ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΙ;



ΙΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΙ;
                                                                                                                             Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη                                                         
 Eπίτ. Δικηγόρου  Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Από τον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι οι Μητροπολίτες Πατρών και Μαντινείας που συνοδεύουν στη Ρωσία το Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα   θα  έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» κ. Β. Γιακούνιν.
Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας  για τον τουρισμό  κειμηλίων  και δεν σκοπεύουμε να επανέλθουμε. Όμως ορισμένες σκέψεις  δημιουργήθηκαν από αυτή την υπόθεση και οφείλουμε να τις καταθέσουμε.
Στη Ρωσία  δραστηριοποιείται Ίδρυμα με το όνομα του Πρωτοκλήτου στο οποίο ηγούνται σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου της Ορθόδοξης Ρωσίας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τουλάχιστον εμφανής ανάμειξη κληρικών. Η Ρωσία τιμά τον πρωτόκλητο. Εάν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο  θα διαπιστώσει ότι σε παγκόσμια  κλίματα  υπάρχουν 275.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές που φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου ενώ  μέχρι  την 16-10-2006 που έγινε μια  έρευνα οι σχετικές καταχωρήσεις που αναφέρονται στον Άγιο Ανδρέα ανέρχονται στις  17.300.000.
O Άγιος Ανδρέας  λατρεύεται με μεγάλο σεβασμό στη Ρωσία , τον θεωρούν ιδρυτή της Εκκλησίας τους. Η Σημαία του Ρωσικού Ναυτικού έχει σύμβολο τον Κυανού Σταυρό του Αγίου Ανδρέα που είναι και προστάτης  Άγιος του. Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε από το 1693 μέχρι το 1917 και από τις 15-2-1992 μέχρι και σήμερα. Έτσι εξηγείται η μεγάλη προσέλευση  των Ρώσων  πιστών να προσκυνήσουν το Σταυρό του Μαρτυρίου του. Έτσι εξηγείται και η σύσταση Ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ».
 Στην πόλη μας,  την Εκκλησία της  οποίας ίδρυσε ο Πρωτόκλητος και  μαρτύρησε για το θρίαμβο της θρησκείας της Αγάπης, ανοικοδομήθηκε περικαλλής ναός στο όνομά του και αποτελούν θησαυρούς για την πόλη τόσο ο Σταυρός του Μαρτυρίου του, όσο και η τίμια κάρα του Πρωτοκλήτου , δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμιά  προοπτική να συσταθεί Ίδρυμα-Προσκύνημα στη Μνήμη του. Παρά τις κατά καιρούς κινήσεις πιστών ο Μητροπολίτης μας ,σε προσωπική συζήτηση  εκφράσθηκε αρνητική και   δήλωσε πως όσο ο ίδιος θα είναι Μητροπολίτης Πατρών Iδρυμα-Προσκύνημα  του Ναού του Αγίου Ανδρέα ,δεν θα γίνει.
    Δημοσιεύθηκε στον τύπο πως το   Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» θα προσφέρει για την αγιογράφηση του ναού του Πρωτοκλήτου ένα σημαντικό  ποσό.
    Αλήθεια ποιος είπε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος πως λόγος της μη ολοκλήρωσης της αγιογράφησης του ναού είναι η έλλειψη χρημάτων;   Εάν είναι αληθές ότι υπάρχει αδυναμία οικονομική , γιατί ο Μητροπολίτης έσπευσε αμέσως να ζητήσει την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεγέρσεως του Πολιούχου μας; Αντιθέτως είχε διαβεβαιώσει το  πλήρωμα της Εκκλησίας ότι τα χρήματα για την ολοκλήρωση της αγιογράφησης του ναού έχουν εξασφαλισθεί .
   Τα χρήματα για τα οποία γίνεται λόγος σε δημοσιεύματα θα διαχειρισθεί η Ιερά Μητρόπολη Πατρών; Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου; Ή η Επιτροπή Ανεγέρσεως; Και τέλος για ποιους σκοπούς θα δαπανηθούν; Aς ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε καταστάσεις από το παρελθόν.
Αλήθεια η πόλη των Πατρών στην αποστολή του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στη Ρωσία από ποίον εκπροσωπήθηκε;  O Άγιος  Μαντινείας  ποίον εκπροσωπούσε στην αποστολή; Μήπως υπήρξε απόφαση και γ’ αυτό της Ιεράς Συνόδου;
              Για την ανακίνηση του ζητήματος του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέου στην Πόλη μας καλό είναι  να μην ξεχνάμε.
Στο παρελθόν επικεφαλής της κίνησης  υπήρξαν οι αείμνηστοι συμπολίτες μας  Δημήτριος Τζούτης και Πολύκαρπος Πετσίνης. Στη  συνέχεια  τη σκυτάλη πήρε     η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών υπό την προεδρία μου. Τότε συνέταξε και υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο   το από  20 Σεπτεμβρίου 1990  υπόμνημά της  με το  οποίο είχε    διατυπώσει το αίτημα να συζητηθεί στην ημερήσια   διάταξη   η πρόταση   Ιδρυματοποίησης του Ιερού Ναού του Πολιούχου μας.
               Στο υπόμνημα  τονίζαμε     μεταξύ άλλων και τα εξής: «Mε την   λειτουργία του ναού  ως Ιδρύματος και με σώφρονα και συνετή διαχείριση των πόρων του θα είναι δυνατή η βοήθεια των πασχόντων συμπολιτών μας και των απόρων πολυτέκνων».
              Το  αίτημα  αυτό ουδέποτε  συζητήθηκε.      Μετά  την αρνητική  αυτή εξέλιξη , απέστειλα   ως  πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης  την από 4-8-1992 επιστολή μου στον τότε  Μητροπολίτη Πατρών και     έθετα  το αίτημα  της Οργάνωσης .
                 Ο Σεβασμιότατος  με την υπ’ αρίθ. πρωτ. 676/10-8-1992 επιστολή του   δεν απέρριψε το αίτημα  απλώς  δήλωσε  ότι η μετατροπή  Ι. Ναού σε  ίδρυμα γίνεται δια Νόμου και ότι περί του θέματος  την αρμοδιότητα έχει η Ιερά Σύνοδος, εις την οποίαν δυνάμεθα, όπως σημείωνε , να παραπέμψουμε  και το αίτημά σας.
Με νεώτερη από 20-5-1993  επιστολή της η Πολυτεκνική Οργάνωση   προς το Μητροπολίτη  επανέφερε το ζήτημα   και  ζητούσε  να ενημερωθεί       εάν δηλαδή  η πρότασή της    παραπέμφθηκε  στην Ιερά Σύνοδο, όπως  είχε υποσχεθεί. Όμως σ’ αυτή την επιστολή  δεν υπήρξε  απάντηση  και μέχρι του θανάτου του. 
 Ως Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων   το Φεβρουάριο  του έτους 1995  κατέθεσα  πρόταση   στο  Δημοτικό Συμβούλιο  προκειμένου να συζητηθεί το θέμα  της συστάσεως  Ιδρύματος στο Ναό του Πρωτοκλήτου.
           Πάνω στο ζήτημα ανέκυψε  διαφωνία μεταξύ του    Δημάρχου  και του   Προέδρου    με αποτέλεσμα το  θέμα  να μην  συμπεριληφθεί καν  στην ημερήσια διάταξη. Τότε κατέθεσα ερώτηση (Α.Π. 420α/17-5-1996) στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπως είχα εκ του κανονισμού το  δικαίωμα  η οποία συζητήθηκε  στη  συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 1996, χωρίς να δοθεί     ουσιαστικά καμιά   απάντηση.
Παρά την υποβάθμιση του θέματος από το Δήμο  η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» προς  τιμήν της   άνοιξε  από   τις στήλες της    «Βήμα Διαλόγου» από τις   28-6-1996  μέχρι τις   7/7/1996.
              Στο διάλογο αυτό    διατυπώθηκαν πολλές κι ενδιαφέρουσες  θετικές κατά κύριο  προτάσεις υπέρ του Ιδρύματος .    Ο τότε Υπουργός Παιδείας και μετέπειτα  Πρωθυπουργός  κ. Γεώργιος Παπανδρέου ,  απέστειλε   έγγραφο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο επανέφερε το θέμα της μετατροπής του ναού σε Ίδρυμα Ιερό Προσκύνημα κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου.
            Οι  Βουλευτές του Ναού Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Σκαμνάκης και Δημήτρης Κατσικόπουλος  τάχθηκαν υπέρ της ιδρυματοποίησης   .Την ίδια θέση κράτησε και ο  τότε  Δ/ντής   του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Ιωάννης Χατζηφώτης ,ο  γνωστός Φιλόσοφος και Θεολόγος  Χρήστος Γιανναράς, ο συμπολίτης καθηγητής Θεολογίας αείμνηστος πλέον Νικόλαος Ζήκος, κ.α. 
Κατόπιν αυτού η  συζήτηση  για την αναγκαιότητα  ιδρυματοποίησης του ναού έχει γίνει και έχει  ουσιαστικά εκφραστεί ο Πατραϊκός λαός με τους αντιπροσώπους του.
Δεν μπορεί ο λαός των Πατρών να παραμένει στο περιθώριο της όποιας δράσης που έχει σχέση τόσο με την Εκκλησία όσο και κυρίως με τον Ναό του Πρωτοκλήτου ο οποίος θεωρούμε πως είναι καιρός να πάρει την ανάλογη θέση  στο ενδιαφέρον του Χριστιανικού Κόσμου και να αποτελέσει έδρα πνευματικής ακτινοβολίας και προσκυνήματος και όχι απλώς χώρος από τον οποίο θα γίνεται τουρισμός θρησκευτικών κειμηλίων.
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου