμανσης, στον εξοπλισμό φωτεινών σηματοδοτήσεων οδικής κυκλοφορίας, όπως σηματοδότες, στύλους ανάρτησης, συσκευές ρύθμισης καθώς και σε πινακίδες αφετηριών και στάσεων των μέσων συγκοινωνίας,  σε αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και σε χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,  κτίρια ιερών ναών κάθε θρησκείας και δόγματος καθώς και στο χώρο που τα περιβάλλει,  στις προσόψεις, στοές, κιγκλιδώματα, τοίχους και γενικά σε περιφράγματα ιδιωτικών κτιρίων και κτισμάτων .το φαινόμενο στην πόλη μας  βρίσκεται σε έξαρση.
              Κύριε Δήμαρχε είστε ικανοποιημένος με την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας;
          Το  πιο σημαντικό δυστυχώς, στο βωμό της προβολής των πολιτικών παρατάξεων, ορισμένοι δεν σέβονται τον συνδημότη  και  το αστικό περιβάλλον … δεν τους έχει αγγίξει ο πολιτισμός, αφού γεμίζουν με αφίσες και πανό την πόλη μας κι αυτά τα μέσα προβολής τα εγκαταλείπουν για πολλούς μήνες στην ίδια θέση χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τα αποκαθηλώσει και κυρίως οι ίδιοι που τα τοποθέτησαν.
           Παρότι η αφισοκόλληση απαγορεύεται βάσει νόμου (Ν.2946/01), υποψήφιοι για τους «κορυφαίους» πολιτικούς ρόλους, δεν πτοούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνούν κάθε λογική, που για να ενισχύσουν το συνδυασμό τους και στη προσπάθειά τους να πάρουν τη ψήφο μας ρυπαίνουν ασύστολα.

            Να σημειώσω ότι οι κυρώσεις για τις παραβάσεις μίας εκάστης των διατάξεων του νόμου (Ν.2946/01) κι εφόσον δεν έχει εξασφαλισθεί ειδική άδεια -όπου αυτή προβλέπεται- συνεπάγεται διαφορετικές ποινές φυλάκισης, που φτάνουν τους έξι μήνες, αλλά και χρηματικά πρόστιμα, που αγγίζουν και τα 3 εκατ. ευρώ.
        Ας  ελπίσουμε κ. Δήμαρχε μέσα στην προσπάθειά σας για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος να κάνετε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, στο καθάρισμα των ρύπων με τους οποίους  καθημερινά η πόλη  βομβαρδίζεται.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου