ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΠΟΠΗ ΜΠΟΥΝΙΑ-ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΝΘΗ


ΕΦΥΓΕ Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΠΟΠΗ ΜΠΟΥΝΙΑ-ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ

Έφυγε σήμερα το πρωί(13/12) μετά από σύντομη νοσηλεία   σε Κλινική των Αθηνών σε ηλικία 78 ετών, η  Φιλόλογος Ερευνήτρια και Ποιήτρια μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών  Ν. Δ. Ελλάδος ,Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη.
Η αείμνηστη και ξεχωριστή φίλη Πόπη γεννήθηκε στην Κύμη της Ευβοίας το έτος 1935 και μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, φοίτησε  στο τμήμα   Κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δύο χρόνια αργότερα τελείωσε  Αγγλική Φιλολογία και Παιδοψυχολογία. Δίδαξε σε ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια των Αθηνών  καθώς  και στο Δημόσιο Γυμνάσιο Ελευσίνας.
Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, Ευβοϊκών Σπουδών, Ηλειακών Μελετών  και Μακεδονικών Σπουδών. Υπήρξε ακόμη μέλος Πνευματικών Σωματείων όπως του Πειραϊκού Συνδέσμου, της Πανευοβοϊκής Ομοσπονδίας ,των Ηπειρωτικών Σπουδών και της Εταιρείας του Αίμου.
Είχε λάβει μέρος σε Επιστημονικά Συνέδρια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και ποίησης. Είχε δώσει πληθώρα διαλέξεων σε μεγάλες αίθουσες  των Αθηνών, Πειραιώς και σε πολλές πόλεις της επαρχίας καθώς και στην πόλη των Πατρών, στα πλαίσια των Φιλολογικών βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.
Συνεργασίες της είχαν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες εφημερίδες καθώς και πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Διατηρούσε    ένα μεγάλης αξίας και σημασίας προσωπικό αρχείο ιστορικών κυρίως θεμάτων και ερευνών που είχε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με ξένους φορείς.
             Ασχολήθηκε με τη Ναυτική ιστορική έρευνα και Ηθογραφία και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί  στα ναυτικά περιοδικά ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ και ΕΞΑΝΤΑΣ.
Είχε γράψει ποίηση ,θέατρο , μυθιστόρημα, ορατόριο, ηθογραφία, διήγημα και μελέτες  ιστορικής ύλης.
  Έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία της:
΄Ένα παιδοδιαλεκτικό με τον τίτλο: «Προσανάματα» μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο: «Περισυλλογή και Σκέψεις» μια μελέτη  με  τον τίτλο : «Όστρακα από το Ρέντη»  ακόμη τους «Πολίτες της Θάλασσας»  και τον τόμο με τίτλο : «Νικόλαος Καβάσιλας, από την Κωνσταντινούπολη  στην ΄Ηλιδα», το θεατρικό έργο με τίτλο: «Οι Ηλείες» και το τελευταίο  της με τίτλο: «Οστρακα εξ Αντρρηίδος». Τα δύο τελευταία έργα της εκδόθηκαν με δαπάνες του Δήμου Ανδραβίδας επί δημαρχίας Ιωάννη Παπανδρέου.
          Η αείμνηστη φίλη μας  είχε στενούς δεσμούς με την Ηλεία και ειδικότερα με την πόλη της Γαστούνης όπου και διέμενε τους θερινούς μήνες .  Ήταν παντρεμένη με τον Ηλείο Πέτρο Πασπαλιάρη, ο οποίος   έφυγε προ μηνός περίπου για το αιώνιο ταξίδι. Από του έτους 2005 υπήρξε τακτική συνεργάτης της τοπικής   εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της Αμαλιάδας, ενώ συνεργασίες της είχαν περιληφθεί και στο τριμηνιαίο έντυπο του Συλλόγου των Γαστουνέων της Αθήνας.
      Το παρόν σημείωμα μας  ας είναι ένα κερί στη μνήμη της.

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου