ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν.Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ  ΜΕΤΑ  ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ  Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 (3-12-2009) ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 

ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ 

  ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ 

 

 

Αγαπητή Μαρία

Χτες το βράδυ στη διάρκεια της  τακτικής Γενικής Συνέλευσης  της Εταιρείας μας απουσίαζες. ΄Ένα τηλεφώνημα δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας  εκείνη την ώρα  μας ανήγγειλε   πως μας έφυγες για το αιώνιο δίχως γυρισμό ταξίδι.

Η είδηση με αιφνιδίασε , ήταν  κεραυνός εν αιθρία. Αγνοούσα  τα  προβλήματα υγείας σου. Ανήγγειλα  το ταξίδι σου  στη  Συνέλευση   η  οποία αμέσως    με πρότασή μου τήρησε  ενός  λεπτού σιγή  στη μνήμη σου και εξέδωσε   το ψήφισμα που δημοσιεύθηκε   στον  τύπο.

   Ήρθαμε σήμερα εδώ  σύσσωμο  το  συμβούλιο της Εταιρείας μας να καταθέσουμε στη σορό σου ένα άνθινο στεφάνι ελάχιστο δείγμα της αγάπης μας και της εκτίμησης μας για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.

     Ένα  αντίο σ’ έναν άνθρωπο  δικό μας έναν  άνθρωπο  των γραμμάτων, ένα πνευματικό και κοινωνικό εργάτη της πόλης μας.

        Υπήρξες ένας άνθρωπος  που από τα μαθητικά ακόμη θρανία είχες αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου,  το συνάνθρωπο, την κοινωνία το Έθνος.

    Όταν η μπότα του Γερμανού κατακτητή σκίαζε τον ορίζοντα της χώρας  μας καταπατώντας  κάθε ανθρώπινο δικαίωμα  και κυρίως το βασικό  αγαθό την Ελευθερία ,μαθητριούλα εσύ  μόλις δεκαεξάχρονη μαζί με τις φίλες και τους φίλους σας μαθητές   αντιδράσατε στελεχώνοντας τους πρώτους πυρήνες της   αντίστασης.

Είχες το θάρρος εκείνη τη δύσκολη εποχή εσύ μικρό παιδί να μοιράζεις προκηρύξεις  και  να στέλνεις μηνύματα στο σκλαβωμένο λαό, να του δίνεις κουράγιο , και  να του ενισχύεις την ελπίδα    για  Λευτεριά.

   Το ημερολόγιο  που έγραφες  εκείνη την περίοδο με κρυπτογραφικό τρόπο  το αποκρυπτογράφησες και μας το παρέδωσες .

Ένα σπάνιο και πολύτιμο ντοκουμέντο εκείνης της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής, είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ  το  1982  με τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΎ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» ενώ το  2008 ένα άλλο τμήμα του είδε το φως από τις ίδιες εκδόσεις με τίτλο  «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ Πάτρα 1942.»

 Μας άφησες  στίχους για παιδιά και για μεγάλους Μας άφησες   δύο ποιητικά έργα σου με τίτλους «ΜΕ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ ΤΑ ΦΤΕΡΑ» από τις Αχαϊκές εκδόσεις και «ΣΤΙΧΕ ΜΟΥ ΣΤΙΧΑΚΙ ΜΟΥ, ΓΛΥΚΟΤΡΑΓΟΥΔΆΚΙ ΜΟΥ» από τη Διάπλαση.

 Συνεργάσθηκες  με την Ελληνική Ραδιοφωνία κι ασχολήθηκαν με το έργο σου  αξιόλογοι κριτικοί  των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας . Έγινες  συνεκδότρια   περιοδικού με τον συμμαθητή σου τότε αείμνηστο Νίκο Καχτίτση, ένα  σημαντικό διάβημα για την ηλικία σου..

Υπήρξες  ένα  από τα  πλέον αξιόλογα μέλη της Εταιρείας μας έδινες το στίγμα της δημιουργίας σου και της προσφοράς σου παντού. Αγάπησες  ιδιαίτερα το βιβλίο. Γνώριζες την αξία του και πάντα διέθετες  χρόνο και χρήμα προκειμένου να φθάσει στα χέρια των νέων ευχερέστερα και αδαπάνως Η Δημοτική Βιβλιοθήκη  στην οποία προσέφερες τις υπηρεσίες σου έχει υλοποιήσει τις ιδέες σου, με τη δημιουργία παιδικού τμήματος  και   παραρτήματος  στα Προσφυγικά.

Αγαπητή Μαρία φεύγεις και μας αφήνεις το έργο σου. Μέσα απ’ αυτό περνάς στην αιωνιότητα. Θα σε θυμόμαστε πάντα όσο ζούμε. Αλλά και οι νεώτερες γενεές θα σε γνωρίζουν από το έργο σου.  Με ιδιαίτερη συγκίνηση θα  φυλάσσω  στο αρχείο μου τις χειρόγραφες  επιστολές σου και τις συνεργασίες σου για τα Ανθολόγια της Εταιρείας μας.

  Εύχομαι το ταξίδι σου να είναι  ανέφελο,  χωρίς   Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες και  κυρίως χωρίς τον οργισμένο Ποσειδώνα .

  Το χώμα της Λακωνικής γης  που σε λίγο θα   φιλοξενήσει το σεπτό σου σκήνωμα να είναι ανάλαφρο όπως το  καλοκαιρινό αγέρι  και τα  φύλλα του Φθινόπωρου. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Μαρία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου