ERVE FALTSIANI: Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ



ERVE FALTSIANI: Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ
O Eρβέ Φαλτσιάνι είναι για κάποιους κλέφτης και για άλλους ήρωας. Είναι ο πληροφοριοδότης που τρέμουν οι τραπεζίτες. Κι αυτό γιατί το 2008 ο τότε 36χρονος Γάλλο-ιταλός βγήκε από το γραφείο της ΗSBC  στη Γενεύη όπου εργάζονταν, με 5 SD-ROM στα οποία περιλαμβάνονταν άκρως απόρρητα στοιχεία πελατών. Αυτός ο ειδικός των υπολογιστών έβαλε ταφόπλακα σε ότι είχε απομείνει από το Ελβετικό τραπεζικό απόρρητο.
Από τις 22-12-2008 ο Φαλτσιάνι είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός διεθνούς ανθρωποκυνηγητού που μοιάζει βγαλμένο από κατασκοπευτική ταινία. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Ελβετική Αστυνομία τον συνέλαβε και τον ανέκρινε για ώρες. Αλλά έκανε το λάθος να τον αφήσει ελεύθερο, με αυστηρές οδηγίες να επιστρέψει το επόμενο πρωινό.
Αντ’ αυτού, εκείνος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, πήρε τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του και πέρασε τα σύνορα με τη Γαλλία. Από εκεί τηλεφώνησε στην Ελβετική Αστυνομία για να τους πει ότι σκόπευε να περάσει τις γιορτές με την οικογένεια του και να επιστρέψει με το νέο έτος.
Ασφαλώς αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο Φαλτσιάνι παρέδωσε στους Γάλλους τα στοιχεία χιλιάδων φοροφυγάδων πελατών της HSBC  και έκτοτε ζεί εκεί υπό την προστασία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Το Παρίσι μοιράστηκε τη λίστα Φαλτσιάνι με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η Ελληνική.(Την τύχη της ελληνικής λίστας ως λίστας Λαγκάρντ, τη γνωρίζουμε από τη συμπεριφορά του Βενιζέλου και του Παπακωνσταντίνου)Μέχρι σήμερα πολλά έχουν γραφεί για τα κίνητρά του, με τον ίδιο να επιμένει ότι είναι εντελώς αλτρουιστικά. «Τράπεζες όπως η HSBC έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα για να πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας διευκολύνοντας τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος» έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».Για κάποιους όμως το πραγματικό κίνητρο του Φαλτσιάνι δεν είναι άλλο από το χρήμα. Ο ίδιος το αρνείται αλλά η Γερμανική Κυβέρνηση δηλώνει ότι του έδωσε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια για να πάρει στα χέρια της τα ονόματα 10.000 Γερμανών φοροφυγάδων!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου