ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ 1821
(Εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία)
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επί.Δικηγόρου
Πρόεδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος
Είναι ίδιο του χαρακτήρα και της ψυχολογίας των ανθρώπων να ταυτίζουν τη ζωή τους, με αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δράσης τους .
Τα αντικείμενα αυτά ενίοτε όσο και αν είναι φθαρμένα από τη χρήση και το χρόνο, δυσκολευόμαστε συνήθως να τα αποχωριστούμε.
Αυτό κυρίως συμβαίνει με ηλικιωμένa άτομα που φυλάσσουν , φαινομενικά για μας άχρηστα αντικείμενα, γι’ αυτούς και την ψυχολογία τους απαραίτητα.
Αντικείμενα όμως σημαντικών προσώπων, μετά από παρέλευση χρόνων, έχουν μεγάλη ηθική και ιστορική αξία.
Συλλέκτες που ξέρουν και εκτιμούν παρόμοια αντικείμενα προσπαθούν να τα εξασφαλίσουν αφού γνωρίζουν, αυτοί κυρίως, την ηθική και ιστορική αξία τους, λόγω της σπανιότητας και αποκτούν μουσειακό ενδιαφέρον .
Στην πόλη μας εκτός από τους ιδιώτες συλλέκτες παλαιών και σπανίων αντικειμένων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον , υπάρχει και λειτουργεί πολλά χρόνια τώρα στην πόλη μας και ειδικότερα στον 6ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης το Εθνολογικό Μουσείο Πατρών, έργο της Εθνολογικής Εταιρείας της οποίας είναι πρόεδρος σήμερα ο συμπολίτης διακεκριμένος Δικηγόρος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Χρήστος Μούλιας.
Στη συλλογή του Μουσείου αυτού, υπάρχουν και φυλάσσονται διάφορα αντικείμενα πολλά από τα οποία και εκτίθενται, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την τοπική μας ιστορία, κυρίως με την Επανάσταση του 1821,, με τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 και την Εθνική Αντίσταση.
Τα φυλασσόμενα και εκτιθέμενα αντικείμενα, είναι κυρίως σπάνια χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, πορτρέτα αγωνιστών, πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών ανθρώπων της περιοχής μας όπλα κ. λ. π.
Είναι αντικείμενα που συντηρούν μνήμες και καταγράφουν μια ιστορική διαδρομή μέσα στο χρόνο των ανθρώπων που αγωνίστηκαν, και θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελεύθερη Ελλάδα.
Το μουσείο αυτό ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και με ιδιαίτερο μεράκι και ενδιαφέρον, από εκλεκτούς συμπολίτες μας πριν από 35 και πλέον χρόνια.
Αξίζει ιδιαίτερη τιμητική αναφορά σ’ αυτούς μια και με τις δικές τους ενέργειες πήρε σάρκα και οστά μια ιδέα που όφειλαν να είχαν υλοποιήσει θεσμοθετημένοι φορείς όπως ο Δήμος, η Νομαρχία παλαιότερα, η Περιφέρεια τελευταία και τέλος το Υπουργείο Πολιτισμού.
Την πρωτοβουλία ιδρύσεως της Εθνολογικής Εταιρείας που είχε σκοπό της μεταξύ άλλων και την ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου, είχαν οι εξής συμπολίτες: Διονύσιος Τσερώνης, Γεώργιος Μπούρας, Κώστας Τρανταφύλλου, Κώστας Παπασπυρόπουλος, Μάριος Πραπόπουλος, Θεόδωρος Παπαπαναγώτου, Δημήτρης Μπογδανόπουλος, Γιάννης Καραλής, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Σβέτσος, Γεώργιος Σταθάς, Χρήστος Παπαχρήστου , Πάνος Χρονόπουλος, Θωμάς Λαλαπάνος, Αλέκος Μπίκος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Σταματόπουλος, Ανδρέας Σινούρης, Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και Νικόλαος Μπούμης.
Ένας από τους ιδρυτές όπως σημειώνουμε και πιο πάνω ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καραλής που έφυγε και τελευταίος.(τον αντικατέστησε στο Δ.Σ. η κόρη του, δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή).
Σε μία Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχα ως μέλος της Εταιρείας, ο Γιάννης Καραλής είχε επισημάνει την αναγκαιότητα μεταστεγάσεως του Μουσείου σε ευρύτερο και προσφορότερο χώρο για να είναι προσβάσιμος σε ενδιαφερομένους να το επισκεφτούν.
Μάλιστα είχε προτείνει τότε να βρει ο Δήμος και να διαθέσει κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη του μουσείου και την υιοθεσία του.
Η πρότασή του ατυχώς δεν έγινε αποδεκτή από τη Γ.Σ., την υιοθέτησε και την ψήφισε μόνο ο συντάκτης του παρόντος .
Με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχουν μαικήνες και με πρόσφατο νόμο απαγορεύονται επιχορηγήσεις ιδιωτικών Μουσείων από το Δημόσιο, η μόνη ρεαλιστική λύση που απομένει είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση του εκ των ιδρυτικών μελών της Εθνολογικής Εταιρείας αείμνηστου Γιάννη Καραλή.
Σαν τακτικό μέλος της Εθνολογικής Εταιρείας από του έτους 1978 είμαι ενήμερος των προσπαθειών για την απόκτηση διαφόρων σημαντικών αντικειμένων και με αγορές ακόμη, καθώς και των φιλότιμων προσπαθειών που έκαναν πάντα οι εκάστοτε διοικήσεις, τόσο των παλαιοτέρων ετών όσων των πρόσφατων, υπό την προεδρία του αείμνηστου ιστορικού της πόλης μας , Κώστα Τριανταφύλλου και σήμερα του συναδέλφου δικηγόρου και συγγραφέα Χρήστου Μούλια.
Η οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Εθνολογικό Μουσείο είναι μία και μόνη. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να υιοθετήσει το Μουσείο, η Εθνολογική Εταιρεία να παραχωρήσει τα εκθέματά του κατά χρήση και να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη των σημαντικών εκθεμάτων του και ο Δήμος να αναλάβει τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση και σε πλήρες ωράριο.
Να αναπτύξει το Μουσείο σε άνετους και ευρύχωρους χώρους όπου θα μπορούν να εκτεθούν και τα σημαντικής αξίας και σημασίας ενθυμήματα και το λοιπό αρχειακό υλικό που υπάρχει και φυλάσσεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έτσι ώστε τα κειμήλια τόσο του Μουσείου όσο και της Βιβλιοθήκης να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο ενθυμημάτων της τοπικής μας ιστορίας και ένα πόλο έλξης των μαθητών ,των φοιτητών , των τουριστών, και των εν γένει ενδιαφερομένων επισκεπτών της πόλης , και της ευρύτερης περιοχής μας.
Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κινηθούν διαδικασίες εν όψει του εορτασμού της Επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 έτσι ώστε να προβληθεί και να προβάλλονται στο εξής η τοπική μας ιστορία μέσα από τα εκτιθέμενα κειμήλια της συλλογής του Εθνολογικού Μουσείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και να γίνει κτήμα «ες αεί» των νεότερων οι οποίοι σήμερα κλυδωνίζονται σε αφιλόξενες ξέρες μιας στείρας γνώσης κι αυτής ενίοτε πλαστογραφημένης.
Να διδάσκεται στα Σχολεία η τοπική μας ιστορία σε συνδυασμό με επισκέψεις στα ιστορικά μας κειμήλια, που ανακαλούν στη μνήμη τους, τα γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία του νεότερου Ελληνισμού. Μ’ αυτό τον τρόπο παγιώνεται η γνώση της ιστορίας μας και δημιουργούμε στους νέους μας Εθνική-Πατριωτική συνείδηση.
Και τέλος θα κάνουμε μια ρεαλιστική πρόταση για τη μεταστέγαση του Εθνολογικού Μουσείου στο νεοκλασικό κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης μας, αφού άλλωστε τούτο προβλέπεται να μεταφερθεί όπως και οι λοιπές υπηρεσίες του Δήμου στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Αρσάκειου Πατρών.
Έτσι το Εθνολογικό Μουσείο να αναδειχθεί πληρέστερα, θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και θα αποτελέσει ένα φωτεινό σημάδι μνήμης της νεότερης Ιστορίας του Ελληνισμού.
Ελπίζουμε την πρόταση μας αυτή να υιοθετήσουν τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνολογικής Εταιρείας όσο και ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Το ευχόμαστε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου