ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ 1821

                  ΜΟΥΣΕΙΟ  ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ 1821

                               MIA ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΛΗ



              (Εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία)

                                                        



                                           Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη  Επί.Δικηγόρου

                                          Πρόεδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος

          

              Είναι ίδιο του χαρακτήρα και της ψυχολογίας  των  ανθρώπων  να ταυτίζουν τη ζωή τους, με αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δράσηςτους .

             Τα αντικείμενα αυτά ενίοτε  όσο και αν είναι  φθαρμένα από τη χρήση και το χρόνο, συνήθως  δυσκολευόμαστε   να τα αποχωριστούμε.

 Αυτό κυρίως  συμβαίνει  με ηλικιωμένους  που συγκεντρώνουν και φυλάσσουν , φαινομενικά για μας  άχρηστα αντικείμενα  γι’  αυτούς και την ψυχολογία τους  απαραίτητα.

             Αντικείμενα   όμως σημαντικών προσώπων μετά από παρέλευση  χρόνων  έχουν  μεγάλη ηθική και ιστορική  αξία.

                Συλλέκτες που ξέρουν και εκτιμούν  παρόμοια αντικείμενα προσπαθούν να τα εξασφαλίσουν αφού γνωρίζουν, αυτοί κυρίως,   την  ηθική  και ιστορική αξία τους λόγω της σπανιότητας και  αποκτούν μουσειακό  ενδιαφέρον .

                Στην πόλη μας εκτός από τους ιδιώτες συλλέκτες  παλαιών  και σπανίων αντικειμένων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον , υπάρχει  και λειτουργεί πολλά  χρόνια τώρα   στον 6ο όροφο του  Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (6ος όροφος)  το Εθνολογικό Μουσείο Πατρών, έργο της Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου  της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος ο συμπολίτης Δικηγόρος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Χρήστος Μούλιας.


 

              Στη συλλογή  αυτή του  Μουσείου υπάρχουν και φυλάσσονται  διάφορα αντικείμενα πολλά από τα οποία και εκτίθενται, είναι  απόλυτα συνδεδεμένα με την τοπική μας ιστορία, κυρίως με  την επανάσταση και τους αγωνιστές του 21, με τους βαλκανικούς πολέμους, τον πόλεμο του 1940  και την Εθνική Αντίσταση.

            Τα  φυλασσόμενα και εκτιθέμενα  αντικείμενα,  είναι κυρίως  σπάνια χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, πορτρέτα αγωνιστών, πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών  ανθρώπων της περιοχής μας όπλα κ. λ. π.

     Είναι αντικείμενα που συντηρούν μνήμες και καταγράφουν μια ιστορική διαδρομή μέσα στο χρόνο των ανθρώπων που αγωνίστηκαν, και θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελεύθερη Ελλάδα.

    Το μουσείο  αυτό ιδρύθηκε  με πρωτοβουλία και με ιδιαίτερο μεράκι,  από εκλεκτούς συμπολίτες μας πριν από 35 και πλέον  χρόνια.

     Αξίζει ιδιαίτερη τιμητική αναφορά  σ’  αυτούς  μια και με  τις δικές τους ενέργειες πήρε σάρκα και οστά μια  ιδέα που όφειλαν  να  είχαν υλοποιήσει θεσμοθετημένοι φορείς  όπως ο Δήμος, η  Νομαρχία παλαιότερα, η Περιφέρεια τελευταία και τέλος  το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Την πρωτοβουλία  ιδρύσεως της Εθνολογικής Εταιρείας που είχε σκοπό της  μεταξύ άλλων και την ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου,  είχαν οι  εξής συμπολίτες:

 Διονύσιος Τσερώνης, Γεώργιος Μπούρας, Κώστας Τρανταφύλλου,  Κώστας Παπασπυρόπουλος, Μάριος Πραπόπουλος, Θεόδωρος Παπαπαναγώτου, Δημήτρης Μπογδανόπουλος, Γιάννης Καραλής, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Σβέτσος, Γεώργιος Σταθάς, Χρήστος Παπαχρήστου , Πάνος Χρονόπουλος, Θωμάς Λαλαπάνος, Αλέκος Μπίκος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Σταματόπουλος, Ανδρέας Σινούρης, Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και Νικόλαος Μπούμης.

      Ένας από τους ιδρυτές ήταν όπως σημειώνουμε και πιο πάνω  και   ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καραλής που  απεβίωσε   τελευταίος.(τον αντικατέστησε στο Δ.Σ. η δημοσιογράφος κόρη του, Γωγώ Καραλή).

Σε μία  Γενική Συνέλευση της Εταιρείας   ο αείμνηστος Γιάννης Καραλής   είχε προτείνει και  επισημάνει   την αναγκαιότητα μεταστεγάσεως του Μουσείου σε ευρύτερο  και προσφορότερο χώρο για να είναι περισσότερο προσβάσιμος σε ενδιαφερομένους να το επισκεφτούν.

 Μάλιστα ,σημείωσε σε εκείνη την  πρότασή του  ότι ο Δήμος θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία τόσο για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου για την ανάπτυξη του μουσείου όσο και για την υιοθεσία του.

Η πρότασή του  αυτή  τότε, δεν έγινε αποδεκτή, την υιοθέτησε και την ψήφισε    μόνο  ο  συντάκτης του παρόντος .

Αντίθετα τα υπόλοιπα  μέλη της Συνελεύσεως συμπεριφέρθηκαν  σαν αποκλειστικοί  ιδιοκτήτες του Μουσείου και των εκθεμάτων  του ,που δεν ήταν διατεθειμένοι  να παραχωρήσουν τίποτε, ενώ αντίθετα αξίωναν επιχορηγήσεις από Δημόσιους φορείς για τη συντήρηση και λειτουργία του.

        Με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχουν μαικήνες και με πρόσφατο νόμο απαγορεύονται  επιχορηγήσεις ιδιωτικών Μουσείων από το Δημόσιο, η μόνη  ρεαλιστική λύση που απομένει είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση του εκ των ιδρυτικών μελών της Εθνολογικής Εταιρείας Γιάννη Καραλή.

                  

     Σαν τακτικό μέλος της  Εθνολογικής Εταιρείας από του έτους 1978  είμαι ενήμερος  των  προσπαθειών  για την απόκτηση  διαφόρων  σημαντικών αντικειμένων και  με αγορές ακόμη  καθώς και των  φιλότιμων  προσπαθειών  που έκαναν πάντα οι εκάστοτε διοικήσεις τόσο των παλαιοτέρων ετών όσων των πρόσφατων,  υπό την προεδρία του αείμνηστου ιστορικού της πόλης μας , Κώστα Τριανταφύλλου και  σήμερα   του συναδέλφου δικηγόρου και συγγραφέα Χρήστου Μούλια.

       Η  οριστική λύση  του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Εθνολογικό Μουσείο  είναι  μία και μόνη. Ο Δήμος Πατρέων  πρέπει να υιοθετήσει το Μουσείο, να παραχωρήσει   η Εταιρεία  τα εκθέματα κατά χρήση και  να εξασφαλίσει   κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη των σημαντικών εκθεμάτων του  και να αναλάβει τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση και σε πλήρες ωράριο.

          Να αναπτύξει το Μουσείο σε  άνετους  και ευρύχωρους χώρους  όπου θα μπορούν να  εκτεθούν και τα σημαντικής αξίας και σημασίας ενθυμήματα  και το λοιπό αρχειακό υλικό που υπάρχει και  φυλάσσεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έτσι ώστε  τα κειμήλια  τόσο του Μουσείου  όσο και της Βιβλιοθήκης να αποτελέσουν  ένα  ενιαίο σύνολο ενθυμημάτων της τοπικής μας ιστορίας και ένα πόλο έλξης των μαθητών ,των  φοιτητών , των τουριστών, και των  εν γένει ενδιαφερομένων  επισκεπτών της πόλης , και της ευρύτερης περιοχής μας.

       Είναι άμεση και  επιτακτική ανάγκη να κινηθούν διαδικασίες εν όψει του εορτασμού της Επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 έτσι ώστε να προβληθεί και να προβάλλονται στο εξής  η τοπική μας ιστορία μέσα από τα εκτιθέμενα  κειμήλια  της συλλογής του Εθνολογικού Μουσείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  και να γίνει κτήμα «ες αεί» των νεότερων οι οποίοι σήμερα κλυδωνίζονται σε αφιλόξενες ξέρες μιας στείρας γνώσης κι αυτής πλαστογραφημένης.

Να διδάσκεται  η τοπική μας ιστορία   στους νέους μας σε συνδυασμό με τα ιστορικά  μας κειμήλια, οι οποίοι δεν έζησαν τα γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία του νεότερου Ελληνισμού. Μ’ αυτό τον τρόπο παγιώνεται η γνώση της ιστορίας μας και δημιουργούμε στους νέους μας Εθνική-Πατριωτική συνείδηση.

Και τέλος θα θέλαμε να κάνουμε μια πρόταση για τη μεταστέγαση του Εθνολογικού Μουσείου στο  νεοκλασικό κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης μας, το οποίο προβλέπεται να μεταφερθεί όπως και οι λοιπές   υπηρεσίες του Δήμου στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Αρσάκειου Πατρών.

Έτσι το Εθνολογικό Μουσείο να αναδειχθεί πληρέστερα, θα είναι προσβάσιμο στο κοινό  και θα αποτελέσει ένα φωτεινό σημάδι μνήμης της νεότερης Ιστορίας του  Ελληνισμού.

      Ελπίζουμε την πρόταση μας αυτή να υιοθετήσουν τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνολογικής Εταιρείας όσο και ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο  της πόλης μας..

     Το ευχόμαστε…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου